Malnutrition in Zamzam camp, North Darfur
Mohamed Zakaria/Læger uden Grænser

Ét år med krig i Sudan: Enormt behov for hjælp

I april sidste år gik voldsomme kampe i gang i Sudan, og siden er millioner af mennesker blevet drevet på flugt. Men der er langt fra nok hjælp, og mange steder er vores medicinske hold de eneste, der er til stede.

12. april 2024
Del til:

I ét år har millioner af mennesker i Sudan levet med daglige luftangreb, voldsomme skyderier og brutale overfald. FN vurderer, at 8,5 millioner mennesker er blevet drevet på flugt.

”Sudan er en af ​​de værste kriser, verden har set i årtier. Over hele landet mangler mennesker hjælp, og behovene vokser dag for dag, men den humanitære indsats er dybt utilstrækkelig,” siger Christos Christou, der er vores internationale præsident.

Udført mere end 4.600 indgreb

Krigen i Sudan startede den 15. april 2023, og lige siden har vi arbejdet for at imødekomme det enorme behov for lægehjælp i landet. Vores lægehold har behandlet mere end 22.800 tilfælde af voldsomme skader og udført mere end 4.600 kirurgiske indgreb.

“Vi har udført livreddende kirurgiske indgreb, hjulpet kvinder med at føde – herunder med akutte kejsersnit – og behandlet børn for at redde deres liv. I flygtningelejre og områder, hvor der bor fordrevne mennesker, har vi forbedret vand- og sanitetsforhold, drevet mobile klinikker og vaccineret børn,” fortæller Christos Christou.

Christos Christou
  • International præsident

Der er ekstreme niveauer af lidelse over hele landet, behovene vokser dag for dag, men den humanitære indsats er dybt utilstrækkelig.

Eneste humanitære organisation

I dag fungerer mellem 70 og 80 procent af hospitalerne i de konfliktramte områder i Sudan ikke længere. Tusindvis af mennesker er derfor tvunget til at foretage lange og farlige rejser, når de har behov for lægehjælp. Mere end en halv million mennesker har søgt hjælp hos vores klinikker og de sundhedsfaciliteter, vi støtter.

“Mange af de steder, hvor vi arbejder, er vi den eneste humanitære organisation. Før krigens start var der snesevis af internationale organisationer, der arbejdede over hele landet. Nu er der næsten ingen tilbage,” siger Christos Christou.

Vi arbejder blandt andet i Zamzam-lejren, hvor der lever 300.000 mennesker, der er internt fordrevne. Næsten en fjerdedel af alle børn i lejren lider af akut underernæring.

Akut underernæring

De dårlige levevilkår, manglen på rent drikkevand og adgang til vacciner og sundhedstjenester er samtidig med til at gøre endnu flere mennesker syge og giver gode betingelser for udbrud af sygdomme. Gennem det seneste år har vi observeret over 100.000 tilfælde af malaria, mange tusinde tilfælde af mæslinger, og vi har behandlet mere end 2000 mennesker for kolera.

Samtidig er antallet af børn med underernæring steget voldsomt. På et år har vi behandlet over 30.000 tilfælde af akut underernæring. Da vi for nylig lavede en ernæringsvurdering i en lejr for fordrevne i det nordlige Darfur, var resultatet, at næsten en fjerdedel af børnene var akut underernærede.

Christos Christou
  • International præsident

Der er ingen tvivl om, at der er enorme udfordringer i Sudan, men de er ikke uoverstigelige. Det er muligt at gøre noget – og det ved vi, for vi er der.

Behov for langt mere hjælp

En af årsagerne til manglen på humanitær hjælp i Sudan er, at der i store dele af landet har været en systematisk hindring af nødhjælp fra de stridende parter.

Det betyder blandt andet, at det er meget vanskeligt at få visum til vores medarbejdere og tilladelse til at rejse rundt i landet. Flere gange er det også blevet forsøgt forhindret, at vores nødhjælp kommer ind i Sudan via blandt andet nabolandene Tchad og Sydsudan.

”Et stort problem er den systematiske blokering af leveringen af ​​humanitær nødhjælp, som de sudanesiske væbnede styrker laver. Mange af vores faciliteter har faretruende mangel på forsyninger. På et af vores hospitaler i Khartoum har vi for eksempel kun 20 procent af vores lager tilbage,” siger Christos Christou.

”Vi er allerede løbet tør for medicin, som er afgørende for behandling af malaria. Blokaden er en bevidst hindring af leveringen af ​​humanitær nødhjælp, og den har en ødelæggende indvirkning på livet for millioner af mennesker over hele landet.”

Vi driver et apotek i Torung Tonga, Jebel Marra, i Syddarfur, Mange sundhedstjenester er lukket på grund af konflikten, og patienter må ofte rejse langt for at få hjælp.

Det er muligt at gøre noget

På trods af vanskelighederne viser vores tilstedeværelse i Sudan, og den lægehjælp, vi har været i stand til at yde, at det er muligt at udføre humanitært arbejde i landet.

”Der er ingen tvivl om, at der er enorme udfordringer i Sudan, men de er ikke uoverstigelige. Det er muligt at gøre noget, og det ved vi, for vi er der,” siger Christos Christou.

”I februar opfordrede vi indtrængende til en øjeblikkelig, koordineret og hurtig opskalering af den humanitære indsats i Norddarfur – ledet af FN – for at redde liv. Vi opfordrede til, at uddelingen af ​​mad blev genoptaget. Vi opfordrede til uddeling af penge, så folk kunne købe mad på markederne. Vi opfordrede sundhedsudbydere til at vende tilbage og give behandling. Og vi opfordrede til at sørge for rent vand, så folk ikke længere behøvede at gå til sumpene og floderne for at slukke deres tørst. Men der kom ingen, og nu – to måneder senere – er vi næsten helt alene i landet,” siger Christos Christou.

“De enorme behov, og de grusomheder, der bliver begået, er grunden til, at vi opfordrer FN og andre humanitære organisationer til at øge deres indsats for at hjælpe mennesker i Sudan.”

LÆGER UDEN GRÆNSER I sudan

Vores medicinske hold støtter og arbejder lige nu på 30 sundhedsfaciliteter i 10 stater i Sudan. Det er i henholdsvis Khartoum-staten, Al Jazirah-staten, White and Blue Nile-staterne, Al Gedaref-staten, West Darfur, Nord-, Syd- og Central Darfur-staterne og Rødehavsstaten. Vores hold har arbejdet i Kassala-staten for at give hjælp til de fordrevne mennesker, der befinder sig der.

Følg vores arbejde

Mere fra felten

Airstrikes in South Beirut - Libanon 2024

Vi øger indsatsen i Libanon

Ukraine: Vi evakuerer patienter fra krigens frontlinje

Psykolog bliver ny forperson for Læger uden Grænser

Vores sygeplejerske Astrid er i Gaza: Børn får behandling på gulvet

Mpox-epidemi i DR Congo: ”Antallet af syge kan eksplodere”

Sudan

Indbyggere: 48,1 mio.

Forventet levealder m/k: 64/69 år

Børnedødelighed: 55 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 1.104

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sudan i 1979.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO