Læger uden Grænsers (MSF) fødeklinik angrebet i Afghanistan
© Sandra Calligaro
Det er livsfarligt at føde i Afghanistan. Det er derfor, vi driver fødeklinikker, hvor gravide og fødende kvinder kan være i sikkerhed. "Det er også derfor, at angrebet på vores fødeklinik er så grusomt. Hvis vi ikke kan fortsætte arbejdet, så fratager gerningsmændene flere kvinder muligheden for at føde sikkert,” siger vores danske sygeplejerske Kamma Skaarup, der var med til at oprette den klinik i Kabul, der blev angrebet den 12. maj 2020.

Angreb på fødeklinik: De gik systematisk efter mødrene

Fødende kvinder og nyfødte børn var målet for de gerningsmænd, der den 12. maj angreb vores fødeklinik i Kabul. Vores danske sygeplejerske Kamma var med ved den første fødsel på klinikken, dengang den var ny, og fortæller her, hvad klinikken betyder i et land, hvor alt for mange fødende kvinder i forvejen dør.

Tirsdag den 12. maj blev vores fødeklinik i Kabul angrebet af bevæbnede mænd, der skød og dræbte mødre, nyfødte og personale – bl.a. en af vores afghanske jordemødre. Det er en tragisk begivenhed og et tilbageslag for et land, hvor det i forvejen kan være livsfarligt at føde.

Vores danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup var i 2014 med til at åbne fødeklinikken, hvor kvinderne i Kabul skulle få muligheden for at føde i sikkerhed.

”Det, der skræmmer mig mest, er, at det virker så kalkuleret. Gerningsmændene trængte ind på hospitalet og gik målrettet efter fødselsafdelingen, hvor de skød kvinderne i deres senge. De gik systematisk efter mødrene.

Fødeklinikken før og efter angrebet.

Vi fejrede den første fødsel

Jeg var i Kabul i 2014 for at oplære anæstesipersonalet samt starte operations- og opvågningsstuen op på vores nye fødeklinik, der skulle ligge på Dasht-e-Barchi hospitalet. Jeg kan huske, at hospitalet er ferskenfarvet og ligger i et område, der virkede en smule mere fredeligt end i Khost, hvor jeg var før. I Khost var vi lukket inde bag mure og måtte sjældent gå udenfor, fordi der var bombeeksplosioner og skyderier. Men i Kabul havde vi mulighed for at gå kortere ture i byen og møde og tale med folk på gaden.

Vi var alle sammen glade, fordi både mor og barn havde det godt. Den første baby var et bevis på, at vi kunne hjælpe folk i Kabul, og på at de stolede på os.

Kamma Skaarup, anæstesisygeplejerske

Det var et stort arbejde at oprette fødeklinikken, men der var også stort behov for den hjælp, vi kan give. I Afghanistan dør omkring 4.300 kvinder hvert år af komplikationer i forbindelse med deres graviditet eller fødsel. 1 ud af 13 spædbørn dør, før deres første fødselsdag. Det, man skal huske, er, at der nærmest ikke er noget sundhedssystem for flertallet af afghanerne. Hospitaler og lægeklinikker ligger langt væk, koster for mange penge eller ligger på den anden side af et område med vejsidebomber.

Derfor var den første fødsel på den nye klinik en fejring. Den var heldigvis ukompliceret, men jeg var med alligevel og fik lov til at holde den nyfødte. Vi var alle sammen glade, fordi både mor og barn havde det godt. Den første baby var et bevis på, at vi kunne hjælpe folk i Kabul, og på at de stolede på os.

Anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup med det første barn, der blev født på klinikken i Kabul.

Flere dør, hvis fødeklinikker føles usikre

Jeg kan være bange for, at angrebet på vores fødeklinik kommer til at skabe så stor utryghed i området, at kvinderne simpelthen ikke tør bruge klinikken fremover. Konsekvensen vil være en øget dødelighed blandt gravide kvinder og spædbørn.

Alt for mange kvinder og børn dør i forvejen af fødselskomplikationer, fordi de ikke kan komme regelmæssigt til lægen og dermed ikke blive undersøgt jævnligt under graviditeten. De fleste vælger at føde hjemme, da det kan være både dyrt og en stor sikkerhedsrisiko at transportere sig rundt. Det kan have fatale konsekvenser ikke at kunne få hjælp af uddannet personale i det tilfælde, at der opstår komplikationer såsom blødning og infektioner, hvis barnet ligger forkert i maven.

