Afghanistan: Flere kvinder og børn vil dø

Hvis kvinder ikke længere må arbejde for os i Afghanistan, kommer det til at gå ud over hele landet, og dødeligheden vil stige hos både mødre og spædbørn.

Taliban gjorde det for nyligt forbudt for kvinder at arbejde i en lang række NGO’er.

Selvom vi indtil videre er undtaget for forbuddet, er der ingen garanti for, at vi kan fortsætte vores arbejde i Afghanistan i fremtiden, og det vil få alvorlige konsekvenser for især landets kvinder.

”På hospitalet har vi masser af patienter, som er kvinder. Når de bliver syge eller skal føde et barn, skal de have et sted at tage hen. Hvis Taliban forhindrer kvindeligt personale i at arbejde, vil ingen være i stand til at tage sig af dem”, siger Farzaneh*, en af vores afghanske kvindelig medarbejdere.

“En kvindes helbred påvirker hele hendes families sundhed: Hvis der ikke er adgang til før- og efterfødsels-pleje, vil børns liv også blive sat i fare. Forbuddet vil ikke kun berøre kvinder. Det vil påvirke landet.”

En anden af vores medarbejdere fortæller:

“Hvis dette forbud udvides til også at omfatte sundhedspersonale, vil det også være meget vanskeligt for kvindelige patienter. Mange familier vil ikke acceptere, at kvinder bliver behandlet af mænd. Alt dette kan skade afghanske kvinder på flere måder, herunder ved en stigning i mødre- og spædbørnsdødelighed.”

I alt udgør kvinder mere end 51 procent af vores medicinske personale i Afghanistan.

(artiklen fortsættes under billedet)

En mor giver sin nyfødte mad på neonatalafdelingen på Khost Hospital, Afghanistan. Arkivfoto: Oriane Zerah

Kvinder forsørger familien i Afghanistan

Ud over at forværre de eksisterende problemer med adgang til humanitær bistand forværrer Talibans forbud også den sociale og økonomiske situation i Afghanistan, som i forvejen er hæmmet af arbejdsløshed og sanktioner fra udenlandske regeringer.

“Der er syv mennesker i min familie, som jeg forsørger. Hvis jeg bliver arbejdsløs, vil ingen være i stand til at forsørge familien”, forklarer Benesh*, en af vores kvindelige medarbejdere i Afghanistan.

“Mange kvinder i Afghanistan er forsørgere for deres familier, fordi mændene er ude af stand til at arbejde, er flygtet ud af landet eller er døde. Hver dag tænker jeg meget over, hvad jeg ville gøre, hvis jeg ikke fik lov til at arbejde mere.”

Skaber psykiske problemer

En anden afghansk kvinde fortæller om sine bekymringer:

”Det seneste forbud har allerede forårsaget psykiske problemer for mange kvinder og deres familier. Vi frygter, at hver dag på arbejdet kan blive vores sidste. Det bliver mere og mere vanskeligt at komme ind til vores kontorer, og når vi skal igennem checkpoints, leder vagterne efter enhver undskyldning for at forhindre kvinder i at bevæge sig frit,” fortæller hun og uddyber:

”For eksempel var min søster syg for nylig, og da hun rejste til vores hospital til kontrol, tillod de hende ikke at gå, fordi hun ikke havde en mandlig eskorte. Hun stod udenfor i kulden i 50 minutter, inden min bror kom, og så lod de dem gå.”

Vores kvindelige afghanske kollega, Soraya*, tilføjer:

”Jeg vil gerne sige én ting til dem, der måske læser dette: Glem ikke kvinderne i Afghanistan. Intet samfund kan klare sig uden både kvinder og mænd. Vi skal alle være involveret i vores lokalsamfund for at gøre tingene bedre.”

*Kvindernes navne er ændret af hensyn til deres sikkerhed

læger uden grænser i afghanistan

I Afghanistan er vi til stede i provinserne Helmand, Kunduz, Herat, Khost, Kabul, Kandahar og Bamiyan.

Vi har i alt 1.700 medicinske medarbejdere i Afghanistan, hvoraf 894 er kvinder.

I 2022 hjalp vi blandt andet til ved 35.000 fødsler, stod for 250.000 ambulante konsultationer, 42.000 indlæggelser, 11.000 kirurgiske indgreb, 71.000 skadestuekonsultationer, og vi indlagde 7.000 børn til behandling for underernæring.

Afghanistan

Afghanistan

Indbyggere: 42,2 mio.

Forventet levealder m/k: 61/67 år

Børnedødelighed: 56 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.848

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Afghanistan i 1980.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO