”Krigen i Sudan er en krig mod befolkningen,” sagde vores internationale generalsekretær, Christopher Lockyear, da han i sidste uge var inviteret til FN’s Sikkerhedsråd i New York for at fortælle dem om den humanitære katastrofe, der lige nu udspiller sig i Sudan.
”De kæmpende parter i konflikten lader ikke bare være med at beskytte civile – de er aktivt med til at forværre deres lidelser,” sagde Lockyear.
Nådesløs vold
Mens løfter bliver afgivet i dette rum, bliver civile fortsat overset, ikke beskyttet, bombet, belejret, voldtaget, fordrevet, berøvet for mad, for lægehjælp, for værdighed.
Krigen i Sudan
Konflikten i Sudan eskalerede i april 2023, hvor voldsomme kampe brød ud i Khartoum. Volden spredte sig hurtigt over det meste af landet, og tusinder er sårede og dræbte, og flere end 12 millioner mennesker er tvunget på flugt, blandt andet til nabolandene Tchad, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik. Over fire millioner af de flygtede er børn.

Sygdomme stiger
Men efter knap to års krig har den internationale reaktion næsten været ikke-eksisterende.
”Mens løfter bliver afgivet i dette rum, bliver civile fortsat overset, ikke beskyttet, bombet, belejret, voldtaget, fordrevet, berøvet for mad, for lægehjælp, for værdighed,” sagde Lockyear.
”Den humanitære indsats vakler, forkrøblet af bureaukrati, af usikkerhed, af tøven og af, hvad der truer med at blive den største ansvarsfralæggelse i nødhjælpshistorien,” sagde han og understregede, at krisen i Sudan kræver et fundamentalt skifte væk fra fortidens mislykkede tilgange.
Du kan læse hele talen her (på engelsk): https://www.msf.org/msf-briefing-sudan-un-security-council
FN’S SIKKERHEDSRÅD
Der er 15 medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd, og fem af dem er faste. Det er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig. De ti andre lande vælges af FN’s Generalforsamling for en periode på to år.
Et forslag kan ikke vedtages i Sikkerhedsrådet, hvis et af medlemmerne siger nej.
Kilde: unric.org.