Guillaume Binet/MYOP

Borgerkrigen i Yemen: Gravide kvinder og legende børn såres og dræbes

Flere og flere civile bliver ofre for borgerkrigen i Yemen. Vi ser sårede og dræbte børn, mænd, der arbejder for at forsørge familien, gravide kvinder. Alle ofre for vilkårlige angreb i en konflikt, der efter seks år stadig ikke er løst.

Et 11 måneder gammelt barn døde i ambulancen, før det kunne nå frem til vores hospital i Aden i Yemen. Den 29. november ramte en granat et hus af palmeblade i landsbyen Al Qazah. Den sårede og dræbte både børn og voksne og kvæstede spædbarnet så alvorligt, at det ikke overlevede længe nok til, at vi kunne hjælpe.

Det er det, vi ser i Yemen lige nu. Flere og flere civile bliver ofre for en borgerkrig, der kun eskalerer. Siden oktober har vores lille traumehospital ved byen Mocha, der ligger ud til Yemens Rødehavskyst, behandlet 122 patienter for krigsskader. Men siden den sidste uge af november er der sket et skift – størstedelen af de kritisk sårede patienter er nu kvinder og børn.

Kvinder og børn, der såres så voldsomt, at de har behov for den slags kirurgi, der normalt er forbeholdt soldater i kamp.

Civile ofre for borgerkrigen i Syrien. Vi opererer på traumehospital i Mocha
Operationsstuen på vores traumehospital i Mocha. /Hareth Mohammed/Læger uden Grænser

”Vi behandler alle – sårede i krig, ofre for trafikuheld og gravide kvinder, der er nødt til at få kejsersnit. Men når det pludselig næsten kun er civile, der bliver indlagt med forfærdelige krigsskader, så er vi nødt til at spørge os selv, hvad der foregår. Det, vi ser på vores lille hospital, er ubehageligt og forrykt. At såre og dræbe civile i en konflikt er en overtrædelse af international humanitær lov, men det her er meget mere end bare dét. Intet kan undskylde, at man rammer børn, gravide kvinder, ammende mødre og mænd, der arbejder på en mælkeflaskefabrik,” siger Raphael Veicht, der leder vores arbejde i Yemen.

Kvinde fik amputeret begge ben

Granaten den 29. november sårede en kvinde, der på stedet måtte have amputeret begge sine ben under knæet. Ellers havde hun ikke overlevet. Hun blev indlagt på vores traumehospital, så vi kunne færdiggøre indgrebet.

Hun fortalte os, at hun sammen med flere familiemedlemmer havde været på besøg i huset. Men hun kunne ikke huske, hvad der var sket. Der var en eksplosion, og så vågnede hun op på vores hospital.

Ni af hendes familiemedlemmer vågnede ikke op. Hun talte de dræbte for os:

”Fire kvinder: Min tante, min svigerinde, to af mine kusiner. Fem børn: Min nevø, to fætre, og to af mine fætres børn.”

Ambulancen venter uden for skadestuen på vores traumehospital i Mocha. Her kan vi lave de fleste slags livreddende operationer, men er indgrebet mere kompliceret, må vi stabilisere patienten og sende dem til vores hospital i Aden, der ligger fem timer mod syd. /Hareth Mohammed/Læger uden Grænser

Legende børn og bryllupsgæster såret

Den 24. november modtog vi i Mocha syv civile ofre for en vejsidebombe, der eksploderede under dem, da de var på vej hjem fra et bryllup. Fem blev dræbt i eksplosionen, heriblandt et barn.

Den 25. november fandt to børn ueksploderet ammunition i vejsiden. De blev bragt til vores hospital, efter ammunitionen eksploderede, da de legede med den. De havde svære skader i maven og brystkassen.

Den 3. december indlagde vi seks mennesker, der var blevet skadet, da en mælkeflaskefabrik i Hodeidah blev ramt af granater. Patienterne fortalte os, at mindst 10 af deres kollegaer blev dræbt.

Borgerkrigen i Yemen rammer kvinder og børn
All, der har behov for hjælp, kan få det på vores traumehospital i Mocha. Hospitalet er en våbenfri zone, så alle kan føle sig sikre. /Hareth Mohammed/Læger uden Grænser

Svært at få hjælpen frem

Den optrappende konflikt tvinger hundredevis af familier på flugt – igen – og den øgede risiko for granatangreb betyder, at det bliver sværere og sværere at få både lægehjælp og mad frem. Netop nu hvor der er allermest behov for det.

”Uanset om angrebene er målrettede eller vilkårlige, så er de et brud på krigens regler. Civile må bare ikke blive fanget i angrebene. Det er mennesker, der bare prøver at klare sig, at overleve, de prøver at være gode mødre og fædre eller brødre og søstre – men de bliver dræbt og lemlæstet, og det må ikke fortsætte,” siger Raphael Veicht.

En af verdens største humanitære kriser

  • Borgerkrigen brød ud i 2014 og har altså indtil videre varet i seks år.
  • Vi har hjulpet i Yemen siden 1986. Siden 2007 har vi været fast til stede i landet, og vi er blevet der under borgerkrigen. Vi driver 12 hospitaler og sundhedscentre på tværs af landet, og derudover støtter vi flere end 20 hospitaler og sundhedscentre.
  • Ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat er Yemen verdens største humanitære krise. 24 millioner mennesker har brug for hjælp. Omkring 3.5 millioner mennesker er blevet tvunget på flugt, siden konflikten begyndte, og sundhedssystemet er mere eller mindre kollapset. Sundhedsfaciliteter bliver ødelagt, det er svært at få forsyninger frem, og der mangler personale.