© Sa'adia Khan

Se billeder: Sådan hjælper vi for tidligt fødte babyer verden rundt

Det er ikke nødvendigvis en dødsdom at blive født for tidligt – hvis man bliver født i Danmark. Bliver man født i et fattigt land, er risikoen cirka fifty-fifty. Vi behandler for tidligt fødte med blandt andet kængurupleje.

Hvert 10. barn bliver født for tidligt. Det er i forvejen farligt både at føde og at blive født, men er fødslen ovenikøbet for tidlig, så stiger risikoen for komplikationer, sygdom og død.

Hvert år dør én million for tidligt fødte på grund af komplikationer. Et tal, der i høj grad er et udtryk for uligheden i verden. I lavindkomstområder dør omkring halvdelen af de babyer, der er født to måneder eller mere for tidligt, mens næsten alle overlever i højindkomstlande.

Vi hjælper gravide, fødende og nyfødte i verdens fattigste områder, i krigszoner og flygtningelejre og kæmper for de for tidligt fødtes overlevelse.

Herunder kan du se billeder fra lidt af vores arbejde med netop for tidligt fødte verden rundt:

En af vores sygeplejersker instruerer en far i den såkaldte kængurumetode på vores hospital i Kabezi i Burundi. En del af metoden er, at barnet bliver holdt tæt inde på mors eller fars nøgne hud, så de bliver en slags menneskelig kuvøse for det for tidligt fødte barn. Her er der dog to børn. Manden på billedet er netop blevet far til tvillinger, så han passer på det ene barn, mens hans kone tager sig af det andet.

Foto: Martina Bacigalupo

Der er mange grunde til, at det er så farligt at føde og være nyfødt – en af dem er krig. På grund af borgerkrigen i Yemen er det svært at komme frem til et hospital og få lægehjælp, hvis der går noget galt med din graviditet eller under fødslen. Her forsøger Maneia Abdul Qadir at trøste sin datter Sajida, der netop har mistet sit nyfødte barn, der blev født alt for tidligt. Hospitalet ligger i Taiz, der er tæt på fronten. Derfor skal patienterne krydse områder med granatnedslag, snigskytter og landminer, hvis de vil frem til hospitalet, der ovenikøbet også kan blive ramt af angreb.

Blandt andre har vores sygeplejerske Astrid arbejdet på en af vores fødeklinikker i Yemen, hvor vi driver 12 hospitaler og sundhedscentre og hjælper på yderligere 13 over hele landet.

Foto: Nasir Ghafoor

Lille Dawit Yonas vejede kun 1,2 kg, da han blev født på vores fødeklinik i lejren Al-Tanideba i Sudan, hvor mange mennesker fra Tigray i Etiopien er flygtet hen.

Halvdelen af de børn, der fødes mindst to måneder for tidligt i verdens lavindkomstlande, dør. De får simpelthen ikke den hjælp og behandling, de har brug for. Det kan være behandling af infektioner og vejrtrækningsbesvær.

Foto: MSF/Dalila Mahdawi

Her er det tvillinger, der er blevet født for tidligt på vores hospital i Kutupalong, der ligger i forbindelse med verdens største flygtningelejr, Cox’s Bazar, i Bangladesh. Her lever omkring én million rohingyaer, der er flygtet fra vold og forfølgelse i Myanmar. De har meget begrænset adgang til lægehjælp, og vi er derfor massivt til stede i lejren.

Foto: Vincenzo Livieri

Gloria var den yngste og mindste baby på vores afdeling for nyfødte i flygtningelejren Nduta i Tanzania, da hun blev født i 2018. Hun var kun 28 uger og vejede 900 gram. Der kan følge mange komplikationer med for tidlig fødsel, blandt andet havde Gloria svært ved at trække vejret. Heldigvis gik det godt med den lille pige, som hurtigt tog på, da hun fik behandling.

Foto: Pierre-Yves Bernard

På vores fødeklinik i Mosul i Irak viser en af vores erfarne jordemødre Emily Wambugu fra Kenya en nyfødt patient frem.

Sundhedssystemet i Mosul er skrøbeligt og kan ikke dække befolkningens behov. Under kampene om byen i 2016 og 2017 blev hospitaler og klinikker ødelagt, og tusinder af mennesker – blandt dem sundhedspersonale – måtte flygte. Mange lever stadig som internt fordrevne i området og har ikke råd til lægehjælp. I 2017 åbnede vi vores fødeklinik , så områdets kvinder kunne føde i sikkerhed og uden at skulle betale for det.

Desværre betyder COVID-19-pandemien, at det kan være svært at komme frem til et hospital på grund af rejserestriktioner og udgangsforbud, så vi ser, at nogle patienter først når frem, når det er for sent.

Foto: Caitlin Ryan

Vores børnelæge undersøger en for tidligt født baby på vores intensivafdeling på Boost Hospital i Afghanistans Helmand-provins. Landet er et af de farligste steder i verden at være gravid og nyfødt. I 2018 døde 4 ud af 10 afghanske børn ifølge FN før deres første fødselsdag.

Vi har afdelinger for gravide, fødende og nyfødte i både Helmand og i Khost, hvor vi arbejder hårdt for at afværge sygdom og død hos både mødre og børn.

Børnene er altid nogle af de mest sårbare, og sådan har det også været længe i Afghanistan. Siden Talibans magtovertagelse i august 2021 er millioner af børn på kanten af underernæring som konsekvens af den politiske og økonomiske ustabilitet, forværret af en langvarig tørke.

Foto: Andrew Quilty

Fra felten

Læger uden Grænser i Afghanistan

Billedserie: Et hårdt år for børnene i Afghanistan

Læs mere
Underernæring

Camilla Midtgaard Eriksen

Sydsudan

Camilla i Sydsudan: ”Den lille pige var for udmattet til at spise”

Læs mere

Marcus Bech

Kenya

Marcus i Kenya: Den her krise har været overset alt for længe

Læs mere

Hun blev hastet ind i ”den røde zone”: Smitsom sygdom spreder sig blandt små børn i Afghanistan

Læs mere

Kamma Skaarup

Kamma ved Europas grænse: ”Moren ligner nærmest ét stort blåt mærke”

Læs mere
Læger uden Grænser

Maja Rymer

Maja i Afghanistan: Fødende kvinde fik hjertestop

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Cæcilie i Ukraine: ”Mine kollegaer har selv mistet alt og hjælper alligevel andre”

Læs mere

Retten til at bestemme selv: Derfor hjælper vi piger og kvinder, der vil have en abort

Læs mere

Europas glemte flygtninge: ”Det gør mig så vred, at mennesker bliver behandlet sådan”

Læs mere
Børn i Ukraine får lægehjælp

Mens bomberne falder i Kharkiv: Lisa hjælper under jorden

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper gravide og fødende i Khost i Afghanistan

Billedserie: Nødhjælp til fødende og nyfødte verden over

Læs mere
Læger på vej ned i metroen i Kharkiv i Ukraine for at hjælpe mennesker på flugt fra angreb

Morten er gået under jorden for at behandle syge og sårede i Ukraine: ”Jeg har set mennesker falde sammen i rædsel”

Læs mere
Læger uden Grænsers jordemoder i Mosul i Irak
Irak

Fødsel i Irak: Efter krigen mangler gravide i Mosul hjælp

Læs mere
Læger uden Grænser behandler sårede fra Mariupol

Billeder fra vores hospitalstog i Ukraine: ”I er nødt til at få dem væk herfra, så de overlever!”

Læs mere
Hjælp til flygtningebørn fra Ukraine

Sæbebobler og krigskirurger i Ukraine: “Det her er ikke ligesom i Syrien”

Læs mere
Undersøgelse for tuberkulose i Tadsjikistan
Tadsjikistan

Se billeder fra Ukraine og Tadsjikistan: Kampen mod verdens mest dødelige infektionssygdom

Læs mere