Læger uden Grænser bekæmper ebola i DR Congo

Ebola er brudt ud i DR Congo. Læger uden Grænser har sendt et nødberedskab afsted.

Den dødelige sygdom ebola er igen brudt ud i DR Congo i Afrika. Først blev sygdommen opdaget i et afsidesliggende område i landet, men nu har der været mindst et tilfælde i millionbyen Mbandka, der fungerer som en vigtig handelsby for hele regionen. Det betyder, at der er stor risiko for, at sygdommen spreder sig betydeligt, fordi den er sværere at kontrollere i tætbefolkende områder.
 

Derfor har Læger uden Grænser sendt et hold læger og sygeplejersker, der alle er specialister i at bekæmpe ebola, afsted til DR Congo. En af dem er den danske sygeplejerske Astrid Opstrup, der også var en del af ebola-beredskabet, da epidemien hærgede i 2014.


Tidligere udbrud

Det er niende gang, at ebola bryder ud i DR Congo, og derfor har myndighederne og befolkningen allerede kendskab til sygdommen. Det kan lette bekæmpelsen, fordi congoleserne kender faresignalerne og dermed hurtigere kan tage de rette forholdsregler. Det er derimod første gang, at sygdommen rammer en af landets storbyer.

 

Ebola smitter igennem kropsvæsker, og desto mere fremskreden sygdommen er, desto højere er smittefaren. Derfor udgør de mennesker, der er døde af sygdommen, den største smittefare. En korrekt behandling af de afdøde, er derfor vigtig for at inddæmme sygdommen.

 

Vaccine

Da ebola hærgede i Vestafrika i 2014, fandtes der endnu ikke en vaccine. Men siden er der kommet en vaccine, der dog stadig er i en eksperimental fase. Det betyder, at det endnu ikke er sikkert, hvilken effekt den har. Derfor arbejder Læger uden Grænser tæt sammen med FN’s Verdenssundhedsorganisation og Sundhedsministeriet i DR Congo for at udføre en vaccinekampagne.

 

Fordi vaccinen stadig er i forsøgsfasen, foregår alle vaccinationer på frivillig basis. Congoleserne kan derfor frit vælge, om de vil have den eller ej. Derudover gennemføres alle vaccinationer ved hjælp af en undersøgelsesprotokol, der er blevet godkendt af de nationale myndigheder samt Læger uden Grænsers Etiske "Review Board".

 • DR Congo

  Indbyggere: 77,3 mio.
  Forventet levealder m/k: 58/62 år
  Børnedødelighed: 98 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 3.509


  Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1981. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO