Nava Jamshidi

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Efter mere end 40 år med væbnede konflikter, naturkatastrofer og epidemier, står Afghanistan overfor endnu en humanitær krise. Mange steder er der ingen adgang til sundhedshjælp, og det går især ud over kvinderne. Vi har åbnet en række nye sundhedscentre i den bjergrige provins Bamyan.

Sundhedssystemet i Afghanistan er gennem de seneste to år blevet mere og mere overbelastet.

I mange provinser er de få sundhedsfaciliteter overfyldte, og patienterne skal rejse over store afstande for at få lægehjælp. Ofte er det en rejse, de ikke har råd til.

Den manglende adgang til sundhedshjælp går især ud over Afghanistans kvinder. Siden Talibans overtagelse har de fået begrænset deres bevægelsesfrihed, og derfor kan de ikke selv rejse afsted mod sundhedscentrene.

Bamyan er en af de provinser i Afghanistan, hvor befolkningen har haft svært ved at få adgang til sundhedshjælp.

90 procent af provinsen består af bjerge, og de fleste indbyggere bor i små, afsidesliggende landsbyer. Det er vurderes, at over 40 procent af de nybagte mødre i provinsen fødte deres babyer derhjemme uden professionel assistance i 2022.

Derfor åbnede vi otte nye sundhedscentre i Bamyan i 2023.

Herunder kan du se en række billeder fra vores arbejde i området.

Patienter i venteværelset i et af vores sundhedscentre i Bamyan-provinsen. Centeret modtager mere end 50 patienter hver dag, først og fremmest kvinder og børn.

Vores teams i regionen har indtil videre givet over 1.200 graviditets- og efterfødselskonsultationer, mere end 3.400 konsultationer af børn og screenet 2.000 børn for underernæring.

Sakina – der på fotoet er ti dage gammel – var den første baby, der blev født med assistance fra en jordemoder på sundhedscenteret i Band-e-Emir.

Patienter på vej til vores sundhedscenter i Band-e-Amir, der er det eneste sted området, der tilbyder gratis læge- og sundhedshjælp. Der lever over 2.000 familier i området.

Vores jordemoder Hajira Mohammadi undersøger Khadija, der hoster og har feber på grund af lungebetændelse.

Afghanistan

Afghanistan

Indbyggere: 42,2 mio.

Forventet levealder m/k: 61/67 år

Børnedødelighed: 56 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.848

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Afghanistan i 1980.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO