Læger uden Grænsers jordemoder i Mosul i Irak
© Elisa Fourt/MSF

Fødsel i Irak: Efter krigen mangler gravide i Mosul hjælp

Det kan være farligt at føde, hvis du ikke kan få hjælp. Krigen i Irak har lagt Mosuls hospitaler i ruiner. Derfor arbejder vores jordemødre i byen hårdt for at hjælpe gravide, fødende og nyfødte, før noget går galt.

“Tak for hjælpen,” stod der på sedlen. ”Og tak for jeres medmenneskelighed.” En ny mor havde efterladt en skriftlig tak, da hun blev udskrevet fra vores fødeklinik i Mosul i Irak.

Den seddel mindes vores jordemoder Rahma med glæde. For gravide og fødende kvinder i området har behov for hjælp, men der mangler hospitaler og klinikker i Mosul, selv fem år efter kampene om byen stoppede.

”Før fødeklinikken her blev åbnet, var der ingen steder, vi kunne gå hen efter hjælp. Vi var nødt til at føde derhjemme. Der var en jordemoder, som hjalp os, og så var det det. Der var ikke engang et hospital, der kunne hjælpe os. Fødeklinikken gør en stor forskel,” fortæller Mahaya, der fire gange har hjulpet sine svigerdøtre frem til vores fødeklinik.

Læger uden Grænser hjælper gravide i Mosul
Mariam venter sit tredje barn og bliver undersøgt hos os. Her tjekker en af vores jordemødre Mariams blodtryk. Foto: Elisa Fourt

Hospitaler i ruiner efter 250 dages kampe

”Vi oprettede oprindeligt fødselsklinikken, fordi behovet for lægehjælp i området var så stort. Det er nu tre år siden, og der kommer stadig kvinder herind, som ikke kan få hjælp andre steder, fordi Mosuls sundhedssystem fungerer så dårligt,” fortæller Yousif, der er med til at koordinere vores indsats på en af fødeklinikkerne.

Læger uden Grænsers jordemoder i Mosul i Irak
Vores jordemoder Shazia holder én af de nyfødte på den ene af vores klinikker i Mosul. Barnets mor fortalte os, at hun kom til os, fordi der ikke var andre steder for hende at få hjælp. Foto: Elisa Fourt

Som Yousif siger, så var Mosuls sundhedssystem ikke perfekt, før Islamisk Stat indtog byen i 2014, men derefter blev det sværere for befolkningen at få lægehjælp. Noget af det medicinsk personale flygtede, og der endte med at mangle både medicin og lønninger.

Da irakiske og internationale styrker tog kontrollen over byen tilbage fra Islamisk Stat i 2017, varede kampene 250 dage. De var voldsomme og ødelæggende. Mange hospitaler og klinikker blev ødelagt under kampene, og nu, fem år senere, er de stadig ikke alle sammen genopbygget eller brugbare. For at gøre ondt værre, mangler der også personale, udstyr og medicin. Tusinder af familier i og omkring Mosul får ikke dækket deres behov for lægehjælp. Det offentlige sundhedssystem er under genopbygning, og private hospitaler og klinikker koster penge.

Den slags mangler rammer altid de mest sårbare hårdest. Og nogle af de mest sårbare er gravide kvinder og deres nyfødte børn.

Læger uden Grænser hjælper i Irak
Layth måtte fødes med sugekop på grund af problemer under fødslen. Foto: Elisa Fourt

Gravide har ikke råd til lægehjælp

”Det er virkelig ikke nemt. Her er mange kvinder, der ikke kan få lægehjælp, enten fordi de ikke har råd til det, eller fordi de for eksempel har mistet deres id-papirer, da de flygtede fra deres hjem under kampene. Vores patienter er som regel meget taknemmelige. Vores arbejde her gør en stor forskel for dem,” fortæller jordemoder Bashaer.

Læger uden Grænser hjælper gravide i Irak
Her er vores jordemoder Rahma med nyfødte Rivan. Rahma er en del af vores hold, der hvert år er med til at hjælpe tusinder af Mosuls gravide og fødende kvinder. Foto: Elisa Fourt

I 2021 hjalp vi 15.000 babyer til verden i Mosul.

”Vi hjælper gennemsnitligt ved 10 til 15 fødsler på normale dage, men hvis der er travlt, er vi i gang med 20 til 25 fødsler. Og vi kan stadig ikke hjælpe alle, der har behov for det,” fortæller Rahma, der udover selv at være jordemoder også leder holdet af jordemødre.

Læger uden Grænser hjælper fødende i Mosul i Irak
Fødestuen. Foto: Elisa Fourt

Læger uden Grænser i Mosul

Vi driver to fødeklinikker i Mosul. En på Nablus-hospital og Al Amal-fødeklinikken, der hører under et helbredscenter.

På Nablus kan kvinder fra Mosul og omegn bliver undersøgt, mens de er gravide, de kan få fødselshjælp og behandling efter fødslen af dem selv og deres barn. På Al Amal kan laver vi rutinemæssige undersøgelser under graviditeten, fødselshjælp, behandling efter fødslen og undersøgelse og behandling af nyfødte. Kvinderne kan også få hjælp til familieplanlægning og psykologhjælp.

Fra felten

Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere
Sudan

Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Læs mere
Læger uden Grænsers hospital i Khost Afghanistan
Afghanistan

“På fødegangen kan man høre kvinder græde, når de får en pige”

Læs mere
Serbien

”EU-lande prioriterer at beskytte deres grænser frem for at beskytte mennesker”

Læs mere
Ukraine

Maria i Ukraine: Pigen blev ramt under missilnedslag

Læs mere
En patient behandles af vores læge
Sydsudan

Vores læge Isaac: ” Første gang jeg så Abdo, var han for svag til at gå”

Læs mere
Mexico

Terapihunden Onnie hjælper mennesker med traumer

Læs mere
Syrien

Lene oplevede jordskælvet: ”Det føltes som en evighed”

Læs mere
Læger uden Grænser i Donetsk Ukraine
Ukraine

Ukraine: Smadrede hospitaler efterlader tusinder uden lægehjælp

Læs mere

Vores jordemoder Elin: ”Jeg har set kvinder med forbrændinger i underlivet”

Læs mere
Haiti

Haiti: ”Volden kommer tættere og tættere på

Læs mere
Middelhavet

Middelhavet: Fortællinger fra kvinder på flugt

Læs mere
Bangladesh

Mindre mad skaber håbløshed og sygdom i verdens største flygtningelejr

Læs mere
Middelhavet

Vi hjælper de overlevende fra bådulykken i Middelhavet

Læs mere