I de to sidste uger af januar har nye kampe i Idlib i det nordvestlige Syrien tvunget 150.000 mennesker på flugt fra bombardementer. De flygter mod grænsen til Tyrkiet i håb om hjælp, men grænsen er lukket, og bag dem kommer kampene nærmere. Hospitalerne i området er i stigende grad blevet ramt af bomber, og de mange flygtende kan ikke få hjælp til de sår og skader, de har pådraget sig under angreb og flugt.
Hvis de skal længere væk for at blive behandlet, så stiger risikoen for, at deres skader forværres, og sandsynligheden for, at de dør, bliver højere
“Et væsentligt antal hospitaler i området er blevet ramt og enten helt eller delvist ødelagt i det nordvestlige Syrien. Det betyder, at i takt med, at kampene fortsætter, har sårede mennesker færre og færre muligheder for overhovedet at finde sundhedsfaciliteter. Hvis de skal længere væk for at blive behandlet, så stiger chancen for, at deres skader forværres, og sandsynligheden for, at de dør, bliver højere,” fortæller Cristian Reynders, Læger uden Grænsers projektkoordinator i det nordlige Syrien.
Det umulige valg
De hospitaler, der stadig står, er overvældet af mængden af patienter, der har behov for hjælp. Derfor har vi øget støtten til de sundhedsfaciliteter, der ligger nær frontlinjerne i det nordvestlige Syrien. Vi har blandt andet leveret udstyr til at udføre operationer og ydet førstehjælp til fire hospitaler i området.
”Det, vi ser, er en menneskelig tsunami,” fortæller en læge, der bestyrer et af de hospitaler, som vi støtter. ”Bare de sidste par dage har vi set titusinder af mennesker på vej nordpå mod den tyrkiske grænse. For sundhedspersonalet er det et svært valg: Skal vi blive og behandle de syge og sårede, eller skal vi også flygte? Min familie tog afsted for et par dage siden, og jeg besluttede mig for at blive. Men jeg har ikke hørt fra dem siden, og jeg er meget bekymret. Det føles som om, vi lever i en tid med umulige valg.”
Det gør vi netop nu i Syrien
- Læger uden Grænser driver blandt andet fire mobile klinikker, der kan dække mere end 15 formelle og uformelle flygtningelejre. Halvdelen af patienterne er børn under 15
- Vi behandler patienter for kroniske sygdomme, tilser gravide og giver generel lægehjælp
- Mobilklinikkerne uddeler nødhjælp og rent drikkevand
- Vi har samlet et akutlager af medicinsk udstyr til at udføre 50 operationer, give 300 akutbehandlinger og 1.000 konsultationer over de næste uger på de resterende sundhedsfaciliteter i området.