MSF

Nye kampe i Syrien: Vi risikerer en menneskelig katastrofe

Hospitalerne i Idlib i det nordvestlige Syrien er under angreb, mens nye kampe sender 800.000 mennesker på flugt. Situationen er desperat, men risikerer at blive meget værre.

Nye kampe i Syrien rammer hospitaler
Læger uden Grænser uddeler tæpper til mennesker på flugt fra bomberne i det nordvestlige Syrien.

Hospitalerne i Idlib i det nordvestlige Syrien er under angreb, mens nye kampe sender 800.000 mennesker på flugt. Situationen er desperat, men risikerer at blive meget værre.

Den humanitære situation i Syrien lige nu er en af de værste siden krigens begyndelse.

3 millioner mennesker er fanget i den nordvestlige del af Syrien. Frontlinjen er hurtigt rykket nordpå og har drevet flere og flere mennesker på flugt foran sig. De er flygtet op mod grænsen til Tyrkiet i håbet om at komme i sikkerhed.

Men grænsen er så godt som lukket, og de kan ikke komme videre. Bag dem nærmer kampene sig hver dag.

Jesper Brix
  • direktør for Læger uden Grænser

Hvis kampene fortsætter og sender endnu flere mennesker på flugt ind i en lomme, som de ikke kan komme ud af, så står vi overfor en potentiel menneskelig katastrofe,” fortæller direktør for Læger uden Grænser

Hospitaler rammes af bomberne

Samtidig rammes hospitaler og sundhedsklinikker af bomber og raketter, så bygningerne bliver enten helt eller delvist ødelagt. Over 50 sundhedsfaciliteter er blevet ødelagt eller forladt i Idlib i det nordvestlige Syrien bare i januar i takt med, at fronten er rykket fremad. De resterende hospitaler og klinikker er overbebyrdede. De har svært ved at følge med mængden af syge og sårede, der bliver bragt ind.

I 2018 dræbte og sårede voldsomme kampe i Øst-Ghouta, en forstad til Damaskus, tusinder af mennesker og sendte endnu flere på flugt, og ”situationen i Idlib netop nu er lige så voldsom.” Det hører vi fra nogle af de læger, som vi støttede i det østlige Ghouta, og som nu er flygtet til Idlib.

Det humanitære system i området er ved at kollapse under presset fra kampene og det stigende antal sårede og flygtende.

”Hvis kampene fortsætter og sender endnu flere mennesker på flugt ind i en lomme, som de ikke kan komme ud af, så står vi overfor en potentiel menneskelig katastrofe,” fortæller direktør for Læger uden Grænser, Jesper Brix.

På kanten af katastrofen

Siden 1. december 2019 er 800.000 mennesker ifølge FN flygtet mod grænsen til Tyrkiet i Idlib. Flere hundredetusinder af dem er flygtet bare de sidste tre uger. Et tal, der forventes at stige.

”Vores projektkoordinator i området fortæller os, at i Idlib gentages den samme historie som i Øst-Ghouta, bare i større omfang. De forskellige væbnede parter ignorerer international humanitær lov. Manglen på respekt for medicinsk og humanitær hjælp er åbenlys og uacceptabel,” siger Jesper Brix.

Hvis beboerne i Idlibs hovedby også bliver tvunget på flugt, kan situationen udvikle sig til en katastrofe.

Idlib har behov for hjælp

Der er allerede for mange mennesker på for lidt plads. 3 millioner bange, sårede og trætte mennesker venter, mens kampene og bomberne nærmer sig. Flere fordrevne kan presse den i forvejen spændte situation.

Læger uden Grænser er til stede i Idlib, og vi gør, hvad vi kan for at få hjælpen frem. Vi driver mobile klinikker, der kan nå flere internt fordrevne i regionen. Vi hjælper med rent vand, sæbe, tæpper og naturligvis lægehjælp – både i forhold til sårede fra kampene, men også i forhold til almindelige sygdomme.

”Men behovet for hjælp er enormt og stiger i takt med, at antallet af fordrevne og sårede stiger,” siger Jesper Brix.

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO