Afghanistan: Patienter og sundhedspersonale fanget i krydsild

Volden er atter på fremmarch i Afghanistan, hvor vores patienter og sundhedspersonale flere steder er fanget i krydsild. Blandt andet omkring Helmands største hospital i Lashkar Gah, hvor vi arbejder.

Luftangreb, skudsalver og mortérangreb i tætbefolkede områder: Kamphandlingerne i Afghanistan har ikke blot taget til i styrke siden udmeldingen om den allierede tilbagetrækning i slutningen af april, men udspiller sig nu også igen i storbyer som Lashkar Gah i Helmand-provinsen. Det fortæller vores koordinator Sarah Leahy fra områdets vigtigste offentlige hospital, Boost Hospital. 

“Forleden opererede vi på blot én dag ti mennesker med krigsskader, hvilket er uhørt, da traumebehandling ikke normalt er vores område her på hospitalet,” siger hun og tilføjer, at vi hidtil har opereret på gennemsnitligt to krigsskadede patienter om dagen.

Sarah Leahy
  • vores koordinator i Lashkar Gah
  • Afghanistan

Nogle overnatter på hospitalet. Både fordi det er sikrere, og fordi de så har mulighed for at behandle vores patienter

Mange børn blandt de ramte

I skyggen af de seneste måneders intensiverede kamphandlinger mellem afghanske regeringsstyrker og Taliban er det lokale traumecenter under så stort press, at flere krigsskadede patienter må sendes til Boost Hospital, hvor vi har arbejdet siden 2009. Nærmere bestemt er 482 krigsskadede patienter blevet behandlet på hospitalet siden maj måned – næsten alle for skader efter skud eller granatnedslag. Godt en fjerdedel af disse var under 18 år.

“Situationen har været frygtelig i de seneste måneder, men nu er den faktisk blevet endnu værre. Vores medarbejdere er en del af lokalsamfundet, men er – som så mange andre – bekymrede over at forlade deres hjem. Det er simpelthen for farligt. Nogle overnatter på hospitalet. Både fordi det er sikrere, og fordi de så har mulighed for at behandle vores patienter,” fortæller Sarah Leahy.

En fjerdedel af de krigsskadede patienter, som er blevet behandlet på Boost Hospital i de seneste måneder, har været under 18 år. Her er det 12-årige Samiullah, der sammen med sin mor måtte bruge 2,5 time på at krydse folks haver og en flod på vej til hospitalet, efter at han blev ramt af et skud i hovedet. Foto: Tom Casey/MSF

Patienter i krydsild

Samtidig er mange af vores patienter bange for at vove sig ud på turen til hospitalet, forklarer en af vores læger fra hospitalets intensivafdeling.

“Vi har flere patienter, der er blevet fanget i krydsilden. Folk har fået en kugle i skulderen eller benet på vej til hospitalet,” fortæller vores læge og tilføjer, at mennesker risikerer at dø af noget, de kunne have været behandlet for, fordi de ikke tør komme på hospitalet med almindelige sygdomme. Og så endda i et land med et sundhedssystem, der i forvejen er i knæ efter års krig og konflikt.

Områdets vigtigste hospital

Da vi begyndte arbejdet på Boost Hospital, var det stort set forladt. I dag kommer vores patienter langvejs fra for at modtage behandling på hospitalet. Det er det største offentlige hospital i området med 300 sengepladser og har også en skadestue, behandling af underernæring, føde- og børneafdeling og meget andet.

Hospitalet er en livline for en befolkning på 1.3 millioner mennesker. I 2020 lavede vi flere end 110.000 skadestuekonsultationer, hjalp ved 17.800 fødsler og lavede over 4.900 kirurgiske indgreb på Boost Hospital.

Ud over arbejdet på Boost Hospital arbejder vi også i andre dele af Afghanistan – blandt andet i Herat, Kandahar og Khost.

Folk kommer langvejs fra for at blive behandlet på Boost Hospital i Lashkar Gah, hvor vi har arbejdet, siden 2009. Hospitalet er med sine 300 sengepladser det største og vigtigste hospital i Helmand-provinsen. Foto: Elise Moulin/MSF

Børnelægen Hanna hjælper underernærede børn i Afghanistan

Mange afghanere har mistet alt i jordskælvene

Afghanistan: Vi hjælper sårede efter jordskælv

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

“På fødegangen kan man høre kvinder græde, når de får en pige”

Afghanistan: Flere kvinder og børn vil dø

Trods forbud: Vi fortsætter vores arbejde i Afghanistan