Stéphane Lavoué/Læger uden Grænser

Fotoserie: vi giver hjælp til mennesker på flugt i frankrig

I Calais i det nordlige Frankrig har mere end 1000 mennesker levet på gaden hele vinteren. De er mennesker på flugt, der håber på at skabe sig et bedre liv i Europa. Over 100 af dem er børn og teenagere, og mange af dem er kommet alene til Frankrig.

I januar etablerede vi et akuttilbud i byen, hvor der hver nat kan sove 20 mennesker. Det er især de uledsagede børn og familier med børn, vi prioriterer at give en sengeplads.

Vi har givet lægehjælp i Calais siden 2015. Fra november 2023 til januar i år behandlede vi 338 patienter på vores mobile klinikker. Mange af patienterne lider af luftvejssygdomme og skader, de har pådraget sig under rejsen til det nordlige Frankrig.

Her kan du se en række fotos fra vores arbejde i Calais.

En af vores sygeplejersker behandler en sudanesisk mand i en af vores mobile klinikker i Calais. Mange af de mennesker på flugt, der ankommer til byen, har fysiske skader på grund af rejsen og leveforholdene undervejs.
En nat i januar sejler en gummibåd afsted fra kanalen ved Gravelines i det nordlige Frankrig med kurs mod England. Inden båden sejlede afsted, prøvede politiet at stoppe de mennesker, der ville ombord på båden, men det lykkedes den alligevel at sejle afsted mod Den Engelske Kanal.
Selvom mange af de skader, patienterne får behandling for på vores mobile klinikker, stammer fra rejsen til Europa, forværres de ofte af de forhold, der møder dem i Frankrig. De har ingen adgang til overnatningssteder, hygiejneforholdene er ikke-eksisterende, og det er meget vanskeligt for dem af skaffe ordentlig mad.
En gruppe venter på at få lægehjælp på vores mobile klinik i Calais, januar 2024.
I januar hjalp vores hold en benamputeret 45-årig syrisk mand, der hang fast i kanalens mudder, da han prøvede at komme ombord på en gummibåd, der sejlede mod England. Ingen officielle steder kunne tilbyde manden husly efter redningen, og han overnattede efterfølgende på et af vores midlertidige sheltre.
En gruppe børn og teenagere spiller fodbold i nærheden af et af de steder, hvor vi tilbyder lægehjælp til mennesker på flugt.  
Siden 22. januar i år har vi tilbudt husly på et hotel til uledsagede mindreårige børn og familier på flugt, der ikke er blevet tilbudt overnatningssteder af de franske myndigheder.

Følg vores arbejde

Mere fra felten

På flugt fra Sudan: De dræber mænd og drenge først

Billedserie: Det første halve år i fotos

Kritisk mangel på livsvigtig medicin i Gaza

“Jeg vil ikke dræbe, så jeg blev nødt til at flygte”

Vores læge Casper i CAR: ”Det er grotesk, at børn dør af malaria i 2024”

Frankrig

Indbyggere: 64,8 mio.

Forventet levealder m/k: 80/86 år

Børnedødelighed: 4 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 38

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Frankrig i 1987.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO