Sandra Calligaro

Billeder fra Afghanistan: Børnene betaler prisen for landets katastrofale situation

Tørke. Politisk ustabilitet. Økonomisk krise. Et kollapsende sundhedssystem. Fjerde bølge af COVID-19. Det er næsten ikke til at rumme, hvor meget afghanerne skal leve med, men især børnene betaler en høj pris for de mange kriser og den manglende internationale støtte. Læger uden Grænser er i Afghanistan, hvor alt for mange underernærede børn lige nu har brug for hjælp.

Først havde Læger uden Grænser 40 senge på deres klinik for underernærede børn i Herat i Afghanistan. Så måtte der findes 20 ekstra senge for at kunne indlægge 60 akut underernærede børn. Dernæst måtte organisationen finde 40 senge til, så de nu kan have 100 børn indlagt ad gangen.

”Mødrene til vores patienter fortæller, at de har svært ved at finde mad, og at de ikke kan få lægehjælp andre steder. Vi har ligget på over 145 procents belægning i månedsvis,” fortæller Julie, der leder Læger uden Grænsers sygeplejersker i Herat.

Det offentlige sundhedssystem i Afghanistan var i høj grad afhængigt af den internationale bistand, som er blevet stoppet i kølvandet på Talibans magtovertagelse i august. Derfor har nogle hospitaler og klinikker måttet lukke ned, mens andre kører på pumperne, fordi personalet ikke får løn, og der mangler medicin. Det er en tidsindstillet bombe i det tørkeramte land, hvor fødevarer er blevet op til 30 procent dyrere, og der er stor arbejdsløshed. Millioner af børn risikerer at blive akut underernæret.

Læger uden Grænser er i stigende grad alene om at behandle syge og sårede mennesker, underernærede børn og COVID-19-smittede patienter, fordi sundhedsvæsenet er ved at kollapse.

Herunder kan du se billeder fra Læger uden Grænsers indsats i Herat.

En kvinde bringer sit barn ind på Læger uden Grænsers klinik for underernæring i Herat. Situationen i Afghanistan er kritisk, blandt andet fordi sundhedssystemet er på afgrundens rand. I oktober oplevede organisationen, at et regionalt hospital var nødt til at udskrive 25 underernærede børn, fordi man simpelthen ikke havde ressourcerne til at behandle dem.

Indlagte børn på Læger uden Grænsers klinik for underernæring i Herat. Personalet har i flere måneder set flere underernærede børn end tidligere år. Tørken og den økonomiske krise betyder, at det er svært for befolkningen at skaffe mad nok, og da antallet af fungerende hospitaler og klinikker falder, kommer der flere til Læger uden Grænser for at få hjælp. Mellem juni og september tilså organisationen 40 procent flere patienter i Herat end samme tid sidste år.

Mødre giver deres børn mad på Læger uden Grænsers klinik for underernæring i Herat. Klinikken er fyldt til bristepunktet. Nogle gange må to børn dele en seng.

Størstedelen af patienterne og deres familiemedlemmer rejser langt for at få hjælp – nogle af dem kommer helt fra områder som Bagdhis, der ligger omkring 100 km fra Herat.

En af organisationens læger tilser et af de indlagte børn. Underernæring kan medføre fysiske og kognitive udviklingsproblemer for børn, men det kan også medføre et svækket immunforsvar, som gør børn mere sårbare overfor forskellige sygdomme. På verdensplan er omkring 45 procent af alle dødsfald blandt børn under fem år koblet til underernæring.

Her er nogle af mødrene med deres indlagte børn. Det er ikke kun i Herat, at Læger uden Grænser ser flere underernærede børn. På Boost Hospital i Helmand har organisationen i efteråret haft mere end dobbelt så mange indlagte børn, som der er plads til.

Patienterne vasker deres hænder, inden de går ind på Læger uden Grænsers lægeklinik i Kahdestan i udkanten af Herat. Organisationen har drevet klinikken for internt fordrevne og for lokalbefolkningen siden 2018. Her tager de sig blandt andet af underernæring, graviditetsundersøgelser og børnevaccinationer.

Da kampene stoppede i august, skete der en væsentlig stigning i antallet af patienter, der blandt andet opsøgte organisationen, fordi andre klinikker i området lukkede. Lige nu har Læger uden Grænser omkring 2.000 konsultationer om ugen, en fjerdedel af dem er børn under fem år.

Læger uden Grænser behandler også patienter med COVID-19 i Herat. Afghanistan har netop overstået tredje bølge af virussen, men den fjerde bølge spøger allerede i kulissen. Efter magtovertagelsen er flere COVID-19-hospitaler ifølge FN lukket, og der bliver lavet færre tests og vaccinationer.


Det er ikke nemt at få hjælpen frem i Afghanistan. Internationale tiltag mod regimet medfører, at det er svært at få penge, medicin og personale ind i landet. Banksystemet er lammet, arbejdsløsheden er stor, og fødevarepriserne stiger. Og endnu har Læger uden Grænser ikke set nogle af de midler, der er blevet lovet fra internationale donorer til at hjælpe den afghanske befolkning. Læger uden Grænser er nogle af de få, der er til stede, mens behovet stiger og stiger. Alt i alt er situationen ekstremt bekymrende.

Læger uden Grænser kan ikke dække for et helt sundhedssystem. Men organisationen bliver.

Det er ikke nemt, men hjælpen skal frem.

LÆGER UDEN GRÆNSER I AFGHANISTAN

Organisationen hjalp første gang i Afghanistan i 1980. I dag er Læger uden Grænser til stede i byerne Khost, Kunduz, Herat og Kandahar samt på Boost Hospital i byen Lashkar Gah. Her driver de blandt andet et fødselshospital i Khost, en klinik for under- og fejlernærede patienter i Herat og et behandlingsprogram for tuberkulosepatienter i Kandahar.

På Boost Hospital er der blandt andet en skadestue, et kirurgisk afsnit, et afsnit for patienter, der kræver indlæggelse, en fødegang, en neonatal afdeling, et afsnit for indlagte børn og et radiologisk afsnit.

Indtil 2020 drev de også en fødselsklinik i Kabul, men den måtte desværre lukke, da organisationen ikke kunne garantere for de ansattes sikkerhed efter det bestialske angreb på klinikken den 12. maj 2020.

I Afghanistan er mange klinikker og hospitaler private og koster derfor penge, som den i mange tilfælde fattige befolkning ikke har. Derfor tilbyder Læger uden Grænser gratis behandling på deres klinikker, hospitaler og projekter.

I 2020 udførte Læger uden Grænser 130.500 ambulante konsultationer, hjalp ved 36.300 fødsler, foretog 6.900 operationer og behandlede 2.560 børn for under- eller fejlernæring.

Læger uden Grænser har brug for dig for at kunne give livreddende nødhjælp, der hvor behovet er allerstørst.

Støt nu og hjælp med at redde liv.

Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv

Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.

Læs mere

Trods forbud: Vi fortsætter vores arbejde i Afghanistan

Se billeder fra Afghanistan: Børnene betaler prisen for landets katastrofale situation

Opdatering fra Afghanistan: Børnene er underernærede, der mangler medicin, og hospitalerne lukker

Vores læge i Afghanistan: Drengen havde et gabende skudhul i armen

Status Afghanistan: Vi arbejder videre og behandler flere patienter