Karin Huster/MSF

Konflikten i DR Congo gør det sværere for vores læger at behandle ebola

Mindst 29 personer er behandlet for ebola i Mangina, men der er grund til at tro, at epidemien er værre end først antaget.

En måned efter ebola brød ud i Nord Kivu-provinsen i DR Congo, har Læger uden Grænser formået at behandle mindst 29 personer, der var smittede med ebola, på vores isolationscenter i Mangina.

337 medarbejdere er lige nu udsendt til Nord Kivu-provinsen og Ituri-provinsen, og flere patienter kommer løbende til vores centre.

Men der er grund til at være bekymret.

Epidemien er endnu ikke under kontrol, og antallet af ebola-tilfælde er lavere end forventet. Læger uden Grænser frygter, at dette kan skyldes, at mange personer enten er bange for at søge hjælp eller ikke kender til vigtigheden af at få lægehjælp.

Usikre områder forhindrer behandling

Det er første gang, at en ebola-epidemi er brudt ud i et konfliktpræget område. Væbnede grupper kæmper mod hinanden i Nord Kivu-provinsen, og forholdene er derfor stærkt bekymrende.

Sikkerhedssituationen medfører, at der er områder, hvor Læger uden Grænsers personale ikke har mulighed for at komme frem. Der kan være patienter, der har brug for medicinsk hjælp, men som ikke har adgang til den. Der er derfor risiko for, at ebola-epidemien i værste fald spreder sig.

Læger uden Grænser har netop fået tilladelse til at begynde at vaccinere sundhedsarbejdere i frontlinjen fra Makeke til Biakato. Borgerne i Mangina rykker ofte i den retning, og det er derfor håbet, at vi kan forhindre, at ebola-epidemien spreder sig til disse områder.

Personer, der arbejder i sundhedssektoren, er ofte de første personer, der bliver ramt under en ebola-epidemi. Læger uden Grænser arbejder derfor på at hjælpe sundhedscentre og hospitaler med at identificere et ebola-udbrud samt at beskytte personalet.

Tidslinje

30. juli 2018:Læger uden Grænser bliver informeret om et muligt ebola-tilfælde i Nord Kivu-provinsen.

1. august 2018:Sundhedsministeriet i DR Congo erklærer, at der er tale om et ebola-udbrud.

6. august 2018:Læger uden Grænser åbner en isolationsenhed i Mangina, hvor man skal behandle patienter, der er smittede med ebola.

14. august 2018:Et behandlingscenter åbner i Mangina. Oprindelig var centret indrettet til at have 30 senge, men der er efterfølgende blevet udvidet med 38 sengepladser.

28. august 2018:Læger uden Grænser åbner et transitcenter i Makeke.

DR Congo

Indbyggere: 102,3 mio.

Forventet levealder m/k: 59/63 år

Børnedødelighed: 79 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 2.670

Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1977.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO