Sandra Calligaro

Angreb på fødeklinik: De gik systematisk efter mødrene

Fødende kvinder og nyfødte børn var målet for de gerningsmænd, der den 12. maj angreb vores fødeklinik i Kabul. Vores danske sygeplejerske Kamma var med ved den første fødsel på klinikken, dengang den var ny, og fortæller her, hvad klinikken betyder i et land, hvor alt for mange fødende kvinder i forvejen dør.

Tirsdag den 12. maj blev vores fødeklinik i Kabul angrebet af bevæbnede mænd, der skød og dræbte mødre, nyfødte og personale – bl.a. en af vores afghanske jordemødre. Det er en tragisk begivenhed og et tilbageslag for et land, hvor det i forvejen kan være livsfarligt at føde.

Vores danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup var i 2014 med til at åbne fødeklinikken, hvor kvinderne i Kabul skulle få muligheden for at føde i sikkerhed.

”Det, der skræmmer mig mest, er, at det virker så kalkuleret. Gerningsmændene trængte ind på hospitalet og gik målrettet efter fødselsafdelingen, hvor de skød kvinderne i deres senge. De gik systematisk efter mødrene.

Fødeklinikken før og efter angrebet.

Vi fejrede den første fødsel

Jeg var i Kabul i 2014 for at oplære anæstesipersonalet samt starte operations- og opvågningsstuen op på vores nye fødeklinik, der skulle ligge på Dasht-e-Barchi hospitalet. Jeg kan huske, at hospitalet er ferskenfarvet og ligger i et område, der virkede en smule mere fredeligt end i Khost, hvor jeg var før. I Khost var vi lukket inde bag mure og måtte sjældent gå udenfor, fordi der var bombeeksplosioner og skyderier. Men i Kabul havde vi mulighed for at gå kortere ture i byen og møde og tale med folk på gaden.

Kamma Skaarup
  • anæstesisygeplejerske

Vi var alle sammen glade, fordi både mor og barn havde det godt. Den første baby var et bevis på, at vi kunne hjælpe folk i Kabul, og på at de stolede på os.

Det var et stort arbejde at oprette fødeklinikken, men der var også stort behov for den hjælp, vi kan give. I Afghanistan dør omkring 4.300 kvinder hvert år af komplikationer i forbindelse med deres graviditet eller fødsel. 1 ud af 13 spædbørn dør, før deres første fødselsdag. Det, man skal huske, er, at der nærmest ikke er noget sundhedssystem for flertallet af afghanerne. Hospitaler og lægeklinikker ligger langt væk, koster for mange penge eller ligger på den anden side af et område med vejsidebomber.

Derfor var den første fødsel på den nye klinik en fejring. Den var heldigvis ukompliceret, men jeg var med alligevel og fik lov til at holde den nyfødte. Vi var alle sammen glade, fordi både mor og barn havde det godt. Den første baby var et bevis på, at vi kunne hjælpe folk i Kabul, og på at de stolede på os.

Anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup med det første barn, der blev født på klinikken i Kabul.

Flere dør, hvis fødeklinikker føles usikre

Jeg kan være bange for, at angrebet på vores fødeklinik kommer til at skabe så stor utryghed i området, at kvinderne simpelthen ikke tør bruge klinikken fremover. Konsekvensen vil være en øget dødelighed blandt gravide kvinder og spædbørn.

Alt for mange kvinder og børn dør i forvejen af fødselskomplikationer, fordi de ikke kan komme regelmæssigt til lægen og dermed ikke blive undersøgt jævnligt under graviditeten. De fleste vælger at føde hjemme, da det kan være både dyrt og en stor sikkerhedsrisiko at transportere sig rundt. Det kan have fatale konsekvenser ikke at kunne få hjælp af uddannet personale i det tilfælde, at der opstår komplikationer såsom blødning og infektioner, hvis barnet ligger forkert i maven.

Derfor er det så vigtigt med vores klinikker, og så vigtigt, at befolkningen kan stole på, at de her både får hjælp og er i sikkerhed.

I 2019 havde vi hjulpet til ved over 60.000 fødsler i Afghanistan, bl.a. på fødeklinikken i Kabul, som ses her på billedet.

Gerningsmændene gik efter dem, der er allermest sårbare og uskyldige – fødende kvinder og nyfødte børn. Det er det, der er så grusomt. En fødsel er jo indbegrebet af liv og håb. Dehar ramt en hel befolkningsgruppe på deres håb for fremtiden og for, at hverdagen kan blive normal en dag.

Det er også derfor, at angrebet på vores fødeklinik er så grusomt. Hvis vi ikke kan fortsætte arbejdet i Dasht-e-Barchi, så fratager gerningsmændene flere kvinder muligheden for at føde sikkert.”

Angrebet varede i timevis

  • Ifølge de officielle tal blev i alt 24 mennesker dræbt i angrebet. 11 af dem mødre og to børn. En af vores jordemødre blev også dræbt. Mere end 20 mennesker blev derudover såret.
  • Resten af de 26 mødre på fødselsafdelingen nåede i sikkerhed.
  • Angrebet begyndte kl. 10 om formiddagen og varede i timevis. Undervejs lykkedes det personalet at hjælpe en kvinde med at føde sit barn, mens de gemte sig for gerningsmændene.
  • Dasht-e-Barchi hospitalet ligger i et område med over en million indbyggere, men hvor der ikke er særligt mange andre sundhedsfaciliteter. Derfor er det et alvorligt problem, at arbejdet på vores klinik lige nu er nødt til at være suspenderet.

Læger uden Grænser i Afghanistan

Vi har hjulpet i Afghanistan siden 1980, men vi var nødt til at forlade landet i 2004, da fem af vores medarbejdere blev dræbt i Badghis provinsen. Vi vendte tilbage i 2009. I 2019 havde vi syv projekter i seks af landets provinser og havde ydet over 100.000 konsultationer, hjulpet ved mere end 60.000 fødsler og udført næsten 10.000 operationer. Vi modtager ingen statslige midler til vores arbejde i Afghanistan og i stedet fuldt ud afhængig af private bidrag.

Trods forbud: Vi fortsætter vores arbejde i Afghanistan

Se billeder fra Afghanistan: Børnene betaler prisen for landets katastrofale situation

Opdatering fra Afghanistan: Børnene er underernærede, der mangler medicin, og hospitalerne lukker

Vores læge i Afghanistan: Drengen havde et gabende skudhul i armen

Status Afghanistan: Vi arbejder videre og behandler flere patienter

Når mor dør: Så farligt er det at føde i Afghanistan