© Nasir Ghafoor/Læger uden Grænser
En tante beroliger sin ni-årige niece, der har haft mæslinger, som er indlagt på et af vores hospitaler i Sydsudan.

Børn på flugt fra Sudan er underernærede og får mæslinger

De voldsomme kampe i Sudan tvinger tusindvis af mennesker på flugt. Mange af børnene er underernærede, og kritiske sygdomme som mæslinger er i voldsom stigning.  

Da Martha Nyariek flygtede fra kampene i Khartoum, begyndte børnene at få diarré og blive slappe.

”Vi drak af floden i Malakal, og farven på vandet var næsten rød. Da vi tog båden fra Malakal til Bentiu, begyndte børnene at få symptomer på mæslinger.”

Siden kampe brød ud i Sudans hovedstad Khartoum i april, er over 200.000 mennesker flygtet mod Sydsudan.

Martha Nyarieks datter, et-årige Nyageng Mawich, og hendes treårige søn, Bol Mawich, er blandt de hundredvis af patienter, som vores hold behandler.

Et-årige Nyangeng Mewich behandles for underernæring og mæslinger. Sammen med sin mor og bror er hun på flugt fra kampene i Sudan.

Underernærede risikerer smitte

Vores hospitaler og klinikker i lejrene til flygtninge i Sydsudan modtager især børn, der lider af mæslinger, underernæring og andre kritiske sygdomme.

“Hvis et barn er underernæret, bliver det lettere smittet med mæslinger, og der er en højere risiko for, at barnet dør,” fortæller vores læge Ran Jalkuol.

”De fleste af vores patienter er børn, der er uvaccinerede. Hvis vi vil forhindre, at flere dør af mæslinger, så skal vi opskalere vores indsats og uddele mere mad og vaccinere, så alle bliver immune. Det er børn mellem seks måneder og fire år, der er de mest udsatte.”

Vi drak af floden i Malakal, og farven på vandet var næsten rød. Da vi tog båden fra Malakal til Bentiu, begyndte børnene at få symptomer på mæslinger.

Martha Nyariek, der er flygtet fra kampene i Sudan med sine to børn

”Vi lever under træerne”

Sydsudan har i forvejen regelmæssige udbrud af mæslinger. I 2022 var der officielt to udbrud, hvoraf det ene påvirkede alle landets stater, hvor sundhedssystemet i forvejen ikke har kapacitet nok til at opfylde alle de medicinske behov, der findes.

“Vi er i en forfærdelig situation. Der er ingen mad. Vi lever under træerne”, siger Nyakiire Nen. Hendes to-årige datter bliver behandlet for mæslinger på et af vores hospitaler.

“Vi har brug for tre ting for at overleve,” fortsætter Nyakiire Nen.

”Det første er mad. Det andet er presenninger, så vi kan lave et shelter. Og for det tredje, så har vi brug for medicin.”

2000 mennesker på flugt ankommer til Chad hver dag

Vi er blandt andet også til stede i lejren Ecole i Adré i Chad, hvor der lige nu lever cirka 200.000 mennesker, der er flygtet fra kampene i Sudan. Der kommer 2000 mennesker over grænsen hver dag. Vi uddeler blandt andet vand og giver sundhedshjælp. Vi arbejder også i Ourang-lejren, hvor vi bygger et hospital. Der bor 50.000 mennesker i lejren.

Akut behov for hjælp

Mange af dem, der flygter til Sydsudan, ankommer på overfyldte lastbiler eller både, og det betyder, at sygdomme har meget let ved at sprede sig.

”Der er et akut behov for at styrke behandlingen af mæslinger og underernæring. Der er behov for screening og vacciner døgnet rundt af de mennesker, der kommer til lejrene, så vi kan forhindre en yderligere spredning af mæslinger,” siger vores missionschef i Sydsudan, Mohammad Ibrahim.

Vi har oprettet flere isolationsafdelinger for at forhindre mæslingerne i at sprede sig yderligere. På vores hospital i lejren i Bentiu har vi udvidet antallet af sange fra 10 til 25.

Mæslinger: Isolationsafdelinger og lokalt sundhedspersonale

I Sydsudan har vi blandt andet oprettet isolationsafdelinger til de syge og smittede med mæslinger, ligesom vi behandler patienter på flere faciliteter:

– I Twic-provinsen har vi etableret et mæslingeisolationscenter med 25 senge, og vi støtter uddannelsen af lokalt sundhedspersonale, der arbejder på sundhedscentre i hele området. De uddannes blandt andet i håndtering af mæslinger.

– De seneste måneder har vi identificeret 1300 formodede tilfælde af mæslinger i Renk, der ligger i staten Upper Nile, og som er det sted, hvor flest mennesker på flugt fra Sudan, krydser grænsen til Sydsudan.

– Siden slutningen af juni har isolationsafdelingen i Renk modtaget 317 patienter. Mere end 80 procent af dem er børn – og mindre end 15 procent af dem er blevet vaccineret mod mæslinger.

– I Malakal lever mange af de mennesker, der er flygtet fra Sudan, i lejren Bulukat Transit Camp, hvor vi registrerer en konstant stigning af antallet af underernærede mennesker. Vi har blandt andet en mobil klinik i lejren, og vi driver et sundhedscenter for børn, der lige nu er fyldt til langt over sin kapacitet.

– På vores hospital i Aweil har vi registreret en stigning på 65 procent flere underernærede, de første seks måneder af 2023, end vi oplevede i samme periode sidste år.

Fra felten

Læger uden Grænser

Rachel Coyle

Rachel hjælper mødre og babyer i det krigshærgede Yemen

Læs mere

Pressemeddelelse: Læger uden Grænser indgår treårigt partnerskab med Augustinus Fonden

Læs mere
Ukraine

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Læs mere

Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Læs mere

Sygeplejersker får stor international anerkendelse

Læs mere
Afghanistan

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Læs mere
Sudan

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

Læs mere
Venezuela

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Læs mere

Det første halve år i billeder

Læs mere
Sudan

Sudan: Bureaukrati og usikkerhed forhindrer medicinsk nødhjælp

Læs mere
Nigeria

Noma: Infektionen, der æder knogler

Læs mere
Ukraine

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Læs mere
Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere