© Oriane Zerah

Maja i Afghanistan: Fødende kvinde fik hjertestop

Kvinden blødte så meget under fødslen, at hendes hjerte stoppede. I Afghanistan dør tusindvis af kvinder hvert år, mens de er gravide eller føder. Derfor er vi der, og derfor var vores jordemoder Maja der til at tage sig af kvinden med hjertestop. Se Maja fortælle sin historie her.

”Den historie, jeg gerne vil fortælle, handler om en kvinde, der ankommer til vores fødselshospital en aften. Hun har født derhjemme, og hun har blødt rigtig, rigtig meget. Kort efter hun er ankommet, får hun hjertestop…”

Maja er jordemoder og har været udsendt til vores travle fødselshospital i Khost i Afghanistan. Et land, hvor det er livsfarligt at føde. I videoen herunder fortæller Maja om kvinden, der fik hjertestop.

Der er langt til hospitalet, når man er fattig

Afghanistan er et af de lande i verden, hvor der dør flest gravide og fødende kvinder. Det anslås, at omkring 4.300 kvinder dør hvert år af komplikationer i forbindelse med graviditet eller fødsel.

Det offentlige sundhedsvæsen mangler ressourcer. Der kan være langt til det nærmeste hospital, og det kan både være farligt at risikere turen på grund af kampe, men mange er også så fattige, at de ikke har råd til at betale for turen til hospitalet. Derfor føder mange kvinder hjemme. Og derfor får alt for få af dem hjælp i tide, hvis noget går galt.

Vores fødselshospital i Khost

Vi har siden 2012 drevet fødselshospitalet i Khost, så kvinder i omegnen kunne få adgang til sikker og gratis fødselshjælp. Det har vi kunnet fortsætte, også efter magtovertagelsen i august 2021, hvor en stor del af den internationale bistand til Afghanistan blev stoppet, og mange sundhedstilbud derfor enten måtte lukke eller kraftigt begrænse sine tilbud.
Her kan kvinder føde, deres nyfødte børn kan blive undersøgt, og børn kan blive vaccineret. Der er også operationsstuer klar, hvis der er behov for akutte indgreb. På hospitalet laver vi desuden også familieplanlægning, sundhedsoplysning og driver en sundhedsklinik for kvinder.

En af vores børnelæger på hospitalet i Khost tilser en nyfødt. Foto: Oriane Zerah

Vi hjælper flere og flere kvinder i Khost – blandt andet fordi de ikke har andre steder at gå hen efter hjælp. Det er kvinder, som ellers ikke ville få hjælp. Derfor bliver vi, så gravide, fødende og nyfødte i et af de lande i verden, hvor de mennesker er mest sårbare, kan få den hjælp, de har behov for.

Læger uden Grænser i Afghanistan

Vi hjalp første gang i Afghanistan i 1980. I dag er vi til stede i byerne Khost, Kunduz, Herat og Kandahar samt på Boost Hospital i byen Lashkar Gah. Her driver vi blandt andet et fødselshospital i Khost, en klinik for under- og fejlernærede patienter i Herat og et behandlingsprogram for tuberkulosepatienter i Kandahar.

På Boost Hospital er der blandt andet en skadestue, et kirurgisk afsnit, et afsnit for patienter, der kræver indlæggelse, en fødegang, en neonatal afdeling, et afsnit for indlagte børn og et radiologisk afsnit.
Her hjalp vi november 2021 flere end 1.900 børn til verden, behandlede over 18.000 patienter på skadestuen og indlagde 240 børn på afdelingen for underernæring.

I Khost hjalp vi i november ved flere end 2.000 fødsler, vi indlagde over 2.400 på fødselshospitalet og indlagde over 170 babyer.

I Herat indlagde vi i november 150 børn på vores afdeling for underernæring.

Indtil 2020 drev vi også en fødselsklinik i Kabul, men den måtte desværre lukke, da vi ikke kunne garantere for de ansattes sikkerhed efter det bestialske angreb på klinikken den 12. maj 2020.

I Afghanistan er mange klinikker og hospitaler private og koster derfor penge, som den i mange tilfælde fattige befolkning ikke har. Derfor tilbyder vi gratis behandling på deres klinikker, hospitaler og projekter.

I 2020 udførte vi 130.500 ambulante konsultationer, hjalp ved 36.300 fødsler, foretog 6.900 operationer og behandlede 2.560 børn for under- eller fejlernæring.

Historier fra vores udsendte

Underernæring

Camilla Midtgaard Eriksen

Sydsudan

Camilla i Sydsudan: ”Den lille pige var for udmattet til at spise”

Læs mere

Marcus Bech

Kenya

Marcus i Kenya: Den her krise har været overset alt for længe

Læs mere

Kamma Skaarup

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Cæcilie i Ukraine: ”Mine kollegaer har selv mistet alt og hjælper alligevel andre”

Læs mere
Børn i Ukraine får lægehjælp

Mens bomberne falder i Kharkiv: Lisa hjælper under jorden

Læs mere

Solveig i Afghanistan: “I øjeblikket har vi 50 børn fordelt på 20 senge

Læs mere

Tine Heede

Tine på Lesbos: Det er svært at hjælpe børnene, når de lever bag pigtråd

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: Pandemien var så slem, at folk blev bange for hospitalet

Læs mere
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Fødselsklinik i Yemen
Astrid Opstrup udsendt for Læger uden Grænser

Astrid Opstrup

Astrid i Yemen: ”Hun rystede af kramper i venteværelset – vi skulle have det barn ud af hende!

Læs mere
Myanmar (Burma)

Vores læge i Myanmar: “Hvad kan vi gøre, når soldater stopper vores patienter?”

Læs mere
Verdens største flygtningelejr, Cox's Bazar, Bangladesh

Rasmus Schou Christensen

Bangladesh

Rasmus i verdens største flygtningelejr: “Hvis du kan se det på folk, er det tit for sent”

Læs mere