"Jeg var ude at samle brænde, da jeg blev angrebet af folk fra Boko Haram…"

Toudjani Boulama fortæller om sin uhyggelige oplevelse i videoen ovenfor. Han er 18 år gammel og en af mere end to millioner nigerianere, der er internt fordrevet i Borno State i det nordlige Nigeria.

Konflikten mellem Boko Haram og Nigerias militær har nu varet i over otte år. Den startede i Borno State i det nordøstlige Nigeria og har spredt sig til nabolandene Cameroun, Tchad og Niger.

 

Mere end to millioner mennesker er flygtet fra deres hjem i det nordøstlige Nigeria. En million af dem har søgt tilflugt i byen Maiduguri, så byen nu har fået fordoblet indbyggertallet.

 

Tusinder er blevet dræbt i kampene. Ingen kender til de reelle tabstal. Det skyldes blandt andet, at kampene foregår i svært tilgængelige områder. Områder, som selv vi ikke har adgang til.

 

Derfor har de fleste af vores patienter ikke almindelige krigsskader fra bomber, miner og skudsår.

 

De ”krigsskader” vi ser flest af skyldes følgerne af konflikten. Det største problem er de mange underernærede børn. Men der er også sygdomme som malaria, mæslinger og kolera.

Og sidst, men ikke mindst, et stort behov for almindelig lægehjælp.

 

Det skal understreges, at konflikten og dens følger skyldes en kombination af Boko Harams og den nigerianske hærs fremfærd.

 

Den langvarige konflikt betyder, at store dele af infrastrukturen i regionen er ødelagt. Samtidig står meget landbrugsjord uopdyrket hen. Det skyldes, at det kan være livsfarligt at bevæge sig ud og arbejde i marken - eller at samle brænde, som drengen i videoen fortæller om. 

 

Men mange landsbyer er også blevet plyndret, så de har mistet mad og forråd og dermed også muligheden for at opdyrke landet. Derfor er befolkningens mulighed for at brødføde sig selv begrænsede. 

 

Læger uden Grænser har projekter i 11 forskellige områder i Borno State. Behandlingen af underernærede børn er stadig en af de største opgaver samt almindelig sundhedshjælp. 

 • Nigeria

  Indbyggere: 182,2 mio.
  Forventet levealder m/k: 53/56 år
  Børnedødelighed: 109 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 1.080


  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Nigeria i 1971. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO