Irak: “Patienter flygter fra bomber og håbløshed i Syrien”

Mennesker fortsætter med at flygte fra kampene i Syrien. Hver dag flygter nye mennesker over grænsen til nabolandet Irak, hvor vi sidste lørdag startede med at yde medicinsk hjælp og psykologhjælp til syriske flygtninge ved den irakisk-syriske grænse.

”Umiddelbart efter kampene i det sydøstlige Syrien startede, begyndte vi at undersøge behovene for medicinsk hjælp til de forskellige områder, herunder ved de forskellige grænseposter langs grænsen og lejre, hvor flygtninge strømmer til,” fortæller Marius Martinelli, Læger uden Grænsers projektkoordinator i Nordirak.

Vores hold driver lige nu to mobile klinikker og yder psykologisk hjælp i Nordirak ved grænsen til Syrien. Ved modtagelsescentre ved grænsen til Syrien leverer vi primær sundhedshjælp, psykologisk førstehjælp og screening for underernæring.

Vores psykologer yder psykologhjælp i Baradarash-lejren, hvor nogle af de nyankomne har fortalt, at de er flygtet fra luftangreb og beskydning.

”Halvdelen af de mennesker, som vi har talt med,udviser bekymrende fysiske tegn forårsaget af angst og depression. De erbekymret for fremtiden og er uden håb og udmattede, efter at de har værettvunget til at flygte fra hjem, pårørende og elskede,” fortæller Bruno Pradal,der er ansvarlig for Læger uden Grænsers mentale sundhedsaktiviteter iBardarash-lejren i Nordirak.

Hver dag fortsætterfolk med at flygte fra kampene og bomberne i Syrien, og nogle af vorespatienter beretter, at de har været nødt til at efterlade syge og svagefamiliemedlemmer i Syrien.

I øjeblikket er 10.000 mennesker allerede flygtet til Nordirak, og antallet stiger for hver dag. Blandt de nyankomne er 3 ud af 4 af kvinder og børn, og der rapporteres om uledsagede børn.

Militær offensiv driver befolkningen på flugt

Siden Tyrkiet indledte sin militære offensiv i detnordøstlige Syrien den 9. oktober, er civilbefolkningen i de nordøstlige byer iSyrien blevet tvunget på flugt af kraftige beskydninger og voldsommeluftangreb.

I Raqqa-provinsen, som allerede havde været centrum for voldsomme kampe under den otte år lange borgerkrig, oplevede vores kollegaer, at byen Tal Abyad blev udsat for voldsomme luftangreb.

”Vores personale i Tal Abyad så, hvordan en by, der varfyldt med liv, blev lagt øde,” fortæller Robert Onus, som er Læger udenGrænsers katastrofekoordinator for Syrien.

”Efter otte års krig er den syriske befolkning igenblevet tvunget til at forlade deres hjem og ejendele for at søge sikkerhed,”siger Robert Onus.

To døgn efter, at offensiven startede, var Læger udenGrænsers medicinske hold vidne til, at Tal Abyad-hospitalet i Raqqa-provinsenblev tvunget til at lukke, eftersom størstedelen af vores lokale personale varnødt til at flygte sammen med deres familier. Lukningen betød, atlokalbefolkningen allerede kort tid efter offensiven måtte undvære et af destørste og mest centrale hospitaler i området.

Krigens parter må sikre afgørende lægehjælp

Vi er i øjeblikket enormt bekymret for sikkerheden forden civile befolkning i det nordøstlige Syrien.

“Denne eskalering er kun med til at forværre det traume, som det syriske folk har efter at have levet otte år med konflikt og usikkerhed. Vi er bekymret for, at det vil lægge et yderligere pres på humanitære forsyninger i området,” siger Robert Onus.

”Med sundhedsfaciliteter, som allerede kæmper med atimødekomme befolkningens behov, lægger de fordrevne menneskers skader,forårsaget af kampene, sandsynligvis et ekstra pres på de allerede drænedehospitalsressourcer,” fortæller Robert Onus.

Vi opfordrer alle krigsførende parter i det nordøstligeSyrien til at sikre beskyttelse af de civile, herunder sundhedspersonale ogderes patienter. De krigsførende parter skal tillade livreddende humanitærstøtte og uvildig medicinsk hjælp i området.

Evakuering af medicinsk personale

“Det er med tungt hjerte, at Læger uden Grænser har taget den vanskelige beslutning,” fortalte Robert Onus, efter at vi den 15. oktober blev nødt til at suspendere de fleste medicinske aktiviteter i det nordøstlige Syrien.

Suspenderingen kom som konsekvens af de voldsomme kampe og den ekstremt ustabile situation, hvor vi blev tvunget til at evakuere vores internationale personale. Beslutningen blev truffet på baggrund af den meget uforudsigelige og hurtigt skiftende situation, som har gjort det umuligt at sikre og forhandle sikker adgang for vores medarbejdere i området, så de kan give lægehjælp og levere humanitær hjælp til den sårbare befolkning.

Suspenderingen gælder medicinske aktiviteter i detnordøstlige Syrien i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Malikeyah (Derek), TalTamer, Tal Kosher, Al Hol og Raqqa.

Læger uden Grænser er lige nu til stede i detnordvestlige Syrien, hvor vi yder lægehjælp på adskillige sundhedsfaciliteter,i flere mobile klinikker og ved at støtte sundhedssektoren i området.

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO