Irak: “Patienter flygter fra bomber og håbløshed i Syrien”
Mennesker fortsætter med at flygte fra kampene i Syrien. Hver dag flygter nye mennesker over grænsen til nabolandet Irak, hvor vi sidste lørdag startede med at yde medicinsk hjælp og psykologhjælp til syriske flygtninge ved den irakisk-syriske grænse.
”Umiddelbart efter kampene i det sydøstlige Syrien startede, begyndte vi at undersøge behovene for medicinsk hjælp til de forskellige områder, herunder ved de forskellige grænseposter langs grænsen og lejre, hvor flygtninge strømmer til,” fortæller Marius Martinelli, Læger uden Grænsers projektkoordinator i Nordirak.
Vores hold driver lige nu to mobile klinikker og yder psykologisk hjælp i Nordirak ved grænsen til Syrien. Ved modtagelsescentre ved grænsen til Syrien leverer vi primær sundhedshjælp, psykologisk førstehjælp og screening for underernæring.
Vores psykologer yder psykologhjælp i Baradarash-lejren, hvor nogle af de nyankomne har fortalt, at de er flygtet fra luftangreb og beskydning.
”Halvdelen af de mennesker, som vi har talt med, udviser bekymrende fysiske tegn forårsaget af angst og depression. De er bekymret for fremtiden og er uden håb og udmattede, efter at de har været tvunget til at flygte fra hjem, pårørende og elskede,” fortæller Bruno Pradal, der er ansvarlig for Læger uden Grænsers mentale sundhedsaktiviteter i Bardarash-lejren i Nordirak.
Hver dag fortsætter folk med at flygte fra kampene og bomberne i Syrien, og nogle af vores patienter beretter, at de har været nødt til at efterlade syge og svage familiemedlemmer i Syrien.
I øjeblikket er 10.000 mennesker allerede flygtet til Nordirak, og antallet stiger for hver dag. Blandt de nyankomne er 3 ud af 4 af kvinder og børn, og der rapporteres om uledsagede børn.
Militær offensiv driver befolkningen på flugt
Siden Tyrkiet indledte sin militære offensiv i det nordøstlige Syrien den 9. oktober, er civilbefolkningen i de nordøstlige byer i Syrien blevet tvunget på flugt af kraftige beskydninger og voldsomme luftangreb.
I Raqqa-provinsen, som allerede havde været centrum for voldsomme kampe under den otte år lange borgerkrig, oplevede vores kollegaer, at byen Tal Abyad blev udsat for voldsomme luftangreb.
”Vores personale i Tal Abyad så, hvordan en by, der var fyldt med liv, blev lagt øde,” fortæller Robert Onus, som er Læger uden Grænsers katastrofekoordinator for Syrien.
”Efter otte års krig er den syriske befolkning igen blevet tvunget til at forlade deres hjem og ejendele for at søge sikkerhed,” siger Robert Onus.
To døgn efter, at offensiven startede, var Læger uden Grænsers medicinske hold vidne til, at Tal Abyad-hospitalet i Raqqa-provinsen blev tvunget til at lukke, eftersom størstedelen af vores lokale personale var nødt til at flygte sammen med deres familier. Lukningen betød, at lokalbefolkningen allerede kort tid efter offensiven måtte undvære et af de største og mest centrale hospitaler i området.
Krigens parter må sikre afgørende lægehjælp
Vi er i øjeblikket enormt bekymret for sikkerheden for den civile befolkning i det nordøstlige Syrien.
“Denne eskalering er kun med til at forværre det traume, som det syriske folk har efter at have levet otte år med konflikt og usikkerhed. Vi er bekymret for, at det vil lægge et yderligere pres på humanitære forsyninger i området,” siger Robert Onus.
”Med sundhedsfaciliteter, som allerede kæmper med at imødekomme befolkningens behov, lægger de fordrevne menneskers skader, forårsaget af kampene, sandsynligvis et ekstra pres på de allerede drænede hospitalsressourcer,” fortæller Robert Onus.
Vi opfordrer alle krigsførende parter i det nordøstlige Syrien til at sikre beskyttelse af de civile, herunder sundhedspersonale og deres patienter. De krigsførende parter skal tillade livreddende humanitær støtte og uvildig medicinsk hjælp i området.
Evakuering af medicinsk personale
“Det er med tungt hjerte, at Læger uden Grænser har taget den vanskelige beslutning,” fortalte Robert Onus, efter at vi den 15. oktober blev nødt til at suspendere de fleste medicinske aktiviteter i det nordøstlige Syrien.
Suspenderingen kom som konsekvens af de voldsomme kampe og den ekstremt ustabile situation, hvor vi blev tvunget til at evakuere vores internationale personale. Beslutningen blev truffet på baggrund af den meget uforudsigelige og hurtigt skiftende situation, som har gjort det umuligt at sikre og forhandle sikker adgang for vores medarbejdere i området, så de kan give lægehjælp og levere humanitær hjælp til den sårbare befolkning.
Suspenderingen gælder medicinske aktiviteter i det nordøstlige Syrien i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Malikeyah (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol og Raqqa.
Læger uden Grænser er lige nu til stede i det nordvestlige Syrien, hvor vi yder lægehjælp på adskillige sundhedsfaciliteter, i flere mobile klinikker og ved at støtte sundhedssektoren i området.
Hjælp Læger uden Grænser med at redde liv
DIN STØTTE
REDDEr LIV
Med din støtte giver du os mulighed for at sende læger og sygeplejersker til katastrofer og kriser verden over.