Omkring 300.000 kvinder dør hvert år, mens de er gravide eller føder. Næsten alle kunne have været reddet, hvis de havde haft adgang til den rigtige hjælp. En af de førende årsager til de mange dødsfald er usikre aborter.
Uanset om aborter er lovlige eller ej, stigmatiserende eller ej, sikre eller ej, så finder aborter sted. Hvis en kvinde ikke kan få en sikker abort, så får hun en usikker abort.
Der finder omkring 33 millioner usikre aborter sted verden over hvert år. 97 procent af dem i lav- og middelindkomstlande, hvor kvinderne ikke altid har andre muligheder. Hvert 23. minut dør en af dem.
”Jeg græd meget, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid med mit sjette barn. Jeg har ikke styrken til at føde flere børn. Jeg blev gift væk som 14-årig og skulle blive hos ham, så jeg havde ikke noget valg og blev gravid igen og igen. Jeg kan ikke tage mig af seks børn, især når min mand slet ikke hjælper.
Det er meget svært at tale om abort her i Indien. Hvor længe skal kvinder lide på den her måde? Det føles som om intet har ændret sig i århundreder. Jeg fortalte en kvinde i mit kvarter, hvordan jeg havde det, og hun fortalte mig, at Læger uden Grænser har en klinik, hvor jeg kunne gå hen. Med deres hjælp kom jeg ud af denne her svære situation. Og jeg har fået prævention, jeg skal tage hver dag, så jeg ikke behøver at blive gravid igen.”
– Sådan fortalte en af vores patienter i Indien om sin abort.

Det sker overalt, i alle kulturer, religioner og lande, hvor mennesker lever i fattigdom, uden adgang til lægehjælp, uden ret til selv at bestemme over deres reproduktive helbred.
”Jeg fik en abort, da jeg havde fået to børn. At få et barn handler jo ikke kun om at føde det. Det handler også om at kunne opfostre det. Jeg har allerede en dreng og en pige – og jeg er taknemmelig for dem. Jeg valgte ikke at få et tredje barn, fordi vi har mange økonomiske problemer. Hvorfor sætte et barn i verden, hvis du ikke kan give det mad nok?”
– En anden patient i Indien fortæller
Vi ser i vores arbejde verden over patienter med alvorlige, nogle gange livstruende komplikationer fra en usikker abort. Vi har sat os for at redde liv og mindske lidelse. Derfor hjælper vi piger og kvinder, der beder om det, med at få en sikker abort.
Det vil vi gerne forklare lidt mere om herunder:
Hvor mange aborter foretages på verdensplan?

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, finder der 73 millioner aborter sted hvert år verden over. 29 procent af alle graviditeter ender med abort, mens 61 procent af uønskede graviditeter ender med en abort.
”Jeg fik en abort for 10 år siden. Jeg var kun 19 og skulle til at begynde på en uddannelse. Min kæreste var meget religiøs, hvilket gjorde det meget værre. Da jeg havde fået aborten, hånede han mig. Der blev det meget tydeligt for mig, at aborten virkelig var den bedste beslutning.
Da vi gik fra hinanden, fortalte han min familie om aborten. Jeg blev meget deprimeret og græd hele tiden på grund af de ting, min søster sagde til mig. Når folk, der er imod abort, taler om, at kvinder skulle lide af depression efter en abort, så tror jeg i virkeligheden, at depressionen skyldes den måde, de behandler os på. Det, at de prøver at give os skyldfølelse, afviser os og vender os ryggen.”
– En patient fra Colombia
Hvad er en usikker abort?
En abort er usikker, hvis den person, der udfører den, ikke har de fornødne kompetencer. Eller hvis stedet, hvor den udføres, ikke lever op til medicinske standarder.
For eksempel ser vi, at kvinder indtager traditionelle miksturer eller giftstoffer som blegemiddel, batterisyre eller klorin. Vi ser, at der er blevet gjort vold mod maveregionen, og at kvinder har fået indført skarpe pinde eller nåle i kroppen.

”Jeg fik foretaget en abort, før det blev lovligt i mit land. Det var en usikker abort. Min mand ville have, at jeg skulle gennemføre graviditeten. Men jeg havde små børn, og min krop var ikke stærk nok til endnu en graviditet. Jeg fik noget, som fik mig til at bløde. Jeg mistede virkelig meget blod.
Min mand sagde bare, at det måtte jeg selv håndtere. Det var ikke hans ansvar. Jeg blødte hele natten. Næste dag kunne jeg komme frem til et hospital, hvor jeg fik hjælp. Vi skal være taknemmelig for, at abort er lovlig her i Mozambique nu, så vi ikke behøver at få usikre aborter, ligesom jeg gjorde. Vi bør have ret til at bestemme over vores eget helbred, for det kan også redde vores liv.”
– En patient fra Mozambique fortæller om en usikker abort.

Hvad er konsekvenserne af en usikker abort?
Får du lavet en usikker abort, kan komplikationerne være voldsom blødning, infektion, skader på kønsdele, livmoder, æggeleder og indre organer. En usikker abort kan også medføre infertilitet og kronisk smerte.
Mindst 22.800 mennesker dør hvert år af komplikationer fra usikre aborter.
Hvem er i risikozonen?
Alle, der er ufrivilligt gravide og ikke har adgang til sikre aborter, risikerer livslange skader eller død som følge af en usikker abort. Når mennesker ikke kan få adgang til en sikker abort, handler det ofte om pris, juridiske restriktioner, stigma og mangel på uddannet eller bare villigt personale, der kan hjælpe. Især rammes fattige kvinder i afsidesliggende områder af lav- og middelindkomstlande i Afrika, Asien og Sydamerika, hvor 97 procent af alle verdens aborter finder sted. Er kvinden eller pigen ovenikøbet fanget i et område i krig eller konflikt, er det endnu sværere for dem at få adgang til den rigtige hjælp.

”Vi var på vej hjem fra søen. Pludselig var der bevæbnede mænd over det hele. De andre i min gruppe løb væk, men jeg kunne ikke løbe hurtigt nok, så mændene voldtog mig.
Da jeg kom hjem, var jeg bange for at fortælle det til min mand, men jeg fik ikke min næste menstruation, så han vidste, at der var noget galt. Endelig fortalte jeg ham om det, og vi tog sammen på hospitalet. Sygeplejersken sagde, ’Vi er her for at hjælpe dig. Når du kommer her, er det fortroligt. Ingen vil få at vide, hvad vi taler med dig om. Du skal ikke være bange – vi vil altid hjælpe dig.’”
– En patient fra DR Congo
Hvordan kan skader og dødsfald forhindres?
Ved at gøre fyldestgørende hjælp til reproduktiv sundhed tilgængelig. Det indbefatter seksualundervisning, adgang til prævention, adgang til sikre aborter og pleje til kvinder, der har fået foretaget en abort.

Hvad er en sikker abort?
En abort bliver anset som sikker, hvis personen, der udfører den, er kvalificeret til det. Og hvis metoden, der bliver brugt, er evidensbaseret. Det kan være medicinsk abort ved piller eller en ambulant procedure i et sterilt lokale med kvalificeret personale.
”Det var min første graviditet, og i begyndelsen føltes alting normalt. Men så holdt barnet op med at bevæge sig. En ultralydsundersøgelse viste, at der var noget galt med barnet. Lægerne i min landsby sagde, ”Hvis du er heldig, bliver barnet ikke født. Selv hvis det bliver født, så kommer det ikke til at leve længe.” Men abort var stadig forbudt ifølge min religion, sagde mine familiemedlemmer. Til sidste gik jeg til Læger uden Grænser, som hjalp mig. Jeg takker Gud for, at de gjorde det nemt for mig.”
– En patient fra Mellemøsten

Hvad er medicinsk abort?
Når en kvinder tager piller, som får livmoderen til at trække sig sammen og afstøde graviditeten, er det en medicinsk abort. Denne tilgang er mere end 95 procent effektiv og meget sikker, da den har under en procent risiko for alvorlige eller livstruende komplikationer. Risikoen for at få komplikationer efter en sikker abort er lavere end efter at have fået fjernet en visdomstand.
Kilde: Verdenssundhedsorganisationen, WHO
Hvad gør Læger uden Grænser?
For at redde kvinders liv og mindske deres ulykke i forbindelse med en uønsket graviditet eller en usikker abort, yder vi i mange lande en omfattende hjælp til menneskers reproduktive helbred i form af blandt andet prævention og sikre aborter.
For eksempel sørger vi for at have et bredt udvalg af prævention, der kan passe vores patienters forskellige behov og forskellige omstændigheder. Arbejder vi eksempelvis i et konfliktområde, tilpasser vi vores indsats, så kvinderne ikke skal komme til os – gennem et potentielt farligt område – men giver dem mulighed for at få prævention, de kan tage uden vores hjælp.

For at sikre, at vores jordemødre har den rigtige træning, bliver de løbende efteruddannet. Bl.a. har vi på det danske kontor siden 2010 holdt det såkaldte ALSO-kursus. ’Advanced Life Support In Obstetrics’ er et fødselsførstehjælpskursus, der henvender sig hovedsageligt til jordemødre og læger. Kurset bygger på praktiske skridt-for-skridt procedurer og på viden om, hvordan man håndterer for eksempel alvorlige blødninger, forlængede fødsler, svangerskabsforgiftning, og hvordan man udfører aborter.
”Min læge havde fortalt mig, at fordi jeg har helbredsproblemer, risikerede jeg at dø, hvis jeg skulle føde en dag. Derfor brugte min mand og jeg prævention, men jeg blev gravid alligevel.
Her, hvor vi bor, er det forbudt for en kvinde at beslutte, at hun vil have en abort. Hvis hun er blevet gravid uden for ægteskabet, kan hun gøre det for at undgå skammen, men er hun gift, skal hendes mand være enig. Det var min mand. Jeg fik hjælp af Læger uden Grænser, både under og efter aborten. Hvis det ikke var for dem, havde jeg lidt, for jeg havde ikke andre muligheder.”- En patient fra Mellemøsten