En far holder sit sårede barn i armene på et hospital, som Læger uden Grænser støtter i Yemen.
© Sebastiano Tomada/Getty Reportag
En far holder sit sårede barn i armene på et hospital, som Læger uden Grænser støtter i Yemen.

Yemen

Yemen er et land i krise. Antallet af internt fordrevne er på kort tid eksploderet, og mange civile er fanget bag borgerkrigens frontlinjer uden adgang til sundhedspleje og rent vand. Få her et overblik over Læger uden Grænsers livreddende arbejde i Yemen og mød nogle af vores læger og sygeplejersker, der har set borgerkrigens konsekvenser med egne øjne.

Hvorfor arbejder vi i Yemen?

  • Borgerkrig
  • Internt fordrevne
  • Mangelfuldt sundhedssystem

Borgerkrig i Yemen – hvorfor har Yemen brug for hjælp?

De civile betaler en meget høj pris for den borgerkrig, der udspiller sig i Yemen. Landet på Den Arabiske Halvø har gennem flere år været fattigt og ustabilt, men den seneste krig i Yemen har skabt en humanitær katastrofe.

Yemens sundhedssystem, der allerede var svagt før krigen brød ud, er langsomt kollapset, og der er enorme medicinske behov for de mænd, kvinder og børn, som er sårede eller drevet på flugt på grund af borgerkrigen.

Vores sygeplejerske Adriana var i 2015 udsendt som medicinsk koordinator under konflikten i Yemen. Her er hendes fortælling fra Yemen:  

Konflikten begyndte i september 2014, hvor houthi-oprørere rykkede ind i Yemens hovedstad, Sana’a.

Fire måneder senere måtte præsidenten i Yemen, Abd Rabbuh Mansur Hadi, træde tilbage, da oprørsgruppen overtog kontrollen med landets regering. Hadi flygtede kort tid efter fra hovedstaden.

Konflikten i Yemen udviklede sig derefter til en borgerkrig. I marts 2015 begyndte en koalition ledet af Saudi-Arabien at bombe houthi-oprørerne fra luften.

Målet var at stoppe oprørsgruppen og genindsætte Yemens præsident Hadi. Saudi-Arabien ser houthi-oprørerne som en stedfortræder for Iran. Ud over Saudi-Arabien består koalitionen af Qatar, Bahrain, Kuwait, Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Jordan, Marokko og Sudan.

Efter mere end et års borgerkrig er Yemen nu delt i to: Houthi-oprørerne kontrollerer hovedsageligt den nordlige del af landet, herunder Yemens hovedstad, Sana’a, mens koalitionen har overtaget i det sydlige Yemen – blandt andet i havnebyen Aden.

Vi har flere gange set, hvordan bombeangrebene fra begge stridende parter i Yemens borgerkrig rammer de civile. Flygtningelejre og travle markedspladser er blevet bombet, og adskillige civile er blevet dræbt.

Se videoen fra vores hospital i Aden, Yemen, hvor vi redder mange patienter, der er blevet såret under krigen:

Konflikten i Yemen efterlader befolkningen med intet andet valg end at forlade deres hjem for at forsøge at nå i sikkerhed et andet sted.

Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) lever flere end 2 millioner mennesker som internt fordrevne flygtninge i Yemen – det svarer til knap 10 procent af landets befolkning. Omkring 270.000 mennesker er flygtet ud af Yemen.

Det er også vanskeligt at komme ind i Yemen med nødhjælp. Adgangen fra både land, vand og luften er blokeret, og det bremser de tiltrængte forsyninger af medicin og mad. Flere byer er under belejring i Yemen. Mange mennesker dør derfor i stilhed.

Der er også mangel på brændstof til vandpumper og generatorer, hvilket gør det svært for hospitalerne at fortsætte driften midt i borgerkrigen. Der er også mangel på rent drikkevand.  

Folk står i kø efter benzin i timevis – nogle gange dage – i håb om en mulighed for at kunne flygte fra Yemens borgerkrig eller bare få en transportmulighed til et hospital, hvis en af deres kære er såret eller syg.

