Koleraudbrud spreder sig hastigt i verden

I 29 lande er der lige nu udbrud af den ekstremt smitsomme sygdom kolera. Sygdommen kan dræbe på bare få timer, hvis man ikke får behandling.

I Haitis hovedstad, Port-au-Prince, er det ikke bare omfattende vold og kriminalitet, der eksploderer. Det samme gør antallet af mennesker, der er smittet med kolera. På bare en måneds tid har vores hold behandlet 8.500 patienter. 97 er døde.

Også i Syrien hærger koleraen, mens vinteren er på vej. Store udbrud begyndte i september i år i den nordøstlige og nordvestlige del af landet, men har nu spredt sig til alle dele. Flere end 37.000 formodes ramt af sygdommen, og 43 har mistet livet. Udbruddene er de første i 15 år i landet.

Sidst, kolera havde tag i Libanon, var i 1993. Men 6. oktober erklærede de libanesiske sundhedsmyndigheder, at der var udbrud. Indtil midt i november har der været godt 3.670 formodede og bekræftede tilfælde og 19 dødsfald.

En oversvømmet gade i et slumkvarter i Cité l’Eternel i Haiti. I begyndelsen af oktober udbrød der kolera for første gang i tre år i landet, der i forvejen befinder sig i en hidtil uset politisk, økonomisk og sikkerhedsmæssig krise og jævnligt gennemrystes af naturkatastrofer. Seneste udbrud startede efter det katastrofale jordskælv i 2010 og varede til 2019. Vi samarbejder med sundhedsmyndighederne om at bekæmpe spredningen. Foto: Alexandre Marcou

Udviklingen er bekymrende

Billedet er desværre ikke isoleret til de tre lande. I alt er der ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) koleraudbrud i 29 lande i verden – ofte på steder, hvor der er begrænset adgang til rent vand. Og endda i lande, som ikke har skullet kæmpe med sygdommen i årtier.

”Vi ser, at der kommer flere, mere udbredte og voldsommere udbrud af kolera rundt om i verden. Det kommer på bagkant af coronapandemien, som har presset mange sundhedssystemer i knæ. Og det sker i takt med, at det bliver sværere at få adgang til rent vand mange steder. En begrænsning, vi ser i områder med blandt andet tørke, oversvømmelser, konflikt eller flygtningestrømme. Udviklingen er bekymrende og værre, end hvad vi normalt ser,” siger vores læge Vibeke Brix.

Kolera er en sygdom, som spredes, når vand bliver forurenet med bakterier fra afføring. Kolera giver diarré og opkast, og man bliver hurtigt dehydreret. Og bliver man alvorligt syg og ikke får behandling i tide, kan man dø inden for få timer.

Let at behandle

“Hurtig behandling redder liv, og kolera er én af de letteste sygdomme at behandle, fordidet primært kræver væske i den akutte fase.Jeg har selv oplevet at få bevidstløse patienter ind, som vi gav væske i drop. Allerede efter 30 minutter vågnede de, og vi kunne udskrive dem dagen efter. Når kolerapatienter til hospitalet, dør færre end én procent. Men bliver de ikke behandlet, dør halvdelen,” siger Anni Fjord, der har været udsendt som sygeplejerske til et af vores kolera-projekter i Yemen.

Koleravaccine gives gennem munden. Her bliver en dreng vaccineret af en af vores medarbejdere i Libanon, der står midt i sit første koleraudbrud i næsten 30 år. Udbruddet er særligt skræmmende i skyggen af landets økonomiske krise, en energikrise og et sundhedssystem i knæ. Vi uddeler vacciner mod sygdommen i den nordlige del af landet og har derudover blandt andet to behandlingscentre samt mobile teams, der laver sundhedsoplysning for at minimere risikoen for spredning. Foto: Mohamad Cheblak

Mangel på vacciner

Vi forebygger og behandler kolera rundt om i verden. Men på grund af eskalerende udbrud globalt er der også mangel på vacciner og andre midler til at bekæmpe sygdommen. Derfor støtter vi på linje med WHO, UNICEF, Internationalt Røde Kors og andre aktører beslutningen om at skrue ned fra to vaccinedoser til én i bekæmpelsen af udbruddene.

”Beslutningen er sidste udvej for at undgå at skulle træffe umulige valg om at sende doser til ét land frem for et andet. Enkeltdosis af vaccinen giver en kortere beskyttelse, men det er en nødvendig måde at forsøge at beskytte så mange mennesker som muligt lige nu, mens vi står over for adskillige udbrud på samme tid. Men det er kun en midlertidig løsning, og vi er alvorligt bekymrede for udsigterne på den korte bane, hvis situationen fortsætter med samme styrke,” siger Vibeke Brix

Samtidig er der behov for, at flere har adgang til rent vand og sanitet, og at flere patienter, der er smittet med kolera, kan blive behandlet.

En af vores læger behandler en lille dehydreret kolerapatient i Syrien. Landet er ramt af nye koleraudbrud, der i første omgang blussede op i den nordvestlige del af landet og er blevet sat i forbindelse med forurenet vand i Eufrat-floden, som folk har drukket af, samt alvorlig vandmangel i nord. Derefter har den dødelige sygdom spredt sig. Foto: Abd Almajed Alkarh