Ellie Kealey/MSF

Billedserie: Nødhjælp til gravide og nyfødte

Det kan være farligt at føde – og at blive født. Millioner af gravide og nyfødte dør hvert år – alt for mange af dem på grund af fattigdom. Derfor er nødhjælp også fødselshjælp. Vi er med til fødsler og ved kuvøser verden over. Det kan du se billeder fra her.

Hvert 11. sekund dør en gravid kvinde eller et nyfødt barn et sted i verden.

Ifølge FN dør næsten tre millioner gravide kvinder og nyfødte hvert år. Og de dør næsten alle sammen i verdens fattigste lande. En kvinde i et land syd for Sahara har 50 gange større risiko for at dø under fødslen end en kvinde i et mere velstående land – og hendes barn er i 10 gange så stor fare som et barn i for eksempel Danmark for at dø i deres første levemåned. Fattigdom og manglende lægehjælp besegler alt for manges skæbne.

Vi hjælper gravide og fødende kvinder og deres nyfødte over hele verden. Både mor og barn har ret til en sikker fødsel.

Herunder kan du se lidt af vores nødhjælpsarbejde til gravide, fødende og nyfødte verden rundt:

25-årige Amatou har veer, men hun bløder. Derfor er vores jordemoder Odette her i gang med at få hende fra vores klinik i Ndu i DR Congo til vores hospital i byen Bangassou på den anden side af floden.

Amatou er flygtning fra den voldelige konflikt i Den Centralafrikanske Republik og har levet i Ndu sammen med andre flygtninge.

På den anden side af floden venter vores ambulance, der kører Amatou resten af vejen til hospitalet, hvor vores personale kan operere, hvis det bliver nødvendigt.

”Amatou er i gode hænder nu,” siger Odette, der må tilbage over floden til klinikken for at fortsætte arbejdet.

Foto: Alexis Huguet

”Det var det værste øjeblik under min udsendelse. Jeg troede, at hun ville dø.

Vi skulle bare have det barn ud af hende.”

Sådan fortalte vores sygeplejerske Astrid om en af de fødsler, hun hjalp til med, under sin udsendelse til Yemen, der er et af de værste steder i verden at være gravid og fødende.

Hver anden time dør en kvinde under fødslen i Yemen ifølge FN. Borgerkrig og fattigdom betyder, at gravide kvinder har svært ved at blive undersøgt, så problemer kan opdages i tide. Og når fødslen går i gang, kan det være nærmest umuligt at få hjælp, hvis noget går galt. Derfor åbnede vi i år en fødeklinik i Al-Qanawis, hvor Astrid hjalp sidste år.

Foto: Karin Ekholm

Her er vi i Nigeria. Fannes lille datter er født for tidligt og vejer kun 1,35 kilo. Derfor har vores personale lagt den lille pige mod Fannes bare hud, så hun både kan høre sin mors hjerterytme og føle sig tryg ved at mærke hendes hud og kropsvarme.

Foto: Jean Christophe Nougaret

Bor du i verdens største flygtningelejr Cox’s Bazar, der ligger i Bangladesh, så har du ofte ikke adgang til lægehjælp – hvis ikke organisationer som vores sørger for at være til stede i lejren i hvert fald. Du får nemlig svært ved at få lov til at forlade lejren. Det gælder også for gravide og fødende kvinder.

I Cox’s Bazar lever næsten én million rohingyaer, der er flygtet fra Myanmar og ekstremt voldelig forfølgelse. Her lever de, men uden ret til eller mulighed for at arbejde, gå i skole eller få lægehjælp. Derfor er vi massivt til stede i lejren med blandt andet jordemødre som Christine på billedet, der leder vores arbejde for gravide og fødende i Cox’s Bazar.

Foto: Anthony Kwan

Det er altid farligt at være på flugt. Især hvis du flygter via Libyen, som mange mennesker, der ender på Middelhavet, gør. Men er du gravid, er det ekstra farligt. Her foretager vores jordemoder Marina en ultralydsundersøgelse på en højgravid kvinde, der er blevet reddet op af en kæntret båd på Middelhavet.

Foto: Hannah Wallace Bowman

I den anden ende af spektret er familieplanlægning. Vi har i flere år arbejdet med kvinders og børns sundhed i Venezuela, hvor vi blandt andet sikrer folks adgang til lægehjælp, graviditetsundersøgelser og prævention. På billedet venter en ung kvinde på at få lagt en p-stav under huden.

