Her er årets glemte kriser

Vi udgiver igen i år en top-5 liste over de kriser, som mange danskere ikke har bemærket eller helt har glemt. Kriser, der i 2017 tog flere hundredetusinde menneskeliv. Men alligevel er ukendte for langt de fleste.

Der kan være mange grunde til, at en krise bliver glemt eller overset. Kriser kan være svære at dække af pressen. Det kan være svært at skaffe sig adgang til et land og kriserne kan være komplekse og teknisk svære at forklare.

 

En pludselig opstået katastrofe har øjeblikkelig nyhedsværdi. Vi hører ofte, når en orkan, et jordskælv eller et jordskred rammer et land. Men de større dræbere som sygdomme, der dræber langsomt, vinder sjældent konkurrencen om vores opmærksomhed.

 

Der er ikke mange klik i en historie om manglende modgift til slangebid for eksempel. Men bare fordi kriser kan være svære at formidle, så betyder det ikke, at de er uvæsentlige. Eller at folk skal lide i stilhed.

 

”For Læger uden Grænser er det vigtigt at fastholde et fokus på de kriser, som medierne måske ikke har plads til eller har svært ved at dække”, siger Jesper Brix, direktør i Læger uden Grænser.

 

”Det er en del af Læger uden Grænsers værdisæt at bære vidnesbyrd på vegne af vores patienter. Og i høj grad på vegne af de mennesker, som ellers ikke vil blive hørt – for os er de alle væsentlige.”

 

Derfor laver Læger uden Grænser igen i år en liste over nogle af de kriser, som vores udsendte har arbejdet i i 2017, men som mange danskere ikke kender så godt.

 

Krisernes top-5 er:

  1. Den enorme mødredødlighed i Afghanistan.
  2. De mellem 100.000-150.000 mennesker, der hvert år dør af slangebid.
  3. De 70 millioner mennesker, der verden over er smittet med hepatitis C.
  4. De sundhedssystemer, der stadig ikke virker i de lande, der var ramt af ebola.
  5. Konflikten i Den Centralafrikanske Republik – en borgerkrig, der nu har varet i over fem år.

 

Sådan gjorde vi:

Læger uden Grænser og Voxmeter gennemførte i november en rundspørge, hvor folk blev spurgt til en række forskellige kriser, som vi havde udvalgt. De fem, som færrest havde hørt om, blev til Læger uden Grænsers ”Glemte Kriser” i 2017.