”Hospitalspersonalet harhængt en guirlande af ballondyr op i gangen på vores akutafdeling for de børn,der er ramt af mæslinger. I et forsøg på at bløde den trykkede stemning lidt op.
Mæslingeepidemien i Tchadstartede i maj 2018. Trods indsatsen fra den offentlige sundhedssektor erepidemien stadig ikke under kontrol. Specielt hovedstaden N’Djamena, hvor jegbefinder mig, er yderst hårdt ramt.
Vi har 20 sengepladser,som alle er i brug. Jeg frygter, at vi bliver nødt til at åbne et tilsvarendesengeafsnit, hvis patienttallet fortsætter med at stige.
En af forklaringerne på,at det står så slemt til, kan være kombinationen af den ekstreme fattigdom ogmanglen på ressourcer i det offentlige sundhedssystem.
Derudover harsundhedsklinikkerne ofte ikke strøm og derfor ikke mulighed for at opbevarevacciner og medicin under de rette forhold.
Smurt med presset løgog hvidløg
Det koster penge, hvisman skal have en lægekonsultation og medicin fra sundhedsklinikkerne. Det gør,at flere forældre fravælger behandlingen for blot at have råd til at brødfødefamilien.
Nogle forældre er sådesperarte, at de afprøver traditionelle behandlingsmetoder, før de søgerhjælp. Og det gør kun børnenes tilstanden værre. Vi har haft tilfælde, hvorspædbørns hud er blevet fuldstændig ætset, fordi forældrene har smurt dem medpresset løg og hvidløg. Vi havde sågar en situation, hvor en lille pige på femmåneder omkom, efter hun var blevet forgiftet med elefant-afføring i sin kost.
Mæslinger regnes for atvære den mest ubehagelige og farligste af de børnesygdomme, der giver udslæt.Det er på grund af de følgesygdomme, der kan komme, når immunforsvaret svækkes.
Vi støtter 21 lokaleklinikker med medicin og gratis konsultationer for patienter med mæslinger. Fællesfor børnene, vi behandler på hospitalet, er, at de har fået livsfarligekomplikationer, der kunne have været undgået, hvis symptomerne var blevetbehandlet i tide. Høj feber, lungebetændelse, dehydrering og underernæring erblandt de hyppigste komplikationer, vi behandler. Flere af børnene er såmedtagede, at de behøver ilt for at kunne trække vejret.
I tvivl, om hun villeoverleve
Jeg var en dag på besøg hosen af vores klinikker, da en ung mor kom med sin seks måneder gamle datter.Pigen hang slapt – nærmest livløs – bundet på moderens ryg i et farverigtblomstret klæde. Hun havde røde hævede øjne, tynde arme, og ribbenene varsynlige. Den lille pige havde fået mæslinger.
Hun havde høj feber ogvar svært dehydreret. Der var ingen tvivl om, at hun skulle have væske ogmedicin, hvis hun skulle overleve. På klinikkerne er der ingen ambulancer, såden eneste mulighed er at benytte de lokale motorcykel-taxier for at komme fremtil vores hospital.
Turen tager omkring 45minutter, men da jeg så motorcyklen forsvinde væk i mylderet, tvivlede jeg på,om barnet ville overleve turen.
Senere samme dag havdejeg et møde med personalet på hospitalet. Inden mødet begyndte, var jeg nødttil at se, om pigen og moderen var på sengeafsnittet. Til min store glæde varden lille pige kommet i behandling.
Vores læge fortalte mig,at de havde formået at stabilisere pigen ved at give hende væske og medicin.Hun skulle nok klare den, men hvis moderen havde ventet en dag længere med atsøge hjælp, havde det været for sent. Gudskelov, at budskabet om gratisbehandling var nået frem i tide.
Efter fem dage kunne vi udskrive barnet. Tænk engang, hvor lidt der skulle til.