Hvad er kolera?
Kolera er en smitsom mavetarmsygdom, der skyldes bakterien vibrio cholerae.
Sygdommen smitter via forurenet vand eller mad og bryder ofte ud i overbefolkede områder, hvor der er dårlig adgang til rent drikkevand og toiletter, og hvor kolerabakterien derfor lettere spredes.
Kolera medfører kraftig diarré og opkastning, som giver store væsketab – sygdommen er livstruende, hvis man ikke bliver behandlet i tide.
Hvad er symptomer på kolera?
- Diarré
- Opkast
- Mavesmerter
- Let feber
Det går forholdsvis hurtigt, fra man bliver smittet med kolera, til sygdommen bryder ud: Fra mindre end én dag til cirka fem dage.
Kolera udvikler sig i tyndtarmen, hvor vibrio cholera-bakterien formerer sig og danner giftstoffer, der påvirker tarmvæggene og medfører en meget kraftig diarré.
Væsketabet i forbindelse med diarré og opkast kan være på op til en liter i timen, og det vil hurtigt føre til livstruende dehydrering – underskud af væske i kroppen – chok og efterfølgende død, hvis en patient med kolera ikke får øjeblikkelig behandling.
Andre symptomer på kolera er mavesmerter og let feber.
Hvordan behandles og forebygges kolera?
Det er forholdsvis enkelt at behandle patienter med kolera. Men behandlingen skal i gang umiddelbart efter, at de første symptomer viser sig. Ofte i løbet af få timer.
De smittede skal isoleres og have tilført rehydreringsvæsker, der indeholder en blanding af sukker, salte og vand som erstatning for det væsketab, som diarré og opkastninger har forårsaget.
Formålet er så hurtigt som muligt at genoprette kroppens naturlige væskebalance og indre miljø, der har betydning for alle organers funktioner.
Patienten får også nogle gange antibiotika for at fremme udskillelsen af kolerabakterien og dermed afkorte sygdomsforløbet.
Derudover anbefales det at give et tilskud af zink, særligt til små børn, da det kan reducere varigheden og hyppigheden af diarré.
I mange tilfælde består behandlingen af kolera i at drikke litervis af ORS (oral rehydration solution), men har et menneske mistet mellem 10 og 15 procent af kropsvægten, er det nødvendigt at tilføre rehydreringsvæsken direkte i blodbanen gennem et drop.
Der findes i dag en vaccine mod kolera, som kan hjælpe, selvom den ikke er 100 procent effektiv. Den bedste måde at undgå kolera på er ved at forhindre kontakt med forurenet mad og drikke.
Der arbejdes løbende på at udvikle en mere effektiv koleravaccination, så sygdommen forhåbentlig i fremtiden kan forebygges mere effektivt.
Hvor udbredt er kolera?
Pludselige store udbrud af kolera skyldes som regel forurenet drikkevand, og det er kun sjældent, at kolera bliver overført ved personlig kontakt imellem mennesker.
Direkte overførsel af kolerabakterien kan dog ske ved direkte kontakt med den smittede, med afføring og/eller opkast fra en smittet kombineret med dårlig hygiejne i forbindelse med efterfølgende indtagelse af fødevarer.
Hvert år rapporterer adskillige lande verden over om udbrud af kolera. Egentlige koleraepidemier bryder ofte ud i tætbefolkede og fattige områder som slumkvarterer og flygtningelejre, hvor sanitære forhold og fødevarehygiejnen er dårlig.
Der er altid risiko for udbrud af kolera efter for eksempel naturkatastrofer, men sygdommen kan ramme overalt.
I regnsæsonen har kolera gode betingelser for at sprede sig, når huse og latriner bliver oversvømmet, og forurenet vand samler sig i stillestående pytter.
Ifølge Verdensundhedsorganisationen (WHO) er der hvert år mellem en og fire millioner tilfælde af kolera. Titusindvis dør årligt af sygdommen.
I 1800-tallet var der flere store koleraepidemier i Europa, og også i Danmark kostede koleraepidemier flere tusinde menneskeliv. I dag er kolera i Danmark og resten af Europa en ekstremt sjælden sygdom, og der er kun få årlige tilfælde.
Stop kolera med Læger uden Grænser
Når kolera opstår i områder, der ikke er forberedte på udbruddet, dør op mod 50 procent af de kolerasmittede. Som regel fordi der ikke er faciliteter til behandling af koleraen, eller fordi behandlingen kommer for sent.
Til sammenligning kan en velorganiseret indsats i et land, hvor omfanget af diarré er under kontrol, mindske dødeligheden af kolera til under én procent.
Ved udbrud af kolera fokuserer vi både på behandling og forebyggelse. I områder med risiko for koleraudbrud er der placeret såkaldte “kolera-kits”, der indeholder alt nødvendigt udstyr for at behandle patienterne, så behandlingen kan begynde med det samme.
Ved større udbrud af kolera opretter vi kolerabehandlingscentre, der kan håndtere store mængder smittede.
Samtidig fokuserer vi på at sikre rent drikkevand til befolkningen og oplyse om, hvordan man undgår at blive smittet med kolera ved at sikre god hygiejne.
Læger uden Grænser behandler hvert år tusindvis af patienter, som er blevet smittet med kolera.