Lægen Mads fik ebola-vaccinen: ”Det føltes rart og sikkert”

Vores læge Mads Geisler var i juni udsendt til den lillebitte landsby Itipo i DR Congos Equateur-region, hvor han behandlede ebolasmittede patienter. Han valgte at tage imod den nye vaccine mod ebola – både for at føle sig mere sikker, men også for at berolige forældrene hjemme i Danmark.

”Mine forældre havde hørt om vaccinen, så de blev ved med at spørge til, om jeg havde fået den. De var meget utålmodige. Før jeg kunne få vaccinen, krævede det, at vi satte basen og klinikken op i den lille landsby, hvor jeg skulle være. Da vi fik projektet i gang, gik der 10 dage, før jeg fik vaccinen.”

”Det første jeg gjorde, da jeg havde fået vaccinen, var at låne en sattelittelefon og ringe til mine forældre. De blev enormt lettede og glade, og det beroligede dem meget at vide, at jeg nu var vaccineret.”

Tror på nedsat risiko

”Jeg fik vaccinen, fordi jeg tror på, at det nedsætter risikoen for at blive smittet med ebola, hvis der skete et uheld, eller hvis jeg begik en fejl.”

”Selv om jeg tog vaccinen, havde jeg stadig de samme strikse sikkerhedskrav. Vaccinen ændrede ikke på mine daglige rutiner, på arbejdsgangen og på, at jeg tager de samme forholdsregler, som jeg altid har gjort.”

”Det føltes rigtigt rart og sikkert efter, at jeg havde fået vaccinen. Det føltes som om, at hvis der skete noget, ville der være lavere risiko for, at jeg kunne blive smittet. Det var en rar fornemmelse og faktisk også stressnedsættende, for det kan være hårdt at arbejde med ebola.”

Tæt på patienterne

”Jeg har før været udsendt som et led i kampen mod ebola, og da jeg var i Guinea i 2015, døde mange af mine patienter. Dengang blev jeg meget ked af det, fordi man som læge kommer tæt på sine patienter. Man støtter dem, plejer dem, vasker dem, og siger til dem, at det hele nok skal gå. At det bliver bedre i morgen.”

”I dag har jeg lært at distancere mig lidt mere, så det ikke er så hårdt. Men jeg er stadig meget tæt på mine patienter, og jeg fortæller også stadig opmuntrende historier for at gøre deres tid hos os så god som overhovedet muligt.”

FAKTA

Onsdag den 25. juli 2018 kunne vi officielt erklære det seneste udbrud af ebola for overstået. Da er det 42 dage siden, at vi udskrev den sidste patient.

Afslutningen på udbruddet beregnes ud fra to gange inkubationstid på 21 dage. Først derefter kan vi være sikre på, at der ikke kommer nye smittede.

Udbruddet startede den 8. maj i DR Congos Equateur-provins. I alt har der været 38 ebolatilfælde, og 17 af de smittede bukkede under for sygdommen.

I samarbejde med WHO og myndighederne i DR Congo har vi vaccineret 3.200 mennesker med den nye testvaccine mod ebola.

DR Congo

Indbyggere: 102,3 mio.

Forventet levealder m/k: 59/63 år

Børnedødelighed: 79 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.670

Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1977.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO