Ni millioner mennesker udvikler hvert år tuberkulose.

Ni millioner mennesker udvikler hvert år tuberkulose

Tuberkulose er verdens mest smitsomme sygdom. I 2014 døde 1,5 millioner mennesker af tuberkulose, og mange gange er den eneste behandlingsmulighed medicin, som kan gøre patienten døv, blind eller psykotisk. For tuberkulose er især de fattiges sygdom. Derfor er medicinalindustrien ikke synderligt motiveret for at forske i ny medicin.

Mange mennesker tænker på tuberkulose som noget, der hører fortiden til, men tuberkulose er den infektionssygdom i verden, der forårsager flest dødsfald. Samtidig er den også en af verdens mest forsømte. Eftersom tuberkulose oftest rammer fattige mennesker, går det meget langsomt med udviklingen af ny medicin.

I årevis har verden nedprioriteret forskning i og udvikling af bedre test, medicin og vaccine for tuberkulose. Og i lande med høj forekomst af tuberkulose har diagnosen i 120 år været baseret på mikroskopundersøgelse af ophostet slim fra lungerne.

Det er en test, som kun opdager tuberkulosen hos cirka halvdelen af de syge.

For patienter som også er hiv-smittede, fungerer testen endnu dårligere. Testen er også ubrugelig på små børn, som ikke selv er i stand til at hoste slim op. Derfor er der brug for andre metoder, som dog sjældent er tilgængelige i de lande, der har den højeste forekomst af tuberkulose.

Multiresistent tuberkulose

Tuberkulose forårsages af en bakterie, som spredes gennem luften, når en tuberkulosesmittet person hoster eller nyser. Sygdommen angriber lungerne, men kan inficere en hvilken som helst del af kroppen.

De fleste som smittes med tuberkulose udvikler aldrig symptomer, da man godt kan være bærer af bakterien, uden at sygdommen nogensinde bryder ud. Men 1,5 millioner mennesker døde sidste år af sygdommen.

Tuberkulose er den infektionssygdom, der dræber flest i øjeblikket.

Tuberkulose skal behandles med fire slags medicin i en periode på seks måneder. Men hvis medicinen ikke tages på den rigtige måde, kan tuberkulosen udvikle sig til at blive multiresistent.

Det betyder, at sygdommen er modstandsdygtig over for to af de mest effektive typer medicin, rifampicin og isoniazid – og at medicinen altså ikke længere bider på sygdommen. Man kan også blive smittet direkte med den medicin-resistente tuberkulose.

For de fleste patienter med multiresistent tuberkulose ændrer livet sig radikalt. De kan ikke længere arbejde, gå i skole eller tage sig af familien.

Hvert år udvikler omkring en halv million mennesker multiresistent tuberkulose. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anslår, at kun hver femte patient med multiresistent tuberkulose får den behandling, de har brug for.

Den resistente form er endnu vanskeligere at diagnosticere end almindelig tuberkulose. I dag finder vi kun 25 procent af patienterne med medicinresitent tuberkulose.

Derudover er behandlingen endnu vanskeligere. I op til to år skal patienterne tage 20 forskellige piller hver eneste dag. De første måneder er det også nødvendigt med ekstremt smertefulde injektioner.

Bivirkningerne af medicinen kan være meget alvorlige, som f.eks. hallucinationer, selvmordstanker, psykose og døvhed. Behandlingen koster op mod 70.000 kr. pr. patient. Det er 475 gange så meget som prisen på behandlingen af almindelig tuberkulose.

For patienter i lavindkomstlande eller i akutte krisesituationer er både prisen på medicinen, de alvorlige bivirkninger samt de logiske udfordringer i at møde op på klinikken i to år, alt sammen ting der gør det sværere at gennemføre et behandlingsforløb.

Ifølge WHO fuldfører kun 48 procent af patienterne behandlingen. Resten er døde, fortsat syge eller har afbrudt behandlingen. Hvis behandlingen af den multiresistente tuberkulose afbrydes, risikerer patienten af udvikle ekstrem multiresistent tuberkulose. Og så er behandlingen yderst vanskelig.

For at bremse forekomsten af tuberkulose og nye og mere resistente tuberkuloseformer er det derfor enormt vigtigt, at der investeres i udvikling af ny og billig medicin samt nye og bedre testmuligheder og vaccine.

”Jeg slugte piller på sygehuset hver dag”

Elisabeth Wangeci fra Kenya har været i behandling for multiresistent tuberkulose:

”Jeg er 33 år gammel. Jeg plejede at arbejde som lærer, men var nødt til at stoppe, fordi jeg begyndte på en langvarig behandling for tuberkulose.”

”Jeg troede, at jeg var almindeligt forkølet. Jeg havde alle symptomerne, men hosten fortsatte. Jeg tog på sygehuset og blev testet og fik at vide, at jeg havde tuberkulose. Jeg blev behandlet for almindelig tuberkulose, men efter fire måneder fandt jeg ud af, at jeg havde multiresistent tuberkulose.”

”Nu er i gang med andet år af behandlingen. Da jeg havde været i behandling i en måned, fortalte jeg, at jeg havde et lille barn, som jeg ammede. Mit barn testede negativ for tuberkulose, men lægerne sagde, at det alligevel var nødvendigt at behandle ham for resistent tuberkulose, fordi han tydeligvis ikke var helt frisk.”

Tuberkulose-patient på et hospital

Elizabeth Wangeci sammen med sin søn

”Min søn var meget plaget af behandlingen. Han kastede op, mistede appetitten, nægtede at tage sin medicin og havde mange smerter, når han skulle have en injektion. Men han fik det bedre efter syv måneder.”

”Da jeg ikke selv havde fået det bedre efter fem måneder, måtte jeg begynde på en helt ny behandling. Det var virkelig udfordrende og af og til græd jeg og tænkte på, hvorfor lige netop jeg var blevet smittet med tuberkulose. Jeg kunne ikke længere arbejde, fordi jeg var nødt til at stå tidligt op hver morgen for at tage på sygehuset for at tage min medicin. Og jeg var svag og havde kvalme hele tiden.”

”Behandlingen tager to år, og man er nødt til at tage på sygehuset hver dag for at sluge piller, og de første otte måneder skal man også have en sprøjte hver dag. Jeg er tit svimmel og har kvalme. Det ville være meget bedre, hvis det ikke var så mange piller, man skulle tage hver dag, og hvis bivirkningerne ikke var så store, og at jeg kunne fortsætte sit arbejde.”

Det gør vi

Læger uden Grænser har behandlet tuberkulose i 30 år. Ofte sammen med landenes nationale sundhedsmyndigheder. Vi arbejder i slumområder, fængsler, flygtningelejre og svært tilgængelige områder.

Vi åbnede projekter til behandling af modstandsdygtig tuberkulose for første gang i 1999.

Alene i 2014 behandlede vi 21.500 patienter for tuberkulose. 1.800 af dem blev behandlet for multiresistent tuberkulose.

Vidste du, at:

  • 10 millioner børn verden over er forældreløse på grund af tuberkulose
  • hver tredje person i verden bærer på tuberkulose-bakterien
  • tuberkulose kommer i udbrud hos 10 procent af de smittede
  • 312 mennesker i Danmark fik konstateret tuberkulose sidste år
  • hvert fjerde dødsfald blandt hiv-positive skyldes tuberkulose
  • man kan også udvikle tuberkulose i nyrerne, rygmarven, centralnervesystemet og hjernen

Fra felten

Læger uden Grænser (MSF) arbejder for adgang til medicin og vacciner til bekæmpelse af coronavirus (COVID-19)

Udbruddet af coronavirus forlænges af profit og patenter

Læs mere
Læger uden Grænser i Syrien

Cristian Reynders

Syrien

I Syrien kan coronavirus blive katastrofal

Læs mere
Coronavirus kan blive fatal for mennesker i nød.

Heidi Christensen

Vi frygter konsekvenserne af coronavirus

Læs mere
Vi bekæmper coronavirus i Italien.
Italien

Her er der kun plads til en ny patient, hvis en anden dør

Læs mere

Her bekæmper vi coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) bekæmper COVID-19, kendt som coronavirus.

Vi optrapper indsats mod coronavirus i Spanien

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Frankrig med at begrænse smitte og med behandling af af coronavirus

Vi hjælper Frankrig med at begrænse coronavirus

Læs mere

Vi hjælper Italien med kampen mod coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper børn i flygtningelejren Moria på den græske ø Lesbos.
Grækenland

Græske flygtningelejre risikerer udbrud af coronavirus

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) driver en klinik for børn i flygtningeljren Moria på Lesbos i Grækenland

Mie Terkelsen

Grækenland

Dansk sygeplejerske på Lesbos: Børnene vil ikke leve mere

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) optrapper lægehjælp og uddeling af tæpper og telte i Idlib i Syrien
Syrien

Idlib: Vi sender mere hjælp til børn og voksne

Læs mere
Læger uden Grænser er til stede i Idlib i Syrien.
Syrien

En tragisk dag i Idlib i Syrien

Læs mere
Læger uden Grænsers koordinator for det nordvestlige Syrien
Syrien

Angreb i Idlib: “En krise for menneskeligheden”

Læs mere
Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Syrien
Syrien

“Der er ikke sikkert nogen steder mere i Syrien”

Læs mere
Vi giver lægehjælp i Syrien.
Syrien

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

Læs mere
Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus med oplysning og beskyttelsesudstyr

Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus

Læs mere