Drop vaccinemodstanden og øg vaccineadgangen

Mens skepsissen og modstanden mod vacciner breder sig i Vesten, og mens vi i Europa i 2018 oplevede det værste udbrud af mæslinger i årtier, kæmper Læger uden Grænser for, at mennesker i andre dele af verden får adgang til vaccinen, der årligt redder hundredetusinder af menneskeliv.

Lige nu kæmper Læger uden Grænser mod uret i Den Demokratiske Republik Congo, der siden foråret 2018 har været ramt af en mæslingeepidemi i den sydøstlige del af landet.

Her gennemfører mine kollegaer store vaccinationskampagner, og frem til september sidste år havde vi vaccineret flere end 260.000 børn. For at forhindre mæslingeudbrud er det nødvendigt, at mellem 90 og 95 procent af en befolkning er vaccineret mod sygdommen, for der findes ingen behandling, når et menneske først er smittet. Der findes kun den forebyggende vaccine.

Folk stiller sig i kø for, at de selv eller deres børn kan få det livreddende prik. Sikkert fordi de har set, hvad sygdommen ellers kan føre med sig, når den rammer. Følgesygdomme som lungebetændelse og hjernehindebetændelse kan i sidste ende dræbe. Samtidig møder vaccinationer modstand i vores del af verden.

I slutningen af januar i år erklærede guvernøren i den amerikanske delstat Washington undtagelsestilstand. Der har været flere end 50 tilfælde af mæslinger i USA. Herhjemme i Europa nåede antallet af mæslingesmittede i 2018 det højeste antal i over tyve år.

Udviklingen er foruroligende og skyldes langt hen ad vejen, at modstand mod vacciner får mere og mere vind i sejlene her i Vesten. For mens et stadigt stigende antal forældre ikke ønsker at lade deres børn vaccinere for mæslinger, er det, som om vi herhjemme og i vores rige del af verden har glemt, hvor farlig sygdommen rent faktisk er.

Heidi Christensen
  • formand Læger uden Grænser Danmark

Som udsendte for Læger uden Grænser har mine kollegaer og jeg med egne øjne oplevet konsekvenserne af sygdommen på udsendelser til krigs- og katastrofeplagede lande og lande med sammenbrudte sundhedssystemer.

På verdensplan mister flere end 146.000 mennesker hvert år livet, fordi de bliver smittet med sygdommen. Det er 400 mennesker om dagen.

Langt størstedelen dør i Afrika syd for Sahara, og langt størstedelen er børn under fem år, der i løbet af kort tid bukker under for sygdommen, der kunne have været forebygget med en vaccination.

På verdensplan tyder meget heldigvis på, at årtiers vaccinationskampagner har båret frugt. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er op mod 21,1 millioner dødsfald blevet forhindret fra 2000-2017 på grund af mæslingevaccinationer.

Derfor er det også vigtigt, at støtten til vaccinationer fortsat er stor. Ikke mindst den økonomiske. For det er dyrt at vaccinere millioner af mennesker.

Heldigvis er den danske regering igen efter en pause begyndt at støtte den internationale organisation Gavi, der kæmper for, at nogle af verdens fattigste børn får adgang til vacciner, heriblandt mæslingevaccinen. Det er afgørende, at støtten til Gavi fortsætter, så vi kan redde endnu flere mennesker fra at dø.

For hos Læger uden Grænser er vi ikke i tvivl – vacciner virker. Og redder liv. Lad os sammen kæmpe mod den voksende vaccineskepsis her i Vesten og huske på, hvor farlig sygdommen er.

Hun blev hastet ind i ”den røde zone”: Smitsom sygdom spreder sig blandt små børn i Afghanistan

Det kræver en timelang kanotur – men vaccination er vigtig

To børn er allerede døde: Mæslinger er ude af kontrol i Sydsudan

1,5 millioner børn dør unødvendigt hvert år

Dødelig epidemi hærger i skyggen af COVID-19

Massiv indsats mod mæslinger i DR Congo

”Tænk engang, hvor lidt der skulle til”

Livsfarlig sygdom forklædt som forkølelse