© Elise Mertens/Læger uden Grænser
Efter et voldeligt angreb på ebola-klinikken i Katwa i Nordkivu er Læger uden Grænser nødt til at lukke for al behandling.

Nordkivu, DR Congo: Læger uden Grænsers ebola-center lukket efter angreb

Læger uden Grænser har besluttet at lukke ebola-klinikken i Katwa i Nordkivu. Dette sker efter et voldeligt angreb den 24. februar, hvor klinikken delvist blev brændt ned. Nedlukningen vil indskrænke adgangen til livsnødvendig medicinsk hjælp voldsomt.

Klokken 22 om aftenen den 24. februar angreb uidentificerede personer ebola-behandlingscentret i Katwa, der ledes af Læger uden Grænser. Efter at have kastet sten på klinikken satte de ild til en del af bygningerne og ødelagde flere afdelinger og udstyr.

Broren til en af patienterne døde, da han efter sigende forsøgte at undslippe. De nærmere omstændigheder omkring hans død er stadig uklare.

“Angrebet var traumatisk for patienterne, deres pårørende og personalet, som befandt sig inde i klinikken,” siger Emmanuel Massart, Læger uden Grænsers Emergency Coordinator i Katwa.

”Det lykkedes os at overflytte alle fire bekræftede ebola-patienter og seks formodede ebola-patienter til andre behandlingssteder, men angrebet har lammet vores ebola-indsats i udbruddets epicenter.”

“Selv om årsagen til angrebet er uklar, og det er helt uacceptabelt, ved vi, at ebola-indsatsens aktører har fejlet, når det gælder at skabe tillid til væsentlige dele af befolkningen. Det gælder også Læger uden Grænser,” siger Meinie Nicolai, Læger uden Grænsers direktør i Belgien, som i øjeblikket besøger Nordkivu.

”Alle, der er involveret i ebola-responsen, må ændre deres tilgang og gøre en større indsats for at engagere sig i de utilfredsheder og frygt, der er i befolkningen.”

Tidligere ebola-udbrud har vist, hvor vigtigt det er at få befolkningens accept. Uden deres tillid vil de syge og døde blive gemt væk, og sundhedspersonalet risikerer at blive truet eller angrebet.

Mere end seks måneder efter ebola brød ud i Nordkivu og Ituri, er epidemien stadig ikke under kontrol. Over 870 patienter har fået konstateret ebola, og mere end 540 mennesker er døde.

Ebola har spredt sig fra fire zoner til 19. Det var ellers lykkedes at stoppe smitten i de første epicentre Mangina og Beni og andre lokationer som Tchomia, Mutwanga og Masereka.

Mennesker bliver ved med at dø af ebola og blive smittet på sundhedsklinikkerne, og de fleste nye tilfælde bliver ikke kategoriseret som ebola. Indsatsen mod ebola er i fare for at mislykkes, hvis der ikke opnås accept fra lokalbefolkningen.

Læger uden Grænsers ebola-indsats fortsætter i Butembo, Bunia, Bwena Sura, Kayna og Biena.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

DIN STØTTE
REDDEr LIV

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.