Afghanistan: Vi hjælper sårede efter jordskælv

Der var mange kvinder og børn blandt de sårede, da et jordskælv på 6,3 ramte det vestlige Afghanistan lørdag den 7. oktober. Flere efterskælv fulgte efter. Indtil nu er over 2.400 mennesker døde.

Provinsen Herat var blandt de hårdest ramte efter jordskælvet, der ramte Afghanistan lørdag den 7. oktober

Vores hold evakuerede hurtigt de indlagte børn på Herat Regional Hospital, hvor vi i forvejen arbejder. Vi leder hospitalets børneafdeling, hvor mange af børnene er i kritisk tilstand.

Der var frygt for, at et efterskælv ville ødelægge bygningen, men der er heldigvis ikke sket skader på hospitalet.

Indtil nu har vi behandlet 540 patienter på hospitalet efter jordskælvet, og udenfor har vi sat fem medicinske telte op, så der er plads til 80 ekstra patienter.

“Mange landsbyer ligger svært tilgængelige steder, og dem, der er kommet frem til hospitalet, er dem, der ikke er de aller hårdest sårede. Det er den situation, vi står i lige nu,” siger Merete Engell, der er vores katastrofetalsperson.

På billedet gør vi klar til at sende medicinske forsyninger til Herat hospitalets skadestue.

Mobile klinikker sat ind

Vi har samtidig doneret traumekits og sendt et medicinsk hold til skadestuen.

Vi har også indsat mobile klinikker for at nå frem til de mennesker, som ikke kan komme frem til hospitalet. Flere byer i Herat er blevet ødelagt, og der er stadig eftersøgninger i gang for at finde overlevende efter jordskælvet.

Mange står uden tag over hovedet og har mistet alt. Derfor uddeler vi også nødhjælp til befolkningen.

Redningsindsatsen og eftersøgningen af sårede fortsætter, og vi vurderer løbende situationen og tilpasser vores indsatser alt efter, hvor der er brug for hjælp.

“Det er meget svært at få kvalificeret sundhedshjælp, og derfor kommer vi til at koncentrere os om at tage ud med mobilklinikker lige så snart, vi kan, for at se hvad der foregår. Situationen lige nu er, at man prøver at få de ofre, som stadig er i live, ud af murbrokkerne, og ellers skal vi koncentrere os om kirurgisk hjælp,” siger Merete Engell.

Afghanistan

Afghanistan

Indbyggere: 42,2 mio.

Forventet levealder m/k: 61/67 år

Børnedødelighed: 56 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.848

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Afghanistan i 1980.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO