© Candida Lobes/MSF
Vores redningsskib Geo Barents er blevet tilbageholdt af de italienske myndigheder.

Vi hjælper de overlevende fra bådulykken i Middelhavet

Mindst 62 mennesker druknede, da en båd i weekenden forliste ud for Italiens kyst. Det sker samtidig med, at vores redningsskib tilbageholdes af de italienske myndigheder.

Vores hold i Italien er lige nu i gang med at hjælpe de overlevende fra den bådulykke, der i weekenden kostede mindst 62 mennesker livet – heriblandt 12 børn.

Båden, der kæntrede få hundrede meter fra kysten ud for Steccato di Cutro i det sydlige Italien, havde omkring 180 mennesker ombord. De fleste af dem kom fra Afghanistan, Irak og Pakistan, og de var sejlet afsted fra Tyrkiet fire til fem dage tidligere.

Alle ombord faldt i vandet omkring 150 meter fra kysten, højst sandsynligt fordi båden ramte klipperne i det hårde vejr. Liget af en af personerne ombord blev fundet mere end ti kilometer væk på grund af den kraftige strøm i området.

Mindst 20 af de overlevende er blevet indlagt på et lokalt hospital, en af dem på intensiv. Samtidig befinder omkring 60 overlevende sig i modtagecenteret for asylansøgere i Crotone. De fleste af dem kommer fra Afghanistan.

Der er en 16-årig afghansk dreng, der mistede sin søster. Han havde ikke modet til at fortælle det til sine forældre.

Psykolog Mara Eliana Tunno

Mistede sin søster i ulykken

”De overlevende er voldsomt traumatiserede. Alle har mistet nogen,” siger vores psykolog Mara Eliana Tunno.

”Der er en 16-årig afghansk dreng, der mistede sin søster. Han havde ikke modet til at fortælle det til sine forældre. De var løbet væk for at hjælpe hende. Som kvinde, fortalte hendes bror os, havde hun ikke længere nogen fremtid i hendes land.”

Flere andre mindreårige har mistet forældre og familiemedlemmer i ulykken, blandt andet en 12-årig dreng, der mistede hele sin familie, samt en 17-årig, der mistede sine forældre. En anden dreng mistede sin 6-årige bror fire timer efter ulykken, da han døde af underafkøling.

Vores hold har sammenlagt givet psykologisk støtte til omkring 60 mennesker, der overlevede ulykken. Vi bliver – efter aftale med de italienske myndigheder – ved med at hjælpe dem de kommende dage.

Italienske myndigheder tilbageholder vores skib

Få dage inden ulykken, torsdag den 23. februar, blev vores redningsskib Geo Barents informeret af de italienske myndigheder om, at det tilbageholdes i 20 dage i havnen i Augusta i Sicilien. Samtidig får skibet også en bøde.

Myndighedernes begrundelse er, at Geo Barents ikke har givet dem specifikke informationer om, hvordan den seneste redningsaktion i detaljer blev gennemført, som de har spurgt efter. Specifikt beskyldes vi for ikke at ville dele data fra vores skibs VDR (Voyage Data Recorder) – noget, som vi aldrig tidligere er blevet bedt om at dele.

Vi har derimod, som vi altid gør, delt al anden information om skibet, som er relevant for redningsmissionen, for eksempel skibets logbog, ligesom alle vores redningsaktioner følger de internationale maritime love.

Vi er lige nu i gang med at undersøge, hvilke juridiske skridt vi kan tage for at klage over bøden og tilbageholdelsen af Geo Barents, så vi kan fortsætte vores livreddende arbejde i det centrale Middelhav.

Den tragiske drukneulykke viser os, at en mere restriktiv immigrationspolitik ikke får desperate mennesker til at stoppe med at flygte.

Projektleder Sergio Di Dato

Mennesker vil fortsætte med at flygte over Middelhavet

De fleste dødsfald i Middelhavet sker stadig på ruten mellem Libyen og Italien, men gennem de seneste måneder er flere og flere mennesker begyndt at tage den yderst farlige rejse fra Tyrkiet til det sydlige Italien.

”Den tragiske drukneulykke viser os, at en mere restriktiv immigrationspolitik ikke får desperate mennesker til at stoppe med at flygte. Mennesker vil fortsætte med at risikere deres liv, fordi de ofte ikke har andre muligheder,” siger vores projektleder Sergio Di Dato.

”EU og den italienske regering må stoppe med at kriminalisere migration og humanitær assistance. I stedet skal de fokusere på at skabe sikre og lovlige kanaler for migration og forbedre de muligheder, der er for at hjælpe og beskytte mennesker, der flygter eller migrerer.”

Vi har i årevis advaret om situationen i Middelhavet, og at der mangler både eftersøgnings- og redningskapacitet. I dag er det kun humanitære organisationer, der proaktivt laver eftersøgnings- og redningsarbejde i Middelhavet, men når vi forhindres i dette arbejde, risikerer flere mennesker at dø på det, som er verdens mest dødelige migrationsrute.

Fra felten

Ukraine: ”Alle operationsstuer var fyldt op”

Læs mere

Jordskælv i Marokko: Vi er klar til at hjælpe

Læs mere

Børn på flugt fra Sudan er underernærede og får mæslinger

Læs mere

Sygeplejersker får stor international anerkendelse

Læs mere
Afghanistan

Billedserie: Afghanske kvinder får sundhedshjælp på vores nye centre

Læs mere
Sudan

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

Læs mere
Venezuela

I regnskoven kommer den livsvigtige sundhedshjælp frem via floden

Læs mere

Det første halve år i billeder

Læs mere
Sudan

Sudan: Bureaukrati og usikkerhed forhindrer medicinsk nødhjælp

Læs mere
Nigeria

Noma: Infektionen, der æder knogler

Læs mere
Ukraine

Vi forbereder Ukraines hospitaler på angreb

Læs mere
Middelhavet

”Jeg ringer i morgen tidlig”

Læs mere
Haiti

Vores nye hospital i Haiti hjælper gravide og nyfødte

Læs mere
Frankrig

Billedserie fra Frankrig: Vi giver medicinsk nødhjælp til mennesker på flugt

Læs mere

Vores Mini-Labs tager kampen op mod resistente bakterier

Læs mere
Sudan

Kaos i Sudan: Vi skruer op for hjælpen

Læs mere