Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Behovet for medicinsk nødhjælp i Sudan har nået et kritisk niveau. Vi undersøger, hvor og hvordan vi opskalerer vores katastrofeindsats i landet.

De seneste uger har voldsomme kampe i gaderne, beskydninger og luftangreb lammet store dele af Sudan. Nu nærmer behovet for medicinsk nødhjælp sig et kritisk niveau.

Mange steder er forsyningerne ved at slippe op, personalet har svært ved at komme frem på grund af intense kampe, og de hospitaler, der stadig fungerer, er overbelastede af de mange patienter, der har brug for hjælp.

”Behovene er enorme lige nu. Civile er fanget i kampene og derfor afskåret fra lægehjælp nu, hvor de har allermest behov for den. Selv om vi selv er udfordrede og ikke kan komme frem med hjælp i nogle områder, så bliver vi i landet, fortsætter vores arbejde og undersøger, hvor og hvordan vi kan hjælpe de mennesker, der er drevet på flugt,” siger Stine Bloch Jensen, der er vores katastrofetalsperson.

Vores erfarne katastrofehold er klar til at rykke ind i Sudan, så snart det bliver muligt at opskalere vores medicinske nødhjælpsarbejde.

”Andre af vores hold er lige nu ved at finde de bedst mulige måder at sende medicinske og humanitære forsyninger til landet på,” fortæller Stine Bloch Jensen.

Kampe ødelægger mulighed for nye forsyninger til Sudan

Volden i Sudan tog til den 15. april. Siden er mindst 512 mennesker døde, og over 4000 er blevet såret ifølge den sudanesiske regering. FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, vurderer, at mellem 10.000 og 20.000 mennesker er på flugt.

”For de mange mennesker, der er fanget i kampene, er det livsfarligt at forsøge at komme til de få sundhedsfaciliteter, der stadig fungerer, for at få behandling,” fortæller Stine Bloch Jensen.

Stine Bloch Jensen
  • katastrofetalsperson.

Behovene er enorme lige nu. Civile er fanget i kampene og derfor afskåret fra lægehjælp nu, hvor de har allermest behov for den.

De voldsomme kampe betyder samtidig, at det er meget vanskeligt for os at levere de livsvigtige medicinske forsyninger, vi allerede har i landet, til hospitaler og klinikker.

“Under en pause i kampene var vi i stand til at donere medicinske forsyninger til en sundhedsklinik i Khartoum søndag den 23. april,” fortæller Ghazali Babiker, der er læge og vores landechef i Sudan.

Siden er det lykkedes for os at lave tre donationer til andre hospitaler, den seneste i torsdags.

Her var vores medarbejdere ved at fylde en ambulance med forsyninger til et hospital, da der pludselig kom luftangreb og bombardementer, så de var nødt til at løbe i skjul, indtil det var ovre.

”Vi er i kontakt med hospitaler og sudanesiske sundhedsmyndigheder og -foreninger, der forsøger at forsyne flere hospitaler og faciliteter i hovedstaden. Kampene fortsætter dog med at gøre det næsten umuligt,” siger Ghazali Babiker.

Der er lige nu voldsomme kampe i Sudan, og mange uskyldige civile fanges mellem de stridende parter. Her viser en af vores medarbejdere en vildfaren patron frem.

Børnehospital røvet og tømt

I byen El Fasher i Norddarfur er over 400 mennesker indtil videre ankommet til det hospital, vi støtter, og vores medicinske teams arbejder døgnet rundt for at kunne behandle de mange sårede.

”Situationen her er meget, meget alvorlig,” fortæller Mohamed Gibreel Adam, der er vores projektkoordinator i El Fasher.

”Der er ingen vand, og der er ingen elektricitet. Vi mangler brændstof, for at vi kan bruge vores medicinske udstyr. Der ligger patienter på gulvene og i gangene, fordi vi mangler plads.”

Alle andre hospitaler i regionen er lukket på grund af volden – af kampene, eller fordi personalet ikke kan komme frem, fordi det er for farligt.

Fødselshospitalet, som vi normalt henviser for tidligt fødte spædbørn til, er blevet røvet, og der er nu ingen steder, vi kan hjælpe de børn, der bliver født for tidligt. På hospitalet, vi støtter, er der ingen kuvøser, hvilket betyder, at det bliver vanskeligt at holde dem i live.

Arbejder på at komme ind i Sudan

Også lufthavnene i Sudan er blevet lukket på grund af hårde kampe, og det betyder, at der er vanskeligt at få nye medicinske forsyninger hurtigt ind i landet.

”Det er helt centralt for vores nødhjælpsarbejde, at lufthavnene fungerer, for det er først og fremmest her, at vi kan få forsyninger og personale ind i landet,” siger katastrofetalsperson Stine Bloch Jensen.

”Vi arbejder blandt andet på at få et af vores kirurgiske hold ind, som kan støtte de kirurger i Sudan, der lige nu nærmest arbejder i døgndrift. Hvis vi ikke kan få forsyningerne ind, risikerer vi, at endnu flere mennesker vil dø.”

Sudan

Indbyggere: 48,1 mio.

Forventet levealder m/k: 64/69 år

Børnedødelighed: 55 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 1.104

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sudan i 1979.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO