Først havde vi 40 senge på vores klinik for underernærede børn i Herat i Afghanistan. Så måtte vi finde 20 ekstra senge, så vi kunne indlægge 60 akut underernærede børn. Så måtte vi finde 14 senge til, så vi nu kan have 74 børn indlagt ad gangen.
”Mødrene til vores patienter fortæller, at de har svært ved at finde mad, og at de ikke kan få lægehjælp andre steder. Vi har ligget på over 145 procents belægning i månedsvis,” fortæller Julie, der leder vores sygeplejersker i Herat.
Det offentlige sundhedssystem i Afghanistan var i høj grad afhængigt af den internationale bistand, som er blevet stoppet i kølvandet på Talibans magtovertagelse i august. Derfor har nogle hospitaler og klinikker måttet lukke ned, mens andre kører på pumperne, fordi personalet ikke får løn, og der mangler medicin. Det er en tidsindstillet bombe i det tørkeramte land, hvor fødevarer er blevet op til 30 procent dyrere, og der er stor arbejdsløshed. Millioner af børn risikerer at blive akut underernæret.
Vi er i stigende grad alene om at behandle syge og sårede mennesker, underernærede børn og COVID-19-smittede patienter, fordi sundhedsvæsenet er ved at kollapse.
Herunder kan du se billeder fra vores indsats i Herat.
En kvinde bringer sit barn ind på vores klinik for underernæring i Herat. Situationen i Afghanistan er kritisk, blandt andet fordi sundhedssystemet er på afgrundens rand. I oktober oplevede vi, at et regionalt hospital var nødt til at udskrive 25 underernærede børn, fordi man simpelthen ikke havde ressourcerne til at behandle dem.
Foto: Sandra Calligaro
Indlagte børn på vores klinik for underernæring i Herat. Vi har i flere måneder set flere underernærede børn end tidligere år. Tørken og den økonomiske krise betyder, at det er svært for folk at skaffe mad nok, og da antallet af fungerende hospitaler og klinikker falder, kommer der flere til os for at få hjælp. Mellem juni og september så vi 40 procent flere patienter i Herat end samme tid sidste år.
Foto: Sandra Calligaro
Mødre giver deres børn mad på vores klinik for underernæring i Herat. Klinikken er fyldt til bristepunktet. Nogle gange må to børn dele en seng.
Størstedelen af patienterne og deres familiemedlemmer rejser langt for at få hjælp – nogle af dem kommer helt fra områder som Bagdhis, der ligger omkring 100 km fra Herat.
Foto: Sandra Calligaro
En af vores læger tilser et af de indlagte børn. Underernæring kan medføre fysiske og kognitive udviklingsproblemer for børn, men det kan også medføre et svækket immunforsvar, som gør børn mere sårbare overfor forskellige sygdomme. På verdensplan er omkring 45 procent af alle dødsfald blandt børn under fem år koblet til underernæring.
Foto: Sandra Calligaro
Her ser vi nogle af mødrene med deres indlagte børn. Det er ikke kun i Herat, at vi ser flere underernærede børn. På Boost Hospital i Helmand har vi i efteråret haft mere end dobbelt så mange indlagte børn, som vi havde plads til.
Foto: Sandra Calligaro
Patienterne vasker deres hænder, inden de går ind på vores lægeklinik i Kahdestan i udkanten af Herat. Vi har drevet klinikken for internt fordrevne og for lokalbefolkningen siden 2018. Her tager vi os blandt andet af underernæring, graviditetsundersøgelser og børnevaccinationer.
Da kampene stoppede i august, så vi en væsentlig stigning i antallet af patienter, der blandt andet opsøgte os, fordi andre klinikker i området lukkede. Lige nu har vi omkring 2.000 konsultationer om ugen, en fjerdedel af dem er børn under fem år.
Foto: Sandra Calligaro
Vi behandler også patienter med COVID-19 i Herat. Afghanistan har netop overstået tredje bølge af virussen, men den fjerde bølge spøger allerede i kulissen. Efter magtovertagelsen er flere COVID-19-hospitaler ifølge FN lukket, og der bliver lavet færre tests og vaccinationer.
Foto: Sandra Calligaro
Det er ikke nemt at få hjælpen frem i Afghanistan. Internationale tiltag mod regimet medfører, at det er svært at få penge, medicin og personale ind i landet. Banksystemet er lammet, arbejdsløsheden er stor, og fødevarepriserne stiger. Og endnu har vi ikke set nogle af de midler, der er blevet lovet fra internationale donorer til at hjælpe den afghanske befolkning. Vi er nogle af de få, der er til stede, mens behovet stiger og stiger. Alt i alt er situationen ekstremt bekymrende.
Vi kan ikke dække for et helt sundhedssystem. Men vi bliver.
Det er ikke nemt, men vi får hjælpen frem.
Læger uden Grænser i Afghanistan
Vi hjalp første gang i Afghanistan i 1980. I dag er vi til stede i byerne Khost, Kunduz, Herat og Kandahar samt på Boost Hospital i byen Lashkar Gah. Vi driver blandt andet et fødselshospital i Khost, en klinik for under- og fejlernærede patienter i Herat og et behandlingsprogram for tuberkulosepatienter i Kandahar.
På Boost Hospital er der blandt andet en skadestue, et kirurgisk afsnit, et afsnit for patienter, der kræver indlæggelse, en fødegang, en neonatal afdeling, et afsnit for indlagte børn og et radiologisk afsnit.
Indtil 2020 drev vi også en fødselsklinik i Kabul, men vi blev desværre nødt til at lukke den, da vi ikke kunne garantere vores ansattes sikkerhed efter det bestialske angreb på klinikken den 12. maj 2020.
I Afghanistan er mange klinikker og hospitaler private og koster derfor penge, som den i mange tilfælde fattige befolkning ikke har. Vi tilbyder vores hjælp gratis på vores klinikker, hospitaler og projekter.
I 2020 havde vi i Afghanistan 130.500 konsultationer, hjalp ved 36.300 fødsler, foretog 6.900 operationer og behandlede 2.560 børn for under- eller fejlernæring.