Hjælp Afghanistan
© MSF/Ben King

Status Afghanistan: Vi arbejder videre og behandler flere patienter

Selvom situationen er uvis i Afghanistan, så fortsætter vores arbejde. Vi ser en stigning i antallet af patienter, fordi kampene mange steder er aftaget, men også fordi andre klinikker er lukket ned.

Vi fortsætter vores hjælpearbejde på alle vores fem projekter i Afghanistan. Selvom fremtiden er uvis, så har vores personale valgt at blive på vores projekter. Udviklingen i Afghanistan har været både voldsom og kaotisk, men vores formål er uændret: Der er mennesker, der har behov for vores hjælp – derfor bliver vi.

Lige nu kan vi se en desperat mangel på lægehjælp i Afghanistan. Det har altid været svært for afghanerne at få adgang til den lægehjælp, de havde behov for, men lige nu er situationen kritisk. Mange hospitaler og sundhedsklinikker mangler både personale og medicin, og nogle steder er klinikkerne simpelthen lukket.

Til gengæld er det nu blevet nemmere for folk at nå frem til vores hospitaler og klinikker, fordi der ikke bliver kæmpet i gaderne, og derfor ser vi nu en stigning i antallet af patienter.

Sårede i Afghanistan
På vores skadestue i Kunduz behandler vi en patient, der er blevet ramt i en bombeeksplosion. Foto: Stig Walravens

Mange sårede, fødsler og corona-smittede

I Kunduz har vi på en uge opereret 75 patienter, mange med omfattende skader fra kampe. Da kampene eskalerede, oprettede vi akut et traumecenter på vores kontorer for at behandle sårede. Nu har vi flyttet patienterne over på et nyt og mindre interimistisk traumecenter i Kunduz, hvor vi kan fortsætte behandlingen.

Folk holdt sig hjemme i Lashkar Gah under kampene, selvom de var syge eller sårede. Efter kampene har vores skadestue været fyldt til randen med patienter. På en enkelt dag har vi taget imod 815 patienter på vores skadestue og behandlet 300 indlagte patienter.

På bare tre dage har vi indlagt 100 gravide kvinder og hjulpet 77 børn til verden i Khost. Vi har normalt fokuseret på de komplekse graviditeter og fødsler i Khost, men siden kampene har vi også taget imod ikke-komplekse fødsler.

I Herat er andre klinikker blevet lukket, og vi modtager derfor flere patienter. Over den seneste uge har vi tilset 555 patienter, blandt andre børn og gravide kvinder.

Her fortsætter vi også med at behandle patienter på vores COVID-19-behandlingscenter og har over blot to dage i denne uge indlagt 44 alvorligt syge mennesker smittet med coronavirus.

Vi har derudover på en uge indlagt 47 underernærede børn på vores hospital i Herat.

Læger uden Grænser i Afghanistan

Vi hjalp første gang i Afghanistan i 1980. I dag er vi til stede i byerne Khost, Kunduz, Herat og Kandahar samt på Boost Hospital i byen Lashkar Gah. Vi driver blandt andet et fødselshospital i Khost, en klinik for under- og fejlernærede patienter i Herat og et behandlingsprogram for tuberkulosepatienter i Kandahar.

På Boost Hospital er der blandt andet en skadestue, et kirurgisk afsnit, et afsnit for patienter, der kræver indlæggelse, en fødegang, en neonatal afdeling, et afsnit for indlagte børn og et radiologisk afsnit.

Indtil 2020 drev vi også en fødselsklinik i Kabul, men vi blev desværre nødt til at lukke den, da vi ikke kunne garantere vores ansattes sikkerhed efter det bestialske angreb på klinikken den 12. maj 2020.

I Afghanistan er mange klinikker og hospitaler private og koster derfor penge, som den i mange tilfælde fattige befolkning ikke har. Vi tilbyder vores hjælp gratis på vores klinikker, hospitaler og projekter.

I 2020 havde vi i Afghanistan 130.500 konsultationer, hjalp ved 36.300 fødsler, foretog 6.900 operationer og behandlede 2.560 børn for under- eller fejlernæring.

Fra felten

Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Den Centralafrikanske Republik

Kathrine hjalp 2-årig pige: “Det er et lille beløb, der skal til”

Læs mere

Kamma Skaarup

Sygeplejerske Kamma: “Her tæller hver donation”

Læs mere
Ukraine

Kærlighed i tuberkulosens tid: Vi hjælper udsatte patienter i Ukraine tilbage til livet

Læs mere
Afghanistan

Se billeder fra Afghanistan: Børnene betaler prisen for landets katastrofale situation

Læs mere
Underernæring

Klimakrisen er også en sundhedskrise

Læs mere

Cæcilie Borg Hjelt

Syrien

Cæcilie i Syrien: “Jeg har aldrig set så smadret en by”

Læs mere

Vi har fået den medicinske nødhjælp frem i 50 år

Læs mere
Libyen

Libyen: Tusinder bliver tilbageholdt og udsat for vold

Læs mere

Danmark booster, mens vacciner er en mangelvare i store dele af verden

Læs mere
Udlevering af medicin i Syrien

Tina Holst Nielsen

Syrien

Danske Tina: “Det går aldrig som planlagt i Syrien”

Læs mere
Underernæret barn Afghanistan
Afghanistan

Opdatering fra Afghanistan: Børnene er underernærede, der mangler medicin, og hospitalerne lukker

Læs mere
Malaria Darfur i Sydsudan
Sudan

Vores læge Peter i Darfur: “Nogle morgener møder du en tom hospitalsseng”

Læs mere
Afghanistan
Afghanistan

Vores læge i Afghanistan: Drengen havde et gabende skudhul i armen

Læs mere
Flygtningelejr på Lesbos

Tine Heede

Vores psykolog på Lesbos: Jeg blev kaldt ud til en kvinde, der lå på jorden og rystede

Læs mere
Læger uden Grænser behandler COVID-19

COVID-19: Dør på gaden på grund af rige landes hamstring af vacciner

Læs mere
Jordskælv i Haiti
Haiti

Jordskælv i Haiti: Det er svært at få hjælpen frem, men vi fortsætter arbejdet

Læs mere