© Tom Casey/MSF
Mahmood blev skudt, mens han og hans familie forsøgte at flygte fra deres hjem ved Lashkar Gah i den afghanske Helmand-provins. Her er han under behandling på Boost Hospital, hvor vi har arbejdet siden 2009. “Hele min familie er afhængig af mig, men nu er min arm skadet, og det vil blive meget svært at brødføde min familie nu.”

Afghanistan: Patienter og sundhedspersonale fanget i krydsild

Volden er atter på fremmarch i Afghanistan, hvor vores patienter og sundhedspersonale flere steder er fanget i krydsild. Blandt andet omkring Helmands største hospital i Lashkar Gah, hvor vi arbejder.

Luftangreb, skudsalver og mortérangreb i tætbefolkede områder: Kamphandlingerne i Afghanistan har ikke blot taget til i styrke siden udmeldingen om den allierede tilbagetrækning i slutningen af april, men udspiller sig nu også igen i storbyer som Lashkar Gah i Helmand-provinsen. Det fortæller vores koordinator Sarah Leahy fra områdets vigtigste offentlige hospital, Boost Hospital. 

“Forleden opererede vi på blot én dag ti mennesker med krigsskader, hvilket er uhørt, da traumebehandling ikke normalt er vores område her på hospitalet,” siger hun og tilføjer, at vi hidtil har opereret på gennemsnitligt to krigsskadede patienter om dagen. 

Nogle overnatter på hospitalet. Både fordi det er sikrere, og fordi de så har mulighed for at behandle vores patienter

Sarah Leahy, vores koordinator i Lashkar Gah, Afghanistan

Mange børn blandt de ramte

I skyggen af de seneste måneders intensiverede kamphandlinger mellem afghanske regeringsstyrker og Taliban er det lokale traumecenter under så stort press, at flere krigsskadede patienter må sendes til Boost Hospital, hvor vi har arbejdet siden 2009. Nærmere bestemt er 482 krigsskadede patienter blevet behandlet på hospitalet siden maj måned – næsten alle for skader efter skud eller granatnedslag. Godt en fjerdedel af disse var under 18 år.

“Situationen har været frygtelig i de seneste måneder, men nu er den faktisk blevet endnu værre. Vores medarbejdere er en del af lokalsamfundet, men er – som så mange andre – bekymrede over at forlade deres hjem. Det er simpelthen for farligt. Nogle overnatter på hospitalet. Både fordi det er sikrere, og fordi de så har mulighed for at behandle vores patienter,” fortæller Sarah Leahy.

En fjerdedel af de krigsskadede patienter, som er blevet behandlet på Boost Hospital i de seneste måneder, har været under 18 år. Her er det 12-årige Samiullah, der sammen med sin mor måtte bruge 2,5 time på at krydse folks haver og en flod på vej til hospitalet, efter at han blev ramt af et skud i hovedet. Foto: Tom Casey/MSF

Patienter i krydsild

Samtidig er mange af vores patienter bange for at vove sig ud på turen til hospitalet, forklarer en af vores læger fra hospitalets intensivafdeling. 

“Vi har flere patienter, der er blevet fanget i krydsilden. Folk har fået en kugle i skulderen eller benet på vej til hospitalet,” fortæller vores læge og tilføjer, at mennesker risikerer at dø af noget, de kunne have været behandlet for, fordi de ikke tør komme på hospitalet med almindelige sygdomme. Og så endda i et land med et sundhedssystem, der i forvejen er i knæ efter års krig og konflikt. 

Områdets vigtigste hospital

Da vi begyndte arbejdet på Boost Hospital, var det stort set forladt. I dag kommer vores patienter langvejs fra for at modtage behandling på hospitalet. Det er det største offentlige hospital i området med 300 sengepladser og har også en skadestue, behandling af underernæring, føde- og børneafdeling og meget andet.

Hospitalet er en livline for en befolkning på 1.3 millioner mennesker. I 2020 lavede vi flere end 110.000 skadestuekonsultationer, hjalp ved 17.800 fødsler og lavede over 4.900 kirurgiske indgreb på Boost Hospital.

Ud over arbejdet på Boost Hospital arbejder vi også i andre dele af Afghanistan – blandt andet i Herat, Kandahar og Khost.

Folk kommer langvejs fra for at blive behandlet på Boost Hospital i Lashkar Gah, hvor vi har arbejdet, siden 2009. Hospitalet er med sine 300 sengepladser det største og vigtigste hospital i Helmand-provinsen. Foto: Elise Moulin/MSF

Fra felten

Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Kamma Skaarup

Sygeplejerske Kamma: “Her tæller hver donation”

Læs mere
Ukraine

Kærlighed i tuberkulosens tid: Vi hjælper udsatte patienter i Ukraine tilbage til livet

Læs mere
Afghanistan

Se billeder fra Afghanistan: Børnene betaler prisen for landets katastrofale situation

Læs mere
Underernæring

Klimakrisen er også en sundhedskrise

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere

Vi har fået den medicinske nødhjælp frem i 50 år

Læs mere
Libyen

Libyen: Tusinder bliver tilbageholdt og udsat for vold

Læs mere

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Underernæret barn Afghanistan
Afghanistan

Opdatering fra Afghanistan: Børnene er underernærede, der mangler medicin, og hospitalerne lukker

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Afghanistan
Afghanistan

Vores læge i Afghanistan: Drengen havde et gabende skudhul i armen

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Læger uden Grænser behandler COVID-19

COVID-19: Dør på gaden på grund af rige landes hamstring af vacciner

Læs mere
Hjælp Afghanistan
Afghanistan

Status Afghanistan: Vi arbejder videre og behandler flere patienter

Læs mere