Derfor er det så vigtigt med vores klinikker, og så vigtigt, at befolkningen kan stole på, at de her både får hjælp og er i sikkerhed.

I 2019 havde vi hjulpet til ved over 60.000 fødsler i Afghanistan, bl.a. på fødeklinikken i Kabul, som ses her på billedet.

Gerningsmændene gik efter dem, der er allermest sårbare og uskyldige – fødende kvinder og nyfødte børn. Det er det, der er så grusomt. En fødsel er jo indbegrebet af liv og håb. Dehar ramt en hel befolkningsgruppe på deres håb for fremtiden og for, at hverdagen kan blive normal en dag.

Det er også derfor, at angrebet på vores fødeklinik er så grusomt. Hvis vi ikke kan fortsætte arbejdet i Dasht-e-Barchi, så fratager gerningsmændene flere kvinder muligheden for at føde sikkert.”

Angrebet varede i timevis

  • Ifølge de officielle tal blev i alt 24 mennesker dræbt i angrebet. 11 af dem mødre og to børn. En af vores jordemødre blev også dræbt. Mere end 20 mennesker blev derudover såret.
  • Resten af de 26 mødre på fødselsafdelingen nåede i sikkerhed.
  • Angrebet begyndte kl. 10 om formiddagen og varede i timevis. Undervejs lykkedes det personalet at hjælpe en kvinde med at føde sit barn, mens de gemte sig for gerningsmændene.
  • Dasht-e-Barchi hospitalet ligger i et område med over en million indbyggere, men hvor der ikke er særligt mange andre sundhedsfaciliteter. Derfor er det et alvorligt problem, at arbejdet på vores klinik lige nu er nødt til at være suspenderet.

Læger uden Grænser i Afghanistan

Vi har hjulpet i Afghanistan siden 1980, men vi var nødt til at forlade landet i 2004, da fem af vores medarbejdere blev dræbt i Badghis provinsen. Vi vendte tilbage i 2009. I 2019 havde vi syv projekter i seks af landets provinser og havde ydet over 100.000 konsultationer, hjulpet ved mere end 60.000 fødsler og udført næsten 10.000 operationer. Vi modtager ingen statslige midler til vores arbejde i Afghanistan og i stedet fuldt ud afhængig af private bidrag.

Fra felten

Ingen patenter i pandemien – for patenter dræber

Læs mere
Syrien

COVID-19 spreder sig i det nordvestlige Syrien: ”Hvis jeg bliver hjemme, sulter min familie”

Læs mere
Vaccineret mod mæslinger

Patenter kan dræbe – og de kan holde liv i COVID-19-pandemien

Læs mere
Diabetes i Kenya

Marcus Bech

Kenya

Kenya: 40 procent af diabetikere ved ikke, at de har diabetes

Læs mere
Mali

Det kræver en timelang kanotur – men vaccination er vigtig

Læs mere
Grækenland

Samos: ”Det her er ikke et sted for børn – det er ikke et sted for nogen”

Læs mere
Mæslinger i udbrud i Sydsudan
Sydsudan

To børn er allerede døde: Mæslinger er ude af kontrol i Sydsudan

Læs mere

Tænk, hvor lidt der skal til for at undgå en dødelig sygdom

Læs mere

1,5 millioner børn dør unødvendigt hvert år

Læs mere
Konflikt i Burkina Faso sender en million på flugt
Burkina Faso

Sahel: Volden har usynlige konsekvenser i Burkina Faso

Læs mere
Sydsudan

Hjælpen kom frem med helikopter – trods kampe og oversvømmelser

Læs mere
Læger uden Grænser behandler livmoderhalskræft i Malawi og Mali
Malawi

Kemoterapi er også nødhjælp

Læs mere
Isabel udsendt fra Læger uden Grænser (MSF) i Sierra Leone

Isabel Wandall Sørensen

Sierra Leone

Ebola gjorde far bange for at sende malariasyg søn med ambulance

Læs mere
COVID-19 på plejehjem i USA

Amerikanske plejehjem hårdt ramt af COVID-19

Læs mere
COVID-19 malaria i Amazonas Brasilien

I kampen mod COVID-19 møder vi gamle venner i Amazonas

Læs mere
COVID-19 i Idlib, det nordvestlige Syrien
Syrien

Tidobling af COVID-19-smittede i det nordvestlige Syrien

Læs mere