Akut behov for nødhjælp til cyklonramte Mozambique, Zimbabwe og Malawi

Cyklonen Idai ramte det afrikanske kontinents østkyst den 14. marts. Flere hundrede er døde, en kvart million hjem er ødelagte. Vi arbejder hårdt på at sikre lægehjælp, medicin og rent vand til ofrene for cyklonen.

Mozambique

Flere hundrede mennesker har mistet livet. Flere hundrede tusinder står uden hus og hjem, og millioner mennesker er påvirket. I kystbyen Beira i Mozambique lever indbyggerne lige nu uden strøm, uden rent drikkevand og uden toiletter.

Det skaber gode forhold for den farlige sygdom kolera, der har spredt sig i området.

Vi er til stede i området og arbejder sideløbende på at behandle ofre og forebygge, at sygdomme spreder sig. Men befolkningen har været desperat og er tyet til desperate løsninger, fortæller vores katastrofekoordinator Gert Verndock.

I Beira sover folk i huse, hvor regnen står ind. Mange sover i kirker og skoler, hvor luft- og vandbårne sygdomme er en stor risiko.

Siden Idai ramte Mozambique, har vi behandlet cirka 100 patienter om dagen, og vi er fortsat til stede i Beira by. Her kæmper vi videre, for at indbyggerne kan få lægehjælp og adgang til rent drikkevand.

Se billeder fra det det hårdt ramte område her

Zimbabwe

Idai stoppede ikke sin hærgen i Mozambique. Sent fredag den 15. marts ramte cyklonen Zimbabwe, og i Manicaland-provinsen blev de fleste indfaldsveje og broer beskadiget. Her er hundredvis af mennesker omkommet, flere er savnet og tusindvis af mennesker venter lige nu på de forsyninger, som Læger uden Grænser er på vej med. Vi har oprettet et center 20 kilometer uden for distriktet og fokuserer lige nu på at kunne give medicinsk nødhjælp til syge og svage mennesker i et forsøg på at undgå epidemier.

Men også her er adgang til rent drikkevand et problem, og nogle områder kan kun nås til fods. Titusinder af mennesker har mistet både deres hjem og levebrød.

Lederen af vores medicinske hold i Zimbabwe, Marthe Frieden, fortæller om den skæbnesvangre dag, da Idai gik i land.

“Da Idai landede, slog den træer omkuld og forvandlede åer til vilde floder.”

En lokal indbygger beskrev over for Marthe Frieden lyden af cyklonen, mens den hærgede.

“Det var som bragende lastbiler. Hele familier og huse forsvandt under mudder og sten, og da jorden holdt op med at skælve, var det eneste, der var tilbage, en massegrav.”

Malawi

I nabolandet Malawi er det nordlige distrikt Shire hårdt ramt. Flere er omkommet, hundredvis er kommet til skade, og tusindvis af mennesker er uden tag over hovedet. “Det er ikke kun afgrøder, der er gået tabt. Det er også mad, der blev opbevaret til områder, der havde brug for hjælp før oversvømmelsen,” fortæller Labana Steven, der har arbejdet for Læger uden Grænser i Malawi i 20 år.”Folk her er helbredsmæssigt sårbare lige nu. Mange sover udendørs eller i deres hønseskur, fordi deres hjem blev ødelagt,” siger Labana Steven.

Også her har vi oprettet nødhjælpscentre, og vi gør vores bedste for at nå ud til lokalbefolkningen. Blandt andet med rent drikkevand og hjælp til de tilskadekomne. Blandt andet for at forebygge livstruende sygdomme, forklarer Labana Steven.

Vi har brug for din hjælp. Støt Læger uden Grænsersarbejde ude i verden. Der er brug for det.

Mozambique

Indbyggere: 33,9 mio.
Forventet levealder m/k: 59/65 år
Børnedødelighed: 70 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år
Medarbejdere i 2022: 660

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Mozambique i 1984.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO