Gynækolog skal lære fra sig i DR Congo

"Det er ikke noget, der står noget om i nogen lærebøger. Den eneste måde at lære det på er ved at gøre det. Jeg ser mit job fremover i at lære fra mig," siger Peter Bech Larsen. Foto: © MSF

Peter Bech Larsen skal hjælpe kvinder med fødselsskader.

Gynækolog Peter Bech Larsen er rejst til byen Shamwana i Kantanga-provinsen i den sydlige del af Den Demokratiske Republik Congo med Læger uden Grænser. Her skal han de næste seks uger operere kvinder, der har invaliderende skader i underlivet efter komplicerede fødsler – såkaldte obstetriske fistler.

 

Lidelsen rammer især unge, ikke fuldt udvoksede kvinder og kvinder, der ikke har fået tilstrækkelig D-vitamin og kalk. Deres hofteskål er ofte smal, og det kan medføre langvarige og komplicerede fødsler. Bliver kvinden ikke forløst ved kejsersnit, kan der opstå et hul mellem skeden og blæren eller endetarmen, som medfører konstant inkontinens.

 

Den ulykkelige tilstand fører ofte til, at kvinden bliver udstødt af familien og lokalsamfundet, og mange kvinder ender med at begå selvmord. Alene i Afrika syd for Sahara anslår man, at der er flere end to millioner kvinder, som lider af fistula.

 

I Shamwana venter der Peter Bech Larsen omkring 100 kvinder, der har fået besked om gynækologens ankomst over radioen. Det er formentligt ikke dem alle, der lider af fistler, men har lignende symptomer, og første skridt bliver at stille den rigtige diagnose på kvinderne.

 

”Sidst jeg var i DR Congo, i Manono nord for Lubumbashi i 2010, opererede jeg 62 kvinder. Pigerne er fantastisk taknemmelige. De får livet tilbage, simpelthen, og det er en stor glæde at hjælpe med,” siger Peter Bech Larsen.

 

Der findes ikke mange gynækologer, der har specialiseret sig i fisteloperationer. Derfor rejser en yngre tysk gynækolog med Peter Bech Larsen til Shamwana for at blive trænet op til at kunne udføre de ofte komplicerede operationer.

 

”Det er ikke noget, der står noget om i nogen lærebøger. Den eneste måde at lære det på er ved at gøre det. Jeg ser mit job fremover i at lære fra mig og dermed sikre, at der kommer en ny generation af fistel-gynækologer,” siger Peter Bech Larsen, der selv har stået i lære hos blandt andre en hollandsk gynækolog, der arbejder i det nordlige Nigeria.

 

Det er syvende gang, han rejser ud med Læger uden Grænser. Peter Bech Larsen har tidligere  været i blandt andet Somalia, Colombia, Elfenbenskysten og Angola, hvor han også har arbejdet i fem år, inden han blev tilknyttet Læger uden Grænser. Han tilbringer en stor del af sin tid i Ghana, hvor han underviser andre læger. Når han er i Danmark, bruger han tiden i sommerhuset i Dragør.


Er du speciallæge?

 

Vi har brug for gynækologer, anæstesilæger og kirurger. Læs mere her

 

/cn

 • DR Congo

  Indbyggere: 77,3 mio.
  Forventet levealder m/k: 58/62 år
  Børnedødelighed: 98 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
  Medarbejdere i 2016: 3.509


  Læger uden Grænser arbejdede første gang i DR Congo i 1981. 

   

  Kilder: Læger uden Grænser og WHO