Foto: Matias Delacroix

Amirs mor var kun syv måneder henne, da hun fødte ham på vores hospital nord for Mosul i Irak. Han vejede kun 1,38 kg.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO bliver omkring 15 millioner børn født for tidligt hvert år, men hvorvidt de overlever, afhænger desværre i høj grad af, hvor i verden de bliver født. I lavindkomstlande dør halvdelen af de børn, der er født mindst to måneder for tidligt, mens næsten alle de børn overlever i højindkomstlande. Det handler naturligvis om fattigdom og en manglende adgang til livreddende lægehjælp.

I Irak lever over én million mennesker stadig som internt fordrevne, mange af dem i mere eller mindre interimistiske lejre. Infrastrukturen i landet er ikke fuldt genopbygget, der mangler jobs, og det er svært at få lægehjælp.

Vi har været i Irak siden 1991, og vi er der stadig – blandt andet for at hjælpe gravide, fødende og nyfødte.

Foto: Louise Annaud

Afghanistan er et af de farligste steder i verden at være gravid og nyfødt. I 2018 døde 4 ud af 10 afghanske børn før deres første fødselsdag ifølge FN.

På billedet undersøger to af vores børnelæger en lille patient på intensivafdelingen på vores Boost Hospital i Helmand, der er et af de få hospitaler, der stadig fungerer og er gratis.

Vi har afdelinger for gravide, fødende og nyfødte i både Helmand og i Khost, hvor vi arbejder hårdt for at afværge sygdom og død hos både mødre og børn.

Foto: Andrew Quilty

Siden 2019 har vores læger og jordemødre i Kirgisistan stået for en såkaldt Mor Skole i byen Aidarken, hvor gravide kvinder kan blive grundigt forberedt på både fødslen og det efterfølgende forældreskab. Blandt andet får de introduktion til smertestillende metoder, restitution efter fødslen, håndtering af frygt og hjælp til amning.

På billedet er en af vores jordemødre i gang med fødselsforberedende træning.

Foto: Maxime Fossat

Under kampene om byen Hodeidah i Yemen i 2018 åbnede vi et felthospital ikke langt fra fronten. Her behandlede vi sårede, men vi tog os også af komplicerede fødsler, der kunne være endt galt uden den rigtige hjælp.

Selvom vi ikke hører meget om det i Danmark, så raser borgerkrigen i Yemen stadig, nu i sit syvende år. Hundredtusinder er dræbt, og millioner af børn er akut underernærede.

Vi hjalp første gang i Yemen i 1986, og vi er selvfølgelig blevet under borgerkrigen for at være der for de almindelige mennesker, som altid er mest sårbare og bliver hårdest ramt i krisesituationer.

Foto: Guillaume Binet

Her er det en af vores jordemødre og sygeplejersker i Libanon, der netop har hjulpet lille Alaa til verden og passet godt på hans mor undervejs.

Libanon har taget imod over 850.000 flygtninge fra Syrien, men landets sundhedssystem har sværere og sværere ved at dække deres og den libanesiske befolknings behov for lægehjælp. Blandt andet på grund af den politiske og økonomiske ustabilitet og den voldsomme eksplosion i 2020, der ødelagde flere sundhedsfaciliteter i Beirut.

Foto: Severine Sajous

EU2

“Jeg vil ikke dræbe, så jeg blev nødt til at flygte”

Vores læge Casper i CAR: ”Det er grotesk, at børn dør af malaria i 2024”

Vi hjælper underernærede børn og gravide i Yemen

Malnutrition in Zamzam camp, North Darfur

Ét år med krig i Sudan: Enormt behov for hjælp

Fotoserie: Vi giver hjælp til mennesker på flugt i Frankrig

Vidnesbyrd: EU sponsorerer vold på Middelhavet

Gaza: ”Vores læge blev skudt, men han fortsatte med at operere”

Vores læge i Sudan: ”Krigen har fået sundhedssystemet til at bryde sammen”

Vi taler i FN’s Sikkerhedsråd: Våbenhvile i Gaza nu

Gaza: Børn bliver syge af manglen på rent vand

Gazas største sygehus er blevet til en flygtningelejr for 50.000 mennesker

Børnelægen Hanna hjælper underernærede børn i Afghanistan

Vidnesbyrd fra krigskirurg i Gaza

Sådan er situationen i Gaza