MSF

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

”Synet af børnene, der sidder i sneen, får dig til at græde.” En af vores læger står midt i krigen i Syrien i den nordvestlige del af landet og fortæller om det, vi er vidne til lige nu.

Vi giver lægehjælp i Syrien.
Vi kæmper for at hjælpe mennesker på flugt i det nordvestlige Syrien, men fronten rykker nærmere.

En af vores læger befinder sig i Deir Hassan flygtningelejren i Idlib, hvor vi behandler mennesker på flugt. Lidelserne er forfærdelige, og selv om vi hele tiden øger indsatsen, er det ikke nok. Ifølge FN er over 875.000 mennesker tvunget på flugt fra krigen i Syrien siden december 2019, men tallet stiger fra dag til dag, efterhånden som de voldsomme kampe nærmer sig. Vinterens snefald og isnende kulde gør det kun værre.

Ingen varme – intet ly

”Det har sneet iflere dage her og i hele Idlib-provinsen. Vi ser mennesker, som sidder ivejkanten med tæpper. Kvinder med deres børn i armene svøbt ind i tæpper. Børn,der sidder i sneen under oliventræerne. Synet får en til at græde.

Nogle er flygtet til fods, fordi ikke alle kan få fat i en bil. De er gået mange kilometer i kulden uden at have noget med sig i farten og uden noget til at holde dem varme. Nogle er flygtet uden andet end det tøj, de har på.

Du kan hjælpe dem, der er på flugt i Idlib

Hjælp os med at få lægehjælp, tæpper og rent vand ud til de mange mennesker, der er fanget i Idlib lige nu

Ingen ide om, hvor de er på vej hen

I den seneste ugeer frontlinjen rykket hurtigt gennem området vest for Aleppo. Ingen havdeforventet det. Befolkningen er flygtet fra deres hjem i byerne Al Atarib,Abian, Kafr Naha, Kafr Nouran og Maarat-al-Nouman.

Mange søger modAfrin og Azaz. De ved, at det ikke er muligt at finde et sted at bo. De vilvære nødt til at bo hos nogle, de kender – ellers er de tvunget til at bo underåben himmel, indtil de kan få et telt. Andre mennesker vandrer fortabt rundt oghar ingen ide om, hvor de er på vej hen.

I byen Al-Danahar nogle søgt tilflugt i ufærdige bygninger med tag og vægge, men udenvinduer. Men de fleste kan ikke finde et sted at være i byen og er tvunget tilat slå telte op, hvor de kan.

Kulden gør alle syge

Hele området erfuld af telte, og jo nærmere, man kommer grænsen til Tyrkiet, jo flere telte erder. Dem, der ikke har råd til at købe et selv, må dele med andre familier. Kuldener katastrofal for dem.

Mennesker i alle aldre bliver syge på grund af de lave temperaturer. De har ingen varme og ingen medicin. De har forladt deres hjem uden noget som helst og mangler alt.

Jeg er altid klar til at flygte

Det nordvestlige Syrien er under angreb.
Mennesker i det nordvestlige Syrien forsøger at undslippe bomberne og søge mod Tyrkiet, men de sikre områder svinder ind.

Frygten for krigen i Syrien har ødelagt os

Jeg er selvflygtet. Her, hvor jeg bor nu, kan vi høre bomberne falde tæt på os. Det erskræmmende og stressende. Men jeg er blevet vant til at flygte, og jeg er altidklar til at flygte med et øjebliks varsel.

Krigen i Syrien har stået på i ni år snart, men i år har angrebene været brutale med alle slags våben. Her ved alle, at det værste kan ske hvert øjeblik.

Alle er fortabteog har ingen ide om, hvad der foregår. Vi er ødelagt af frygt. Ingen ved, hvadmorgendagen bringer, kun, at der er bomber og frontlinjer, der nærmer sig. Deteneste, vi ønsker, er et sikkert sted at bo.”

Af hensyn til sin sikkerhed ønsker vores læge at være anonym

Sådan hjælper vi i det nordvestlige Syrien

  • Vi er med til at drive 3 hospitaler og støtter flere sundhedsklinikker, hvor mennesker på flugt kan få hjælp til både sår og skader fra krigen, men også til behandling af almindelige helbredsproblemer. Når et hospital eller en klinik må lukke på grund af angreb, fortsætter vores støtte, så hjælpen kan starte op igen et andet sted.
  • Vi driver flere mobile klinikker, der når ud til mange af lejrene – både de officielle og uofficelle. Medarbejderne giver både fysisk og psykisk lægehjælp samt hjælp til gravide og fødende.
  • Vi hjælper flere af lejrene med at få adgang til rent vand og sanitet.
  • Vi leverer udstyr til akut medicinsk behandling og kirurgi til hospitaler ved fronten.
  • I Idlib by driver vi en brandsårsafdeling, hvor ofre kan blive behandlet, opereret og genoptrænet.
  • Vi uddeler tæpper, telte, liggeunderlig, varmeudstyr og rent vand.

Hjælp os med at få lægehjælpen frem i Idlib

Sammen kan vi hjælpe de børn og voksne, der er på flugt fra kampene i Syrien

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO