msb189186
Simone Boccaccio/Læger Uden Grænser

Vidnesbyrd: EU sponsorerer vold på Middelhavet

Den 15.-16. marts 2024 var vores hold på redningsfartøjet Geo Barents vidne til to voldelige aktioner, hvor den libyske kystvagt – der er finansieret af EU – bevidst bragte hundredvis af menneskers liv i fare.

Fredag den 15. marts forhindrede den EU-finansierede libyske kystvagt en redningsaktion på Middelhavet.

Aktionen foregik i internationalt farvand, langt fra den libyske kystvagts ansvarsområde, nærmere bestemt i det maltesiske eftersøgnings- og redningsområde.

Selvom vores redningsskib Geo Barents var i området og tilbød hjælp, valgte de maltesiske myndigheder og Frontex (den europæiske grænse- og kystvagt) at sende et libysk patruljefartøj til området, som skulle stoppe båden med over 100 mennesker ombord og sende dem tilbage til Libyen.    

Den 16. marts 2024 sejlede et skib fra den libyske kystvagt ind foran vores redningshold, da de forsøgte af hjælpe en gruppe mennesker, der havde forsøgt at krydse Middelhavet. Kystvagten forsøgte også at hoppe ombord på vores redningsbåd. Aktionen fra den libyske kystvagt satte livet i fare for både vores personale og for de mennesker, vi forsøgte at hjælpe.

Forsøgte at stoppe redning

Dagen efter, den 16. marts, blokerede et andet libysk patruljeskib vores redningsarbejde i to timer og satte livet i fare for 146 mennesker, der havde forsøgt at krydse Middelhavet i en træbåd. Det skete igen i internationalt farvand.

Vores hold var allerede i gang med at hjælpe menneskene i båden ombord på vores redningsskib, da kystvagten forsøgte at stoppe redningen og tvangsborde en af​​ vores redningsbåde. De truede vores medarbejdere med repressalier – og med, at alle ville blive sejlet til Libyen.

”Vi var i gang med at få mennesker fra de små både over i sikkerhed på Geo Barents. Men så blandede den libyske kystvagt sig og lagde sig imellem os og båden, vi forsøgte at hjælpe. Halvdelen af passagererne var ombord, mens den anden halvdel fortsat var på havet,” fortæller Anni Fjord, som er medicinsk teamleder på Geo Barents.

”Det var forfærdeligt, for familier var blevet skilt. Jeg stod med en 10-årig pige, hvis forældre stadig var tilbage i båden, og en ældre kvinde, hvis mand med Parkinsons heller ikke var kommet i sikkerhed på vores båd endnu. Det var nogle intense timer, for de frygtede, at deres familier blev sendt tilbage til Libyen.”

Anni Fjord
  • medicinsk teamleder

Vi havde nået at give alle redningsveste og evakuere børnene, da vi pludselig hørte ”der er én, der er faldet i vandet”. Og så kæntrede båden.

Redningsskib i karantæne i 20 dage

Efter aktionen den 16. marts, hvor et libysk patruljefartøj blokerede vores redning, er Geo Barents blevet pålagt en 20 dage lang karantæne af de italienske myndigheder. Begrundelsen er, at Geo Barents ikke fulgte myndighedernes anvisninger, og at vi derfor satte de nødstedtes liv i fare. Vi afviser på det kraftigste anklagen.

”Italiens handlinger er forrykte. Selvsamme myndigheder, som vi anklages for ikke at adlyde – den italiensk-støttede libyske kystvagt – var dem, der bragte menneskeliv i fare den dag. Men det er os, der straffes, fordi vi overholder loven og redder mennesker til søs,” siger vores talsperson Juan Matias Gil.

”Karantænen er seneste eksempel på EU’s hykleri. De gør alt, hvad der står i deres magt, for at straffe dem, der er involveret i redningsaktioner på Middelhavet, mens de selv er medskyldige i voldelige push-backs af tusindvis af mennesker til Libyen hvert år.”

Med karantænen af Geo Barents er det 20. gang, at et humanitært redningsskib er blevet tilbageholdt, siden Italien i starten af 2023 indførte en ny lov.

Ventede 10 timer på hjælp

Samtidig med aktionen den 16. marts var en glasfiberbåd med 75 personer ombord kommet i havsnød 50 sømil fra Geo Barents. Selvom de libyske myndigheder blev alarmeret omkring middagstid og gentagne gange sagde, at et patruljefartøj var på vej, gik der ti timer, uden at der blev iværksat en redningsaktion af den libyske kystvagt.

Da Geo Barents ankom til stedet, var situationen kritisk. Båden var allerede ved at synke.

”Sidste redning var voldsom. Den skete om aftenen, og jeg stod i åbningen på Geo Barents og kunne følge redningsaktionen, fordi vi havde projektører rettet mod den nødstedte båd. Over halvdelen var mindreårige. Vi havde nået at give alle redningsveste og evakuere børnene, da vi pludselig hørte ”der er én, der er faldet i vandet”. Og så kæntrede båden,” fortæller Anni Fjord.

”Pludselig kunne vi se vestene lyse op overalt i vandet, selv om det var helt mørkt. Men vi fik dem reddet i sikkerhed. Alle var udmattede og afkræftede, og fire var i chok på grund af det kolde vand og måtte have akut behandling. Flere fortalte historier om, hvordan de havde været fængslet i Libyen, nogle havde mærker efter tortur. En dreng på 17 år, der var afkølet efter at have været i vandet, fortalte mig, at han havde været i fængsel i halvandet år i Libyen forud for turen. Tænk, at han først havde været ved at dø der og nu også på Middelhavet.”

Anni Fjord, medicinsk teamleder

Anni Fjord er er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske og har en master i folkesundhed. Hun har været udsendt med os flere gange til blandt andet Yemen, Etiopien og Nigeria. I 2019 modtog hun Florence Nightingale-medaljen for ”exceptionelt mod og opofrelse” i konflikt- og katastrofeområder.

anni fjord

Udsættes for vold i Libyen

Siden 2017 har EU og Italien brugt mindst 59 millioner euro (440 millioner kroner) på at støtte den libyske kystvagt, så den kan forhindre mennesker i at nå frem til Europa. I stedet for at investere i proaktiv eftersøgnings- og redningskapacitet eller koordinere med NGO-redningsfartøjer for at bringe folk i sikkerhed har EU bevidst valgt støtte tvungne tilbagesendelser til Libyen, hvor mennesker udsættes for fysisk og seksuel vold, tvangsarbejde og afpresning.

msb188913high
I alt blev 171 mennesker reddet i de to aktioner den 15. marts 2024.

Følg vores arbejde

Mere fra felten

msb189150

Vi hjælper underernærede børn og gravide i Yemen

Malnutrition in Zamzam camp, North Darfur

Ét år med krig i Sudan: Enormt behov for hjælp

msb185441 2

Fotoserie: Vi giver hjælp til mennesker på flugt i Frankrig

msb185104

Gaza: ”Vores læge blev skudt, men han fortsatte med at operere”

msb163856high

Vores læge i Sudan: ”Krigen har fået sundhedssystemet til at bryde sammen”

Italien

Indbyggere: 58,9 mio

Forventet levealder m/k: 82/86 år

Børnedødelighed: 3 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 25

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Italien i 1999.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO