Humanitær krise i Libyen på sit højeste

Der er desperat brug for humanitær hjælp i Libyen.
Der er desperat brug for humanitær hjælp i Libyen. © Benoit Finck

Befolkningen i Libyen lider forfærdeligt, og sundhedssystemet er tæt på kollaps. 

Spændingerne stiger i det østlige Libyen, og derfor er der også endnu mere behov for humanitær hjælp. 

 

Kampene i regionen har nu spredt sig fra byen Benghazi, som har været slagmark i mere end et år, til Derna, hvor ISIS (Islamisk Stat) holder til. For tre uger siden begyndte kampene for alvor i området. Den stigende vold har lagt store begrænsninger på sundhedssystemet i Libyen og sendt mere end 2.000 familier på flugt fra Derna til Benghazi.

 

Nødhjælp svær at få frem

Et af vores hold har haft base i Al-Bayda i det østlige Libyen i to måneder. I midten af juni begyndte vi at yde støtte til hospitalerne i området. Benghazi har syv større hospitaler, men kun tre af dem er stadig i brug.

 

Vi har sørget for 100 kirurgiske kits til at behandle sårede patienter på Al-Jalah Hospital. Efter de voldsomme kampe har dette hospital behandlet mange af de sårede, og derfor manglede de medicinske forsyninger.

 

Vi har også doneret medicin til et psykiatrisk hospital i Benghazi og til hovedhospitalet Al-Marj, som ligger mellem Benghazi og Al-Bayda.

 

”Vi havde kæmpe problemer med at levere medicin og udstyr”, siger læge Anne-Marie Pegg, som leder vores arbejde i Libyen. ”Det var en udfordring at finde et fly, der kunne transportere det hele til Libyen. Oven i det er selve transporten på vejene i landet ekstremt farlige på grund af konflikten i både øst og vest”.

 

Splittet i to

Fire år efter Libyens tidligere leder Muammar Gaddafis fald er landet splittet i to dele, hver med sit eget selvstændige styre. Det ene i vest i Tripoli, og det andet i øst i Tobruk. Libyen er desuden delt på kryds og tværs, og samtidig er ISIS’ magt vokset. 

 

Kampene er taget voldsomt til omkring byen Derna mellem styrker fra ISIS, andre islamiske fraktioner og hæren fra styret i Tobruk. 

 

For at sikre, at tilskadekomne patienter i Derna området stadig kan blive behandlet, har vi arbejdet på at styrke Al-Qubbah sundhedscentrets skadestue og indlæggelsesafsnit. Sundhedscentret befinder sig mellem Derna og Al-Bayda og er dermed tæt på frontlinjen. 

 

Kamphandlingerne i området har tvunget fordrevne mennesker til at søge tilfugt i byen Al-Qubbah, hvis indbyggertal derfor er stedet fra 60.000 til 100.000. Presset er steget kraftigt på sundhedssystemet, som allerede var i knæ efter, at Libyen er blevet opdelt under konflikten. 

 

I øst er hospitaler og offentlige klinikker afhængige af sundhedsmyndighederne i Tobruk, som blev etableret for kun et år siden og lider under manglende ressourcer. 

 

Vi har arbejdet i Libyen flere gange, første gang i 2011 og 2012. I Misrata har vores hold behandlet sårede patienter og ydet psykologisk pleje. Vi har også støttet hospitaler i Tripoli, Benghazi og andre byer. I 2013 hjalp vi patienter med både fysisk og psykiske behov relateret til konflikten ved at give medicinsk behandling og psykologisk støtte.  

 • Libyen

  Indbyggere: 6,3 mio.

  Forventet levealder m/k: 70/76 år

  Børnedødelighed: 13 ud af 1000 børn dør før de fylder fem år

  Medarbejdere i 2016: 29

   

  Læger uden Grænser arbejdede første gang i Libyen i 2011. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO