OMAR HAJ KADOUR/MSF

Hvem skal hjælpe i Idlib, når lægerne bliver syge?

I det nordvestlige Syrien er smittede med coronavirus blandt sundhedspersonale med til gøre ondt værre for en presset befolkning. 

Det første tilfælde af COVID-19 i nordvestlige Syrien kom fire måneder efter, at sygdommen blev erklæret en pandemi.  Siden da er 18 mere testet positive for COVID-19 i området.

Det lyder måske ikke af meget. Men mere end halvdelen af dem er sundhedsmedarbejdere, der har arbejdet på nogle af de få fungerende klinikker i området. Derfor frygter vi, at sygdommen kan være med til at skade det sundhedssystem, der allerede er tvunget i knæ af en årelang krig.

Hospitaler deles om medicinsk personale

”Det er bekymrende, at det første COVID-19 tilfælde er konstateret hos en, der arbejder i sundhedsvæsnet. Og endnu mere bekymrende, når det er i det nordvestlige Syrien,” siger Cristian Reynders, der er feltkoordinator for Læger uden Grænser i området.

”Alene det at tage et par læger ud af vagtplanen, fordi de skal i isolation, vil gøre en enorm negativ forskel, når det gælder folks adgang til lægehjælp. Selv før udbruddet var der personalemangel. Mange læger er flygtet fra krigen, og hospitalerne deles om dem, der er tilbage.”

Det betyder desværre også, at læger, der er smittet med COVID-19, kan risikere at tage den med sig fra hospital til hospital. To hospitaler måtte for eksempel holde midlertidig lukket, da læger, der havde haft vagter på hospitalerne, fik konstateret COVID-19. Det resterende personale kom i frivillig karantæne på de pågældende hospitaler.

Coronavirus lukker ambulatorier

Samtidig har de lokale sundhedsmyndigheder bedt alle hospitaler om at lukke for deres ambulatorier og aflyse ikke-livsvigtige kirurgiske operationer.

”Lige fra pandemiens start har der været tilfælde, hvor nogle ambulatorier har holdt lukket i uger ad gangen for at forhindre spredning af sygdommen,” siger Cristian Reynders og uddyber: ”Det er selvfølgelig vigtigt at tage de nødvendige forholdsregler under et udbrud. Men det her er en region, der simpelthen ikke har den luksus at have ekstra personale og resurser, som kan afhjælpe og løfte byrden, når man lukker et sted. Det er derfor nødvendigt at have fokus på sideeffekterne i det normale sundhedsvæsen.”

Kæmper for at stoppe coronavirus

”I et stykke tid har vi været bekymret over de potentielle konsekvenser af COVID-19 i Idlib. Men det faktum, at essentielle sundhedsydelser er midlertidig lukket eller reduceret, og at vi har endnu mere personalemangel nu, er enormt foruroligende,” slutter Cristian Reynders.

I øjeblikket arbejder Læger uden Grænser på flere forskellige sundhedsklinikker i Aleppo og Idlib. Virussen har måske allerede spredt sig fra det, der først var en mindre klynge af tilfælde til et større område. Læger laver opfølgninger på de positive tilfælde, de har fundet, og laver kontaktsporing for at forebygge yderligere spredning. 

Syrien

Syrien

Indbyggere: 23,2 mio.

Forventet levealder m/k: 69/76 år

Børnedødelighed: 22 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2022: 765

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Syrien i 2009.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO