Nordkivu, DR Congo: Læger uden Grænsers ebola-center lukket efter angreb

Læger uden Grænser har besluttet at lukke ebola-klinikken i Katwa i Nordkivu. Dette sker efter et voldeligt angreb den 24. februar, hvor klinikken delvist blev brændt ned. Nedlukningen vil indskrænke adgangen til livsnødvendig medicinsk hjælp voldsomt.

Klokken 22 omaftenen den 24. februar angreb uidentificerede personer ebola-behandlingscentreti Katwa, der ledes af Læger uden Grænser. Efter at have kastet sten påklinikken satte de ild til en del af bygningerne og ødelagde flere afdelingerog udstyr.

Broren til en af patienterne døde, da han efter sigende forsøgte atundslippe. De nærmere omstændigheder omkring hans død er stadig uklare.

“Angrebet vartraumatisk for patienterne, deres pårørende og personalet, som befandt sig indei klinikken,” siger Emmanuel Massart, Læger uden Grænsers Emergency Coordinatori Katwa.

”Det lykkedes osat overflytte alle fire bekræftede ebola-patienter og seks formodede ebola-patientertil andre behandlingssteder, men angrebet har lammet vores ebola-indsats iudbruddets epicenter.”

“Selv om årsagentil angrebet er uklar, og det er helt uacceptabelt, ved vi, at ebola-indsatsensaktører har fejlet, når det gælder at skabe tillid til væsentlige dele afbefolkningen. Det gælder også Læger uden Grænser,” siger Meinie Nicolai, Lægeruden Grænsers direktør i Belgien, som i øjeblikket besøger Nordkivu.

”Alle, der erinvolveret i ebola-responsen, må ændre deres tilgang og gøre en større indsatsfor at engagere sig i de utilfredsheder og frygt, der er i befolkningen.”

Tidligereebola-udbrud har vist, hvor vigtigt det er at få befolkningens accept. Udenderes tillid vil de syge og døde blive gemt væk, og sundhedspersonaletrisikerer at blive truet eller angrebet.

Mere end seksmåneder efter ebola brød ud i Nordkivu og Ituri, er epidemien stadig ikke underkontrol. Over 870 patienter har fået konstateret ebola, og mere end 540 menneskerer døde.

Ebola har spredt sig fra fire zoner til 19. Det var ellers lykkedes at stoppe smitten i de første epicentre Mangina og Beni og andre lokationer som Tchomia, Mutwanga og Masereka.

Mennesker bliver ved med at dø af ebola og blive smittet på sundhedsklinikkerne,og de fleste nye tilfælde bliver ikke kategoriseret som ebola. Indsatsen mod ebolaer i fare for at mislykkes, hvis der ikke opnås accept fra lokalbefolkningen.

Læger uden Grænsers ebola-indsats fortsætter iButembo, Bunia, Bwena Sura, Kayna og Biena.

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Nye ebolatilfælde i DR Congo

Ny ebola-behandling: Vi kan undgå, at børn som Alpha dør

Mads: ”Kan ikke forestille mig noget mere meningsfyldt”

Dansk læge: Vi slipper ikke af med ebola

Konflikten i DR Congo gør det sværere for vores læger at behandle ebola

Lægen Mads fik ebola-vaccinen: ”Det føltes rart og sikkert”

Hurtig indsats nytter: Ebola under kontrol

DR Congo

Indbyggere: 102,3 mio.

Forventet levealder m/k: 59/63 år

Børnedødelighed: 79 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.670

Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1977.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO