”Jeg tænkte, kan mennesker virkelig bo så tæt?

Vores farmaceut Pernille Miller er lige kommet hjem efter tre måneder i flygtningelejre i Bangladesh. Her oplevede hun, hvor svære forhold de hundredevis af rohingyaer lever under, og hvordan det at komme til lægen er en kæmpe udfordring. Men hun så også små glimt af glæde og barnlig uskyld.

”Det første, jeg bemærkede, da jeg kiggede op på bjergene, var, at naturen er gudeskøn. Der er simpelthen så smukt. Men da jeg sænkede blikket ned over den enorme flygtningelejr Nayapara, så jeg et kæmpe område, hvor folk bor så tæt, som jeg aldrig før har set.

Jeg tænkte: ”Kan mennesker virkeligt bo så tæt – det er jo bare små skure, der ligger klods op ad hinanden.

Jeg var på besøg i lejren for at se de mennesker, vi behandler, og for at opleve den forskel, som vores hjælp gør. Som farmaceut ser jeg jo ikke patienterne så ofte, som vores læger gør, så det var rigtigt rart at blive mindet om, hvorfor jeg var der.

Før jeg besøgte lejren, havde jeg diskuteret med nogle kollegaer, hvorfor vi ofte ikke ser så mange patienter, som vi egentligt burde, og hvorfor patienterne bliver væk fra opfølgningsbehandlinger. Vi talte om, hvorfor patienterne ofte først kommer, når de er meget syge. Vi forstod det ikke helt.

Mudder og jordskred

Men at gå en tur i lejren var en øjenåbner for mig. Det ændrede fuldstændigt mit perspektiv på, hvorfor folk ikke altid kommer til vores klinikker, før det er for sent. Det var midt i monsunsæsonen, så det regnede og regnede, og der var mudder og jordskred overalt. Der var virkelig vådt, og det var svært at komme frem.

Jeg havde gummistøvler på, men jeg sad fast i mudderet, sank ned i det og skulle hele tiden kæmpe for at finde fodfæste. Jeg er ung, velernæret og i relativt god form, og alligevel var det en kæmpe udfordring for mig at komme frem.

Tænk engang at skulle gå igennem det, hvis man er syg eller har et sygt barn på armen? Hvad hvis man er gammel og afkræftet, udmattet, syg og dårlig? Hvordan skal man så komme igennem lejren og hen til klinikken? Så gør man det nok bare ikke. Eller også gør man det, men så kommer man måske for sent til sin aftale, og så kommer man ikke til. Min gåtur i lejren fik mig virkelig til at overveje, hvad rohingyaerne skal gå igennem for at få hjælp. Vi gør vores bedste og foretager også hjemmebesøg, så vi gør alt, hvad vi kan. Livet i lejrene er hårdt.

Flere end 706.000 børn og voksne er flygtet til Bangladesh

Bangladesh

Vi er massivt til stede og har over 2.000 læger, sygeplejersker og jordemødre til at hjælpe.

Børneliv og fodbold

Men der er også lyspunkter. På et tidspunkt stod jeg på en høj og fik øje på nogle børn, der spillede fodbold. Halvdelen af børnene havde tøj på, og den anden halvdel havde ikke. Jeg tænkte, at de nok ikke havde noget tøj, men så fandt jeg ud af, at de havde taget tøjet af for at kunne se, hvem der var på hold med hvem. Det var kreativt, og det fik mig til at tænke på, at børn altid finder løsninger, når der er udfordringer.

Der var helt vildt vådt, og alt var mudret til. Børnene var mudrede fra top til tå, men de elskede bare at løbe rundt og sparke til bolden. Det var så livsbekræftende og rart at opleve, for selv om børnene står i den situation, de står i, så er der alligevel en eller anden hverdag, der har indfundet sig.

Det betød rigtigt meget for mig at være i lejren og se, hvorfor jeg har knoklet så hårdt i så mange måneder. Vi arbejder jo ikke for sjov, så det var enormt bekræftende at blive mindet om, at vi gør en forskel.

Historier fra vores udsendte

Pernille Miller

”Jeg tænkte, kan mennesker virkelig bo så tæt?

Læs mere

Mads Geisler

DR Congo

Lægen Mads fik ebola-vaccinen: ”Det føltes rart og sikkert”

Læs mere

Mozhdeh Ghasemiyani

Sydsudan

Psykoterapi hjælper børnesoldater videre til et nyt liv

Læs mere

Anni Fjord

Bangladesh

”Der skulle foretages kejsersnit – ellers ville moren og babyen dø

Læs mere

Kjeld Kromand

Sydsudan

Kejsersnit i mobillysets skær

Læs mere

Heidi Strømsholt

Sydsudan

Et mirakel i Sydsudan: Pige angrebet af krokodille

Læs mere
Sune-til-hjemmesiden.jpg

Sune Jauffred

Burundi

Fra Køge til traumecenter i Burundi

Læs mere
Christa til web.png

Christa Lomholt

Etiopien

To læger til 120 indlagte og svært underernærede børn

Læs mere
Læger uden Grænser

Thierry Saucier

Gaza/Vestbredden

I Gaza bliver knogler til støv

Læs mere
Læger uden Grænser

Josephine Obel

Yemen

“Livmoren var sprængt – babyen lå frit ude i maven

Læs mere
Astrid til hjemmesiden 2017.png

Astrid Opstrup

Bangladesh

Det forbrændte barn skriger af smerte

Læs mere

Javid Abdelmoneim

Syrien

”Vi havde 90 sekunder til at redde hans liv”

Læs mere

Anne Cecilia Kjær

Papua Ny Guinea

Noget skulle gøres. Hvis drengen ikke fik behandling, ville han dø”

Læs mere

Anna Lund

Afghanistan

”Hun er bleg og bevidstløs – moderkagen har sat sig fast”

Læs mere
Theresa tager imod en patient på vores klinik på Lesbos.

“De får både mere overskud og livsglæde”

Læs mere
Difteri er luftbåren, og derfor er det vigtigt, at Stine og hendes kollega bærer masker, når de behandler patienterne i flygtningelejren.
Bangladesh

Drengen græder ikke – men noget er helt galt

Læs mere

Et år efter flugten fra Myanmar lever hundredetusinder af rohingyaer stadig under kummerlige forhold

Knap en million rohingyaflygtninge fra Myanmar bor i dag i overfyldte og uhygiejniske flygtningelejre i Bangladesh. Mangel på mad, lægehjælp og medicin betyder, at fremtiden for det forfulgte folkeslag ser dyster ud. I telte lavet af bambus og plastik, på gulv af mudder og jord lever flere end 950.000 rohingyaer uden ordentlige toiletforhold og adgang…