Malnutrition in Zamzam camp, North Darfur
Mohamed Zakaria/Læger uden Grænser

konflikten i Sudan
– En krig mod befolkningen

Den 15. april 2023 udbrød voldsomme kampe mellem det sudanesiske militær (SAF) og gruppen Rapid Support Forces (RSF) i Sudans hovedstad, Khartoum. Volden spredte sig hurtigt over det meste af Sudan, og tusinder er sårede og dræbte, mens over 10 millioner mennesker er blevet tvunget på flugt, blandt andet til nabolandene Tchad, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik. Vi giver lægehjælp i både Sudan og nabolandene, hvor vi blandt andet behandler krigssårede patienter og yder humanitær hjælp i flygtningelejre.

så mange mennesker er ramt af krigen

25 millioner mennesker har brug for hjælp – halvdelen af dem er børn.

10 millioner mennesker er på flugt fra kampene. Det er en femtedel af befolkningen i Sudan.

Heraf er 2 millioner flygtet til nabolandene Tchad, Egypten og Sydsudan, ifølge UNHCR.

Kilde: Læger uden Grænser og UNHCR.

Konflikten har skabt en desperat situation, hvor befolkningen lever med konstante kampe, luftangreb, beskydning, drab, seksuel vold og kriminalitet. Patienter, der er flygtet fra Darfur til Tchad, hvor vi har behandlet dem, beskriver, hvordan mennesker er blevet skudt og dræbt, da de forsøgte at flygte fra volden i statens hovedstad El Geneina.

Men der er langt fra nok hjælp, og mange steder er vores medicinske hold de eneste, der er til stede.

Samtidig kæmper Sudans sundhedssystem med at kunne følge med de enorme behov for sundhedshjælp, som konflikten har skabt, men som ikke er direkte relateret til kampene.

Christos Christou
  • International præsident i Læger uden Grænser

”Sudan er en af ​​de værste kriser, verden har set i årtier. Over hele landet mangler mennesker hjælp, og behovene vokser dag for dag, men den humanitære indsats er dybt utilstrækkelig.”

Hospitaler og sundhedscentre mangler personale og forsyninger, og i nogle områder fungerer de knap nok. Kampe gør det samtidig vanskeligt for store dele af befolkningen at få adgang til den sundhedshjælp, der stadig findes.

Sudan

Indbyggere: 46,9 mio. (2022)

Forventet levealder m/k: 66/69 år

Børnedødelighed: 55 ud af 1.000 børn dør, før de fylder fem år

Medarbejdere i 2023: 1.239

Læger uden Grænser arbejdede første gang i Sudan i 1979.

Kilder: Læger uden Grænser og WHO

Hvilke behov for hjælp er der i befolkningen?

En af årsagerne til manglen på humanitær hjælp i Sudan er, at der i store dele af landet har været en systematisk hindring af nødhjælp fra de stridende parter.

Det betyder blandt andet, at det er meget vanskeligt at få visum til vores medarbejdere og tilladelse til at rejse rundt i landet. Flere gange er det også blevet forsøgt forhindret, at vores nødhjælp kommer ind i Sudan via blandt andet nabolandene Tchad og Sydsudan.

De dårlige levevilkår, manglen på rent drikkevand og adgang til vacciner og sundhedstjenester er samtidig med til at gøre endnu flere mennesker syge og giver gode betingelser for udbrud af sygdomme. I løbet af det første år af de voldelige kampe observerede vi over 100.000 tilfælde af malaria, mange tusinde tilfælde af mæslinger, og vi har behandlet mere end 2.000 mennesker for kolera.

Samtidig er antallet af børn med underernæring steget voldsomt. På et år behandlede vi over 30.000 tilfælde af akut underernæring. Da vi tidligere lavede en ernæringsvurdering i en lejr for fordrevne i det nordlige Darfur, var resultatet, at næsten en fjerdedel af børnene var akut underernærede.

Vores medicinske hold støtter og arbejder på over 20 sundhedsfaciliteter i otte stater i Sudan (juli 2024). Det er i henholdsvis Khartoum-staten, White and Blue Nile-staterne, Al Gedaref-staten, West Darfur, Nord-, Syd- og Central Darfur-staterne. Vores hold har arbejdet i Kassala-staten for at give hjælp til de fordrevne mennesker, der befinder sig der.

Vi hjælper desuden i flygtningelejre i nabolandene Sydsudan, Den Centralafrikanske Republik og Tchad.

Vi fortsætter med at tilpasse og opskalere vores nødberedskab i områder, som vi kan få adgang til, for at imødekomme de mest akutte humanitære og medicinske behov.

Læs mere om vores arbejde i sudan

Historier fra Sudan

På flugt fra Sudan: De dræber mænd og drenge først

Malnutrition in Zamzam camp, North Darfur

Ét år med krig i Sudan: Enormt behov for hjælp

Vores læge i Sudan: ”Krigen har fået sundhedssystemet til at bryde sammen”

Sudan: Hundredtusinder mennesker på flugt mødes af overfyldte lejre og sygdom

I juli måned 2024 udgav vi en rapport, der gennem medicinsk data beskriver de uhyrligheder, som befolkningen i Sudan har været udsat for i det første år af den voldelige konflikt. Hvis du ønsker at vide mere, kan du læse vores rapport.

Hvordan kan du støtte under krigen i Sudan?

På trods af vanskelighederne viser vores tilstedeværelse i Sudan, og den lægehjælp, vi har været i stand til at yde, at det er muligt at udføre humanitært arbejde i landet.


Christos Christou
  • International præsident i Læger uden Grænser

”Der er ingen tvivl om, at der er enorme udfordringer i Sudan, men de er ikke uoverstigelige. Det er muligt at gøre noget, og det ved vi, for vi er der.”