Da Martha Nyariek flygtede fra kampene i Khartoum, begyndte børnene at få diarré og blive slappe.
”Vi drak af floden i Malakal, og farven på vandet var næsten rød. Da vi tog båden fra Malakal til Bentiu, begyndte børnene at få symptomer på mæslinger.”
Siden kampe brød ud i Sudans hovedstad Khartoum i april, er over 200.000 mennesker flygtet mod Sydsudan.
Martha Nyarieks datter, et-årige Nyageng Mawich, og hendes treårige søn, Bol Mawich, er blandt de hundredvis af patienter, som vores hold behandler.

Underernærede risikerer smitte
Vores hospitaler og klinikker i lejrene til flygtninge i Sydsudan modtager især børn, der lider af mæslinger, underernæring og andre kritiske sygdomme.
“Hvis et barn er underernæret, bliver det lettere smittet med mæslinger, og der er en højere risiko for, at barnet dør,” fortæller vores læge Ran Jalkuol.
”De fleste af vores patienter er børn, der er uvaccinerede. Hvis vi vil forhindre, at flere dør af mæslinger, så skal vi opskalere vores indsats og uddele mere mad og vaccinere, så alle bliver immune. Det er børn mellem seks måneder og fire år, der er de mest udsatte.”
Vi drak af floden i Malakal, og farven på vandet var næsten rød. Da vi tog båden fra Malakal til Bentiu, begyndte børnene at få symptomer på mæslinger.
”Vi lever under træerne”
Sydsudan har i forvejen regelmæssige udbrud af mæslinger. I 2022 var der officielt to udbrud, hvoraf det ene påvirkede alle landets stater, hvor sundhedssystemet i forvejen ikke har kapacitet nok til at opfylde alle de medicinske behov, der findes.
“Vi er i en forfærdelig situation. Der er ingen mad. Vi lever under træerne”, siger Nyakiire Nen. Hendes to-årige datter bliver behandlet for mæslinger på et af vores hospitaler.
“Vi har brug for tre ting for at overleve,” fortsætter Nyakiire Nen.
”Det første er mad. Det andet er presenninger, så vi kan lave et shelter. Og for det tredje, så har vi brug for medicin.”
2000 mennesker på flugt ankommer til Chad hver dag
Vi er blandt andet også til stede i lejren Ecole i Adré i Chad, hvor der lige nu lever cirka 200.000 mennesker, der er flygtet fra kampene i Sudan. Der kommer 2000 mennesker over grænsen hver dag. Vi uddeler blandt andet vand og giver sundhedshjælp. Vi arbejder også i Ourang-lejren, hvor vi bygger et hospital. Der bor 50.000 mennesker i lejren.
Akut behov for hjælp
Mange af dem, der flygter til Sydsudan, ankommer på overfyldte lastbiler eller både, og det betyder, at sygdomme har meget let ved at sprede sig.
”Der er et akut behov for at styrke behandlingen af mæslinger og underernæring. Der er behov for screening og vacciner døgnet rundt af de mennesker, der kommer til lejrene, så vi kan forhindre en yderligere spredning af mæslinger,” siger vores missionschef i Sydsudan, Mohammad Ibrahim.

Mæslinger: Isolationsafdelinger og lokalt sundhedspersonale
I Sydsudan har vi blandt andet oprettet isolationsafdelinger til de syge og smittede med mæslinger, ligesom vi behandler patienter på flere faciliteter:
– I Twic-provinsen har vi etableret et mæslingeisolationscenter med 25 senge, og vi støtter uddannelsen af lokalt sundhedspersonale, der arbejder på sundhedscentre i hele området. De uddannes blandt andet i håndtering af mæslinger.
– De seneste måneder har vi identificeret 1300 formodede tilfælde af mæslinger i Renk, der ligger i staten Upper Nile, og som er det sted, hvor flest mennesker på flugt fra Sudan, krydser grænsen til Sydsudan.
– Siden slutningen af juni har isolationsafdelingen i Renk modtaget 317 patienter. Mere end 80 procent af dem er børn – og mindre end 15 procent af dem er blevet vaccineret mod mæslinger.
– I Malakal lever mange af de mennesker, der er flygtet fra Sudan, i lejren Bulukat Transit Camp, hvor vi registrerer en konstant stigning af antallet af underernærede mennesker. Vi har blandt andet en mobil klinik i lejren, og vi driver et sundhedscenter for børn, der lige nu er fyldt til langt over sin kapacitet.
– På vores hospital i Aweil har vi registreret en stigning på 65 procent flere underernærede, de første seks måneder af 2023, end vi oplevede i samme periode sidste år.