Jordemoder Kirsti reddede mor og uventede tvillinger

Vores jordemoder Kirsti Rinne er udsendt til Cameroun. Her kan dagene tit blive lange med mange patienter, der har brug for hjælp. Denne dag endte med en glædelig overraskelse.

5. maj 2020
Del til:

”Dagen begyndte som de fleste dage med en ukompliceret fødsel og runder med hospitalets jordemoder og Læger uden Grænsers nye jordemoder, Madam Bridget, som alle kalder Mama-O.

Kvinderne og de nyfødte på fødselsafdelingen var stabile, og de fleste kunne snart udskrives. Mange af dem havde været indlagt med malaria eller på grund af en ufrivillig abort.

Lige som vi var færdige, blev en patient overført til os fra et sundhedscenter. Hendes fødselskanal var blokeret, og barnet kunne ikke fødes. Samtidig fortalte et af hendes familiemedlemmer mig, at hendes søsters baby også var ankommet med feber.

Mama-O så til patienten, mens jeg tilså babyen med feber. Jeg skulle til at skrive nogle noter, da en af de andre kvinder, vi havde tilset for ufrivillig abort tidligere, begyndte at bløde stærkt.

Vi bragte hende ind i fødselsstuen for at tømme livmoderen. Mama-O og den lokale jordemoder støttede blidt patienten, mens hun græd af smerte og – forestiller jeg mig – tabet af hendes barn.

”Ashia, ashia,” sagde vi alle til hende undervejs. Det betyder: ‘Undskyld, at det gør ondt på dig’.

Hun kunne ikke føde

Jeg gik ud af fødselsstuen og så tre nye patienter, der ventede. To skulle tjekkes, og en af dem var i de tidligere stadier af fødsel.

Den første af kvinderne havde svangerskabsforgiftning, og vi blev nødt til at sætte fødslen i gang, selvom hun var nogle uger fra termin.

Fødselshjælp i Cameroun, bistået af jordemoder fra Læger uden Grænser (MSF).
Her er Kirsti ved at hjælpe en anden kvinde gennem fødslen, og samtidigt viser hun de sygeplejerskestuderende i baggrunden, hvordan man gør.

Mens Mama-O og jeg behandlede hende, fik kvinden med blokeret fødselskanal veer. Jeg tilså hende og blev med det samme bekymret. Hendes mave var udspilet, hendes livmoderhals havde ikke udvidet sig i 12 timer, og babyens hoved var ikke i nærheden af livmoderhalsen.

Derfor besluttede jeg at bestille et kejsersnit, men blev bedt om at vente lidt. Det gik jeg modvilligt med til.

Alle jublede

Den tredje af de ventende patienter sad der stadig tålmodigt. Mens Mama-O målte hendes blodtryk, ringede jeg til basen og fortalte sikkerhedsvagterne, at jeg ville være ude efter kl. 18, hvor jeg ellers skal være tilbage. Jeg fik noget at spise og sendte Mama-O hjem.

Sådan fortsatte aftenen indtil kl. 22. Vi behandlede endnu en patient. Vi gav et for tidligt født barn antibiotika. Kvinden med svangerskabsforgiftning fødte. Til sidst gik vi til operationsstuen for at udføre kejsersnittet.

Jeg kom derind lige i tide til at høre to babyer græde. Kvinden havde uventet fået tvillinger. Hele holdet jublede. Hver baby vejede tre kg. En dreng og en pige.

Kirsti
  • jordemoder udsendt til Cameroun

Der er noget ved denne organisation, der gør, at jeg føler mig forbundet til menneskeheden.

Planen var én mission son jordemoder

Jeg løb tilbage til fødselsafdelingen for at hente flere tæpper fra familien – sådan nogle har hospitalet ikke. Moren og bedstemoren ventede udenfor.

’Det blev tvillinger!’ Jeg kunne ikke holde min lettelse tilbage.

Moren og bedstemoren omfavnede mig og begyndte at råbe til de andre ventende: ’Tvillinger!’

Jeg var en fremmed i deres samfund, men i det øjeblik hørte jeg til hos dem.

Da jeg begyndte hos Læger uden Grænser i 2015, havde jeg kun planer om en enkelt mission.

Jeg ville komme hjem bagefter og afslutte det kapitel af mit liv. Men det skulle vise sig, at jeg ikke kunne ryste oplevelsen af mig.

Der er for mig ikke noget, der kan sammenlignes med at være i felten. Der er noget ved denne organisation, der gør, at jeg føler mig forbundet til menneskeheden. At mit største bidrag til verden ikke vil handle om, hvem jeg er, eller hvad jeg har gjort, men om at jeg tilhørte noget større end mig selv.”

Cameroun

Indbyggere: 23,4 mio.

Forventet levealder m/k: 57/59 år

Børnedødelighed: 76 af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2019: 712

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Cameroun i 1984.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO