Læger uden Grænser hjælper med beskyttelsesudstyr til de læger og sygeplejersker, der behandler de, der er smittet med coronavirus i Wuhan i Kina. Det er altafgørende, at personalet kan udføre deres arbejde uden risiko for smitte. Derfor har vi sendt 3,5 tons medicinsk beskyttelsesudstyr til Wuhan Jinyintan Hospitalet i Hubei-provinsen i Kina, der ligger i epicentret for udbruddet af COVID-19 – bedre kendt som coronavirus.
Den 14. februar er der registreret over 64.000 tilfælde af COVID-19. 99 % af dem i Kina.
”Noget af det vigtigste er beskyttelsesudstyret. Derfor støtter vi det sundhedsfaglige personale, der arbejder direkte med de smittede, ved at bidrage med det specialiserede udstyr, der skal til for, at de kan arbejde sikkert under et udbrud af det her omfang,” siger Gert Verdonck, Læger uden Grænsers beredskabskoordinator for coronavirus.
Derudover sender vi et ton beskyttelsesudstyr til St Johns ambulancetjeneste i Hong Kong, så de kan fortsætte arbejdet, indtil deres lagre bliver genopfyldt. Mandskabet transporterer højrisikopatienter, og derfor skal de have det rigtige udstyr for at kunne udføre deres arbejde sikkert.
Vi forbereder os på udbrud andre steder
I flere af de lande, hvor vi i forvejen arbejder, forbereder vi os lige nu på et potentielt udbrud af COVID-19. I Syd- og Sydøstasien er vi i kontakt med sundhedsmyndighederne og har tilbudt støtte, hvor det er nødvendigt.
Det kan bl.a. være i lande, hvor sundhedssystemet i forvejen har svært ved at hjælpe befolkningen. Hvis der udbryder en større epidemi, f.eks. med coronavirus, kan hele sundhedsvæsenet i et sådan land i værste tilfælde kollapse. Derfor er det vigtigt at have fokus på de indsatser, der begrænser smitten – f.eks. korrekt håndhygiejne.
Ligesom under udbruddet af SARS i 2003 vil Læger uden Grænser støtte de lokale sundhedsmyndigheder med træning af sundhedspersonale om smitteforebyggelse og sundhedsoplysning til sårbare grupper.
Frygt spreder sig tit hurtigere end en virus.
Information om coronavirus til udsatte
Allerede i slutningen af januar startede et hold fra Læger uden Grænser i Hong Kong et projekt, der oplyser sårbare grupper om, hvordan de passer på deres helbred.
Den slags projekter er en afgørende indsats under et sygdomsudbrud. I Hong Kong fokuserer projektet på grupper, der tit ikke har adgang til information om sygdomme som coronavirus. Det kan være socialt udsatte, men også ældre mennesker, der især risikerer at udvikle alvorlige symptomer, hvis de bliver smittet.
”Vi deler opdateret og videnskabeligt baseret information, men endnu vigtigere er vi her for at lytte og svare på de mange spørgsmål, som folk har til den her nye sygdom. Frygt spreder sig tit hurtigere end en virus, så det at hjælpe folk med at håndtere deres stress og frygt er et vigtigt fokusområde for os,” fortæller Karin Huster, der står for Læger uden Grænsers projekt i Hong Kong.