Vores svenske sygeplejerske Karin Aurell har været udsendt under Yemens borgerkrig. Hun var især chokeret over, hvor mange mennesker der led af underernæring:

Bombning af hospitaler i Yemens borgerkrig

Læger uden Grænser er en af de få internationale nødhjælpsorganisationer, som stadig har projekter i Yemen for at hjælpe ofrene for landets borgerkrig.

Men vores udsendte i Yemen arbejder under yderst vanskelige forhold, og volden og luftangrebene gør det svært at bevæge sig rundt i landet.

Genève-konventionerne understreger, at patienter skal kunne få sikker adgang til lægehjælp i en borgerkrig som den i Yemen, hvilket gør det muligt for os at behandle patienter uden selv at blive angrebet.

Men selvom hospitaler er fredet under en væbnet konflikt, bliver krigens regler ignoreret i Yemens borgerkrig. Flere af vores hospitaler og mobile klinikker er gentagne gange blevet udsat for luftangreb i Yemen. Det er et klart brud på international humanitær lov.

Når hospitaler bliver bombet, risikerer patienter og ansatte at blive dræbt, og rigtig mange civile mister fra det ene minut til det andet adgangen til lægehjælp. Det er helt uacceptabelt. Derudover skaber det en frygt i befolkningen for at besøge et hospital, som ellers bør være sikkert sted. 

Sådan redder vi liv i Yemen

Læger uden Grænser har flere end 1.300 ansatte, der i øjeblikket hjælper civile i nød under Yemens borgerkrig. Yemen er dermed et af vores største projektlande.

Vi arbejder på og støtter en række sundhedscentre og hospitaler i Yemen. De mange læger, sygeplejersker, logistikere m.fl., som redder liv i Yemen, arbejder i forskellige områder i den vestlige del af landet.

Taiz er et af de hårdest ramte områder. Her udspiller sig nogle af de mest voldsomme kampe i Yemens borgerkrig, og rigtig mange mennesker lever som internt fordrevne flygtninge i området.

Hvad gør Læger uden Grænser, når det pludselig vælter ind med et stort antal sårede på et af vores hospitaler i eksempelvis Yemen? Se vores video her:

Vores hospitaler i Taiz har modtaget tusindvis af sårede yemenitter de seneste måneder – deres skader skyldes hovedsageligt luftangreb, eksplosioner, bomber, snigskytter og landminer.

Det er svært at komme ind og ud af byen, hvilket gør livet farligt for civile og nødhjælpsorganisationernes ansatte.

Men vi behandler også børn og voksne for andet end krigsskader i Yemen.

I november 2015 åbnede vi for eksempel et hospital for mødre og børn i Taiz. Her behandler vi underernæring, børnesygdomme og hjælper gravide til sikre fødsler. Hver dag foretager vi mindst 300 konsultationer.

I Hajjah, der ligger i den nordlige del af Yemen, sørger vi for rent drikkevand til tusindvis af mennesker i en lejr for internt fordrevne. Vores mobile klinikker står desuden for basal lægehjælp til de nødstedte.

Få et overbliket over, hvor og hvordan vi arbejder i Yemen i vores Internationale Aktivitetsrapport 2016.

Se videoen om, hvordan vores kirurger redder liv i en krigszone:

Mocktar hjulpet tilbage til livet i Yemen

38-årige Mocktar er blevet såret under en konflikt i Yemen. Her sidder han med familien.
38-årige Mocktar sidder her sammen med sin familie. Mocktar mistede sit ben i Yemens borgerkrig, da han trådte på en landmine i sin hjemby. Han blev herefter indlagt på vores hospital i Aden, Yemen. Efter behandlingen gav vi ham en benprotese, og han har nu igen fået mod på livet. Nu kommer han en gang om ugen på hospitalet i Yemen for at dele sine erfaringer med andre patienter, som har mistet deres lemmer, for at hjælpe dem med at komme igennem den svære tid. © Malak Shaher/Læger uden Grænser

Så mange har vi reddet under Yemens borgerkrig

  • 435.500 konsultationer
  • 16.400 operationer
  • 15.800 behandlet for krigsskader og fysisk vold
  • 12.500 fødsler
  • (Samlede tal fra 2016)

Hvor ligger Yemen?

Yemen ligger i det sydlige hjørne af Den Arabiske Halvø og grænser op til Saudi-Arabien i nord, Oman i øst, Det Røde Hav i vest og Adenbugten i syd.