MSF

Jordskælv i Haiti: Det er svært at få hjælpen frem, men vi fortsætter arbejdet

Vi arbejder på at få hjælpen frem til de mennesker, der er ramt af jordskælvet i Haiti. Det er svært at komme frem – vejene er blokerede af jordskred, der kun er blevet forværret, efter en tropisk storm ramte Haiti få dage senere. Men vi er i gang med at behandle sårede, og får hjælpen frem med helikopter.

Opdateret 26. august 2021

Et voldsomt jordskælv ramte det sydvestlige Haiti om morgenen den 14. august. Vi er stadig ved at få overblik over den kaotiske situation, hvor myndighederne den 18. august havde registreret omkring 2.200 dræbte og flere end 12.000 sårede. Tusinder er blevet hjemløse, da næsten 53.000 huse blev helt ødelagt, og 77.000 huse blev skadet.

Redningsarbejdet er stadig i gang, men det er svært at nå frem til befolkningen i de hårdest ramte områder. Jordskælvet ramte især en mere afsidesliggende del af øen, og samtidig er både veje og broer blevet beskadiget, hvilket gør det endnu sværere at komme frem.

Samtidig er omkring 36 sundhedsfaciliteter blevet skadet eller helt ødelagt i jordskælvet. Nogle hospitaler har måttet evakuere patienter og behandler dem nu i telte udenfor. De hospitaler og klinikker, der stadig kan fungere, er overvældede af patienter og mangler både udstyr og medicin.

Jordskælvet i Haiti
Folk leder efter overlevende i ruinerne. Foto: Stanley Louis/AFP

For at gøre ondt værre ramte den tropiske storm, Grace, Haiti den 16. august med voldsom regn, der medførte oversvømmelser. Stormen har gjort nogle områder på øen endnu sværere at nå frem til, end de allerede var efter jordskælvet, og har kompliceret redningsarbejdet endnu mere.

Jordskælvet har ramt et land, der i forvejen var ramt af ustabilitet efter drabet på præsident Jovenel Moïse den 7. juli. Og det lægger pres på et sundhedssystem, der stadig ikke helt er kommet sig ovenpå det katastrofale jordskælv i 2010, hvor tusinder af mennesker blev dræbt og 60 procent af det i forvejen slidte sundhedssystem blev ødelagt. Dengang satte vi gang i vores største nødhjælpsoperation nogensinde og behandlede flere end 350.000 sårede på kun 10 måneder.

Hvad gør Læger uden Grænser?

Vi har arbejdet i Haiti siden 1991, og det arbejde fortsætter. Lige nu hjælper vi derudover med lægehjælp, kirurgi og udstyr på klinikker og hospitaler i blandt andet Port Salut, Les Cayes, Jérémie, Miragoâne og Port-a-Piment og behandler sårede patienter på vores Tabarre Hospital og et nyt akutcenter i Turgeau i Port-au-Prince.

Jordskælv i Haiti
Mercier Suzette mistede sine tre børn på 7 år, 3 år og 5 måneder, da deres hus kollapsede omkring dem under jordskælvet den 14. august. Det tog naboerne flere timer at fjerne murbrokkerne og redde hende. Hun bliver behandlet på vores Tabrre Hospital i Port-au-Prince. Foto: Tim Shenk

I de første timer efter jordskælvet behandlede vores akutteam fra Port-au-Prince sårede i Sud-provinsen, som ligger tæt på jordskælvets epicenter.

I Les Cayes, hovedbyen i Sud-provinsen, hjælper vi det lokale hospital med udstyr og personel. Vi har også sendt førstehjælpsudstyr, telte, udstyr til blodtransfusioner og medicin til Sud fra vores lager i Port-au-Prince.

I Port-à-Piment behandlede vi også sårede, nogle af hvilke vi havde evakueret fra den nærliggende by Les Anglais, der blev afskåret fra resten af provinsen på grund af blokerede veje.

Jordskælvet i Haiti
En lille dreng bliver behandlet uden for hospitalet i Les Cayes efter det voldsomme jordskælv, der ramte Haiti den 14. august. I timerne efter jordskælvet nåede vores folk i Port-à-Piment hurtigt frem til Les Cayes, hvor de kunne hjælpe med behandlingen af sårede. Foto: Richard Pierrin/Getty Images/AFP

Vores hospital i Port-à-Piment, der til daglig driver et projekt om seksuel og reproduktiv sundhed, blev skadet. Patienterne, der primært var gravide kvinder, blev evakueret til et telt, hvor vi kunne fortsætte behandlingen.

Dagen efter jordskælvet ankom et hold af vores medarbejdere til provinsen Nippes, der ligger i jordskælvets epicenter. Her så vi blandt andet mange mennesker, der bor på gaden af frygt for, at bygningerne skal kollapse. Lægekonsultationer finder blandt andet sted på gaden, da det frygtes, at hospitalerne kan falde sammen. Der var også skader på vandrørssystemerne. Vi hjælper nogle af de lokale hospitaler og klinikker med udstyr og personel, og vi er i gang med at organisere transport af drikkevand til området.

Byen Baradères i Nippes nåede vi frem til den 17. august. Byen har været næsten totalt afskåret fra omverdenen på grund af blokerede veje, hvilket gjorde det svært at komme frem med nødhjælp. Vi så mange familier sove på gaden uden for deres ødelagte hjem.

Jordskælv i Haiti
En patient får ilt på hospitalet i Les Cayes, hvor vi hjælper. Foto: Steven Aristil.

Vores folk i i landet arbejder på at få overblik over situationen og behovet for hjælp i de ramte områder, men da mange veje er blokerede af jordskred, er det svært at få nødhjælp frem. Vi forsøger at komme frem på andre måder, blandt andet ved hjælp af båd og helikopter.

Vi har allerede fået akuthold af læger, nødhjælpskoordinatorer og vand- og sanitetsfolk til Haiti. 20. august og dagene derefter lykkedes det at få 100 ton udstyr frem til øen med fly. Udstyret udgør blandt andet telte, der kan indrettes som nødhospitaler, midlertidige drikkevandssystemer til mindst 130.000 mennesker samt medicin, vacciner og udstyr til førstehjælp og blodtransfusioner.

Haiti

Indbyggere: 11,7 mio.

Forventet levealder m/k: 62/68 år

Børnedødelighed: 59 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 1.686

Læger uden Grænser har arbejdet i Haiti siden 1991.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO