Hurtig indsats nytter: Ebola under kontrol

Selv om ebolaudbruddet i DR Congos Equatorprovins er ved at være under kontrol, har sygdommen ændret de lokales liv for altid. Og for nogle mennesker skal livet bygges op fra bunden.

“En mor passer sin søn, selv om han er syg. Sådan er det. Derfor tog jeg mig også af Charles, selv om lægerne advarede mig mod at være i nærheden af ham”. Sådan siger den midaldrende congolesiske kvinde Marie-Vincent, der selv har overlevet ebola, men mistede sin søn til den dødelige sygdom.Da sønnen Charles blev smitttet i maj, arbejdede han som sygeplejerske på en lille sundhedsklinik i landsbyen Itipo, der ligger midt ude i junglen i DR Congos Equator-provins. Itipo udgjorde epicentret for det seneste ebolaudbrud, der indtil videre har kostet 28 mennesker livet.Marie-Vincent sad ved sin søns side, mens sygdommen langsomt tog hans liv, og da han døde, smittede hans livløse krop forældrene, hans børn, hans gravide kone og den ene søns forlovede med ebola. Liget af et menneske, der er død af ebola, er ekstremt smitsomt, og i dagene efter Charles’ begravelse blev familiemedlemmerne syge – en efter en.

Tidlig indsats

I landsbyerne rundt omkring Itipo begyndte folk også at blive syge, og den 8. maj annoncerede Læger uden Grænser, Verdenssundhedsorganisation WHO, og de congolesiske myndigheder, at en ebolaepidemi var brudt ud.

Vi var hurtigt til stede i området og etablerede fem forskellige sundhedsklinikker, der tog sig af nye patienter og sørgede for at isolere dem fra venner og familie for at minimere risikoen for nye smittede.

Men et nyt middel mod ebola er også blevet taget i brug, for siden den store ebolaepidemi hærgede Vestafrika i 2014, er der blevet udviklet en ny vaccine. Det er endnu ikke helt sikkert, hvordan vaccinen virker, og derfor har det været frivilligt, om de lokale ville lade sig vacinere.

I alt har vi vaccineret 1.436 mennesker, der har været i kontakt med ebolasmittede. Vaccinationerne har været medvirkende til at få sygdommen under kontrol.

Marie-Vincent og hendes mand har lidt enorme menneskelige tab under ebolaudbruddet.



Mærket for altid

I dag går det fremad. Siden den 11. juni, hvor den sidste overlevende ebolapatient blev udskrevet fra vores klinik i Itipo, har vi ikke modtaget nye patienter. Men hundredevis af mennesker er stadig under observation, og derfor er det endnu også for tidligt at erklære epidemien for overstået.For Marie-Vincent er en ting dog sikkert: Livet bliver aldrig det samme igen. For selv om hun kunne forlade hospitalet som en rask kvinde, fik flere af hendes nærmeste ikke samme mulighed.Foruden sønnen Charles mistede Marie-Vincent også sine to børnebørn og det ene barnebarns forlovede. Charles’ kone overlevede, men hendes ufødte barn døde.  

”Jeg er blevet rask, men jeg har ingenting tilbage. Selv om jeg er gammel, er det som om, at jeg skal starte mit liv forfra. Fra i dag bliver ingenting som før”, siger hun.

Marie-Vincents mand byder hende velkommen hjem efter, at hun er blevet erklæret fri for ebola.

DR Congo

Indbyggere: 102,3 mio.

Forventet levealder m/k: 59/63 år

Børnedødelighed: 79 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.670

Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1977.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO