Læger uden Grænser rykker ud til coronavirus
© Shuk Lim Cheung/MSF
May Chan (i rødt) er en af de mange, der holder Hong Kongs gader rene. Hun er en af dem, vi giver sundhedsinformation for at undgå coronavirus.

Coronavirus: Sådan håndteres den

Hvad er coronavirus? Hvordan behandler man sygdommen og undgår at blive smittet? Det giver vi svar på her.

Hvad er coronavirus?

Coronavirus (Covid-19) blev opdaget i 2019 i Kina og er i familie med andre coronavira. Fordi Covid-19 virus er ny, er der stadig en del, vi ikke ved endnu. Den ser ud til at blive overført gennem dråber, som spredes ved hoste og kan blive indåndet eller inficere overflader. Coronavirus påvirker åndedrætssystemet.

Symptomerne på coronavirus er generel træthed, feber, hoste og nogle gange lungebetændelse og vejrtrækningsproblemer i de senere stadier af sygdommen. I 20 % af de rapporterede tilfælde har det ført til lungebetændelse.

Hvad ved vi om sygdommen?

Coronavirus blev identificeret i starten af januar af kinesiske forskere og går nu under navnet SARS-CoV-2, fordi der er ligheder til SARS-virus. Navnet på sygdommen, der er fremkaldt af den nye virus, er Covid-19.

Coronavirus er en stor familie af vira, hvoraf de fleste er harmløse for mennesker. Fire typer er kendt for at for give forkølelse og to andre typer kan forårsage lungeinfektioner (SARS og MERS), som minder om Covid-19.

Ligesom alle vira er SARS-Cov-2 afhængig af celler fra levende væsner for at kunne formere sig. Denne virus ser ud til at angribe cellerne i lungerne og muligvis også andre celler i åndedrætssystemet. Celler inficeret af denne virus vil producere flere virus-partikler, som kan spredes til andre personer – for eksempel gennem hoste.

Hvor farlig er coronavirus?

Vi bliver hele tiden klogere på coronavirus og sygdommen. Mange af dem, der smittes, bliver ikke syge. Det er endda sandsynligt, at nogle mennesker ikke bliver syge, selv om de bliver inficeret med coronavirus. Ifølge de seneste estimater vil 82 % af de smittede kun blive ramt af sygdommen i mild grad. 15 % vil udvikle en moderat form, mens 3 % bliver alvorligt syge.

Coronavirus er tilsyneladende mere farlig for ældre mennesker eller mennesker, der lider af andre infektioner eller lidelser, som det ofte er tilfældet med smitsomme sygdomme. Over 80 % af de mennesker, som er døde af coronavirus (Covid-19), var over 60 år, og over 75 % havde i forvejen andre medicinske tilstande.

Dødeligheden for coronavirus er højere i Wuhan (4,9 %) og lavere i resten af Kina (2,1 %). Uden for Kina er dødeligheden endnu lavere (0,2 %). Det er stadig uklart, hvorfor dødeligheden adskiller sig fra sted til sted. Men efterhånden som epidemien udvikler sig, kan tallene ændre sig.

Hvor smitsom er coronavirus (Covid-19)?

Vores forståelse af coronavirus og sygdommen udvikler sig hele tiden. Virussen kan spredes gennem hoste fra mennesker, som er smittet. Der er en mulighed for, at coronavirus kan spredes af inficerede personer uden symptomer. Hvis det er tilfældet, vil der kun være tale om en lille del af infektionerne.

Det samme gælder for afføring fra smittede personer.

Da mere end 64.000 mennesker rapporteres for smittet, har coronavirus spredt sig i vidt omfang med 99 % af tilfældene i Kina. Men der er stadig ikke fuldstændig klarhed over, hvor effektivt virussen spredes fra en person til en anden.

Derfor er det også meget vanskeligt at forudse, hvordan coronavirus spreder sig.

Hvordan kan sygdommen bekæmpes?

Indtil videre leder sundhedsmyndighederne indsatsen – herunder også at diagnosticere virus, behandle smittede, opspore smitte – og foretage alle undersøgelser, der skal give en bedre forståelse af sygdommen. Eftersom det er en ny virus, er der i øjeblikket ikke en vaccine eller specifik behandling. Kliniske forsøg af flere lægemidler er i gang i Kina. Forståelsen for coronavirus og sygdommen udvikler sig konstant.

Vi ved, at når det gælder udbrud af luftvejsinfektioner, er det vigtigt at opretholde en god håndhygiejne, hoste i albuen, undgå tæt kontant med mennesker, der har symptomer på luftvejssygdomme, og at informere sin læge, hvis man føler sig syg. Det er afgørende, at offentligheden informeres om alle måder at undgå smitte på, og sundhedsoplysning er derfor en af de vigtigste komponenter i forebyggelse af coronavirus.

Hvordan undgår du at blive smittet med coronavirus?

Som det forholder sig med andre typer af coronavirus, ser det ud til, at dråbeinfektion er hovedårsagen til overførsel af smitte. Virussen får adgang gennem mund eller næse. Dette kan ske ved at indånde de inficerede dråber eller ved at røre ved en overflade med dråber og derefter røre ved næse eller mund.

Derfor er simple sikkerhedsforanstaltninger til at undgå smitsomme infektioner – såsom at vaske hænder og hoste og nyse i albuen – vigtige og effektive metoder til at forebygge.

Håndhygiejne er afgørende, så vask hænder ofte med vand og sæbe. Brug nok sæbe og sikre dig, at alle dele af begge hænder er rene. Brug mindst 20 sekunder på at vaske hænder. Hvis der ikke er synlig snavs på hænderne, er håndsprit også et godt alternativ.

Hvis du hoster eller nyser, skal du dække mund og næse med et lommetørklæde eller med indersiden af albuen.

Smid brugte lommetørklæder og masker ud straks og vask dine hænder.

En maske kan være en forebyggende foranstaltning for at undgå at indånde virus. Masken er dog vigtigst at anvende til at forhindre overførsel af smitte, hvis man er blevet smittet med coronavirus. Rør kun ved snorene på masken, når den tages af. Smid den direkte i skraldespanden og vask hænder.

Hvad er forbindelsen til SARS/MERS?

SARS (Severe Acute Respiratoy Syndrome) og MERS (Middle Eastern Respiratory Syndrome) er begge infektioner i luftvejene. De er forårsaget af typer af coronavirus (SARS-CoV og MERS-CoV), ligesom det er tilfældet med Covid-19.

SARS blev opdaget i 2002 i Kina og spredtes til andre lande. Over 8.000 mennesker blev syge, og 774 af dem døde af sygdommen. Siden 2004 er ingen nye tilfælde af SARS blevet rapporteret. Læger uden Grænser deltog i bekæmpelsen af SARS i Kina, Hong Kong og Vietnam.

MERS blev opdaget i 2012, da den epidemi brød ud i Saudi Arabien. Over 1.250 mennesker blev smittet – over 800 af dem døde. MERS dukker stadig op, primært i Mellemøsten. Læger uden Grænser har ikke rykket ud til udbrud af MERS.

Sådan arbejder Læger uden Grænser med coronavirus (Covid-19)

Forsyninger af medicinsk udstyr til Kina for at beskytte medicinsk personale, der arbejder med coronavirus

Oplysninger af særligt udsatte patientgrupper i Hong Kong

Akutberedskab ved udbrud af coronavirus i Syd- og Sydøstasien

Fra felten

Læger uden Grænser (MSF) hjælper i Syrien
Syrien

“Der er ikke sikkert nogen steder mere i Syrien”

Læs mere
Vi giver lægehjælp i Syrien.
Syrien

Vores læge i Syrien: Børn sidder i sneen og fryser

Læs mere
Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus med oplysning og beskyttelsesudstyr

Læger uden Grænser bidrager til kampen mod coronavirus

Læs mere
Nye kampe i Syrien rammer hospitaler
Syrien

Nye kampe i Syrien: Vi risikerer en menneskelig katastrofe

Læs mere
Syrien

Krigen i Syrien: Kvinden bag ”The Cave”

Læs mere
Dansk kirurg gav lægehjælp i Syrien
Syrien

Dansk krigskirurg opererede under angreb i Syrien

Læs mere
Vi hjælper børn og voksne på flugt fra nye angreb i Syrien
Syrien

”Det er en menneskelig tsunami”: 150.000 på flugt i Syrien

Læs mere
Underernæret baby hjulpet af Læger uden Grænser på børnehospital i Nigeria

Cæcilie Borg Hjelt

Nigeria

Jeg får et chok, da jeg ser hende”

Læs mere
Sygeplejersken Mie behandler et barn på Lesbos

Mie på Lesbos

Læs mere

Anne Cecilia Kjær

Libyen

Danske Anne Cecilia: ”Kvinder mærkes for livet i Libyen”

Læs mere
Kirurg Kathrine Holte under en operation i Haiti.
Læger uden Grænser

Kathrine Holte

Haiti

Kathrine i Haiti ti år efter jordskælv: ”Behovet for hjælp er enormt”

Læs mere

Året i billeder 2019

Læs mere
Børn med hiv er en glemt krise.

Glemte kriser 2019

Læs mere
Den Centralafrikanske Republik

”Jeg har en nyfødt med iltmangel. Han skal på intensiv nu!

Læs mere

Video: Tak fra vores udsendte i felten

Læs mere
Læger uden Grænser hjælper patient i Mali.
Mali

Operation Barkhane: En tikkende bombe for Mali

Læs mere