Gabriele François Casini/MSF

Glemte kriser 2020

Både sygdomme og konflikter er i top-5 over de kriser, som en medierne har overset eller helt glemt i 2020. Det viser en undersøgelse, som Læger uden Grænser har fået lavet i befolkningen.

Rabies, Cameroun og tuberkulose topper listen over glemte kriser i 2020, som Læger uden Grænser udgiver på baggrund af en undersøgelse lavet af Voxmeter blandt danskerne.

På listen er der, som tidligere år, humanitære kriser, konflikter, epidemier og langvarige sundhedskriser, som koster millioner af menneskeliv. Mere eller mindre uden at medierne har dækket dem.

Men 2020 har været et helt særligt år. Mens en krise er blevet overset eller glemt andre år, fordi medierne ikke har prioriteret at lave historier om dem, har langt de fleste andre kriser i år stået i skyggen af coronavirus-pandemien.

”Når vi tænker tilbage på 2020, tror jeg, at mange har svært ved at huske andet end coronavirus og det enorme indgreb i vores hverdag, som pandemien har medført. Men på grund af det næsten entydige fokus på pandemien har andre sygdomme og kriser fået plads til at vokse sig større, uden at vi har været specielt opmærksomme på det. På den måde risikerer de at koste endnu flere liv. Derfor er det vigtigt, at vi får sat fokus på netop de kriser, vi har overset – både i medierne og i sundhedssystemet,” siger Heidi Christensen, formand for Læger uden Grænser.

For eksempel er der ikke skrevet meget om tuberkulose i medierne. En sygdom, der hvert år dræber 1,5 millioner mennesker i verden. Men på grund af coronavirus-restriktioner, manglende mulighed for at søge læge eller af frygt for coronavirus-smitte risikerer det tal at blive langt højere i 2020, vurderer WHO.

Sideløbende med kampen mod COVID-19 bekæmper Læger uden Grænser også de andre sygdomme og hjælper i dødelige kriser verden over. Kriser, som ikke giver genlyd i danske medier.

De glemte kriser

Rabies

Der findes en effektiv vaccine mod virussygdommen rabies, men alligevel dør mindst 59.000 mennesker i 150 lande hvert år af sygdommen, der overføres til mennesker fra især hunde.

Rabies skal forebygges med en vaccine, for når først symptomerne dukker op, er sygdommen mere eller mindre 100 procent dødelig. Flere end 95 procent af dødsfaldene sker i Asien og Afrika, og sygdommen rammer næsten udelukkende i fattige og sårbare befolkninger, der lever i afsidesliggende landområder.

Sygdommen dræber især mange børn mellem 5 og 14 år.

Cameroun

En voldelige konflikt i det syd- og nordvestlige Cameroun har sendt flere end 700.000 mennesker på flugt i deres eget land.

Befolkningen i det nordlige Cameroun er særligt hårdt ramt af konflikten, oven i ekstrem fattigdom, uforudsigeligt vejr og et koleraudbrud. Boko Haram angriber i nord, og i øst kommer tusinder af flygtninge ind i landet fra Den Centralafrikanske Republik.

Vi hjælper på hospitaler og sundhedscentre flere steder i landet. Blandt andet hjælper vi gravide og fødende kvinder.

Tuberkulose

Tuberkulose er verdens mest dødelige infektionssygdom. Selvom tuberkulose kan både forebygges og behandles, bliver 10 millioner mennesker syge af sygdommen hvert år – og 1,5 millioner dør.

Indsatsen mod tuberkulose er mange steder blevet afbrudt af COVID-19-pandemien. Det kan ifølge WHO betyde, at 1,4 millioner yderligere vil dø af tuberkulose mellem 2020 og 2025.

Vi har i 30 år arbejdet med tuberkulose flere steder i verden, bl.a. i Afghanistan, Hviderusland og Den Centralafrikanske Republik.

Burkina Faso

Verdens hurtigst eskalerende humanitære krise udvikler sig lige nu i Burkina Faso. Over de sidste to år er konflikterne mellem væbnede grupper vokset, og flere end én million mennesker er blevet tvunget på flugt. Næsten halvdelen er blevet fordrevet siden begyndelsen af 2020 efter en stigning i antallet af angreb.

Vi driver lægeklinikker og mobile klinikker flere steder i landet. I den østlige del af landet hjælper vi desuden på to hospitaler og otte fremskudte sundhedsklinikker.

Malaria

I 2019 fik ca. 229 millioner mennesker malaria – og 409.000 mennesker døde som følge af sygdommen, der ellers både kan forebygges og behandles. Blandt andet udgør imprægnerede myggenet en vigtigt beskyttelse, men de er ofte for dyre og svære at få fat i for mange af dem, der har behov for dem.

94 procent af alle tilfælde er i Afrika syd for Sahara, og flere end hvert tredje malariadødsfald er et barn på under 5 år.

Vi arbejder med malaria mange steder i verden, bl.a. Venezuela og Sierra Leone.