Oriane Zerah

Trods forbud: Vi fortsætter vores arbejde i Afghanistan

Taliban har gjort det forbudt for kvinder at arbejde for bestemte NGO’er i Afghanistan, og det har fået flere af organisationerne til at stoppe deres arbejde. Vi bliver i landet, hvor vi fortsat hjælper de mest udsatte.

På vores hospital i Khost i Afghanistan fødes der hver måned 1.800 børn.

Vi åbnede hospitalet i 2012, og over 90 procent af vores ansatte på stedet er kvinder, som er helt essentielle for at kunne sikre trygge fødsler for mødre og børn.

Ifølge WHO har Afghanistan en af de højeste rater for spædbørnsdødelighed i verden, og tusinder af afghanske kvinder dør hvert år i forbindelse med graviditet og fødsler.

Men siden Taliban den 24. december 2022 meddelte, at NGO’ers kvindelige medarbejdere ikke længere måtte møde op på arbejde, har flere internationale organisationer stoppet deres arbejde i landet, da en stor del af arbejdet vil være umuligt at gennemføre uden kvindelige medarbejdere.

Filipe Ribeiro
 • vores repræsentant i Afghanistan

Der vil ikke være nogen steder, de kan gå hen

Skaber uoverkommelige barrierer i Afghanistan

Talibans forbud gælder dog udelukkende for de nødhjælpsorganisationer, der i Afghanistan er registrerede som NGO’er. Det rammer derfor ikke vores arbejde, da vi er registreret som en international organisation, ligesom eksempelvis FN også er. Derudover må kvinder, der er ansat på landets offentlige hospitaler, også fortsat gå på arbejde.

Alligevel ser vi på forbuddet med stor alvor.

”Hvis forbuddet bliver implementeret fuldt ud, så vil flere mødre stå overfor endnu flere barrierer, som kan vise sig at være uoverkommelige både før og efter fødslen. Der vil ikke være nogen steder, de kan gå hen,” siger Filipe Ribeiro, der er vores repræsentant i Afghanistan.

Strammer grebet om kvinderne

Siden Taliban overtog magten i Afghanistan i august 2021, har de strammet grebet om kvinders rettigheder. Det betyder blandt andet, at kvinder ikke må studere på universitetet, ligesom kvinder i mange tilfælde heller ikke længere må forlade deres hjem, uden de har en mandlig ledsager med.

”Hvis kvinder har forbud mod at arbejde inden for sundhedssektoren, og hvis kvinder kun må tilses og behandles af kvinder, så bliver det så godt som umuligt for dem at få adgang til sundhedshjælp. Resultatet vil være, at ingen, der arbejder inden for sundhed, inklusive Læger uden Grænser, vil kunne levere medicinske ydelser i Afghanistan,” siger Filipe Ribeiro.

Samlet set er 51 procent af vores ansatte i Afghanistan kvinder, og heraf er størstedelen lokale afghanske kvinder.

”Vi taler om knap 900 læger, sygeplejersker og andre fagprofessionelle, der hver dag arbejder for at give tusindvis af afghanere den bedst mulige hjælp. Vores arbejde kan ikke laves uden dem.”

Fakta om afghanistan

 • I Afghanistan er vi til stede i provinserne Helmand, Kunduz, Herat, Khost, Kabul, Kandahar og Bamiyan.
 • Vi har i alt 1.700 ansatte som medicinsk personale i Afghanistan, hvoraf 894 er kvinder.
 • I 2022 hjalp vi blandt andet til ved 35.000 fødsler, stod for 250.000 ambulante konsultationer, 42.000 indlæggelser, 11.000 kirurgiske indgreb, 71.000 skadestuekonsultationer, og vi indlagde 7.000 børn til behandling for underernæring.
 • Afghanistan

  Afghanistan

  Indbyggere: 42,2 mio.

  Forventet levealder m/k: 61/67 år

  Børnedødelighed: 56 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

  Medarbejdere i 2022: 2.848

  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Afghanistan i 1980.